Zvonurile despre dorinţa Opoziţiei de a prelua conducerea Senatului şi a-şi crea o majoritate în Parlament încep să se adeverească. În aceste zile se poartă negocieri internse cu parlamentarii care s-au alăturat proiectului lui Mircea Geoană, astfel încât până la sfârşitul lunii februarie Opoziția să-l pună pe Vasile Blaga la şefia Senatului în locul lui Călin Popescu Tăriceanu, susţin surse parlamentare care mai spun că şi Mircea Geoană susţine acest demers. Şi Uniunea Democrată a Maghiarilor in România şi-a manifestat deja intenţia de a sprijini demersul PNL, mai spun aceleeaşi surse. De asemenea, se poartă discuţii cu Partidul Conservator, dar și cu minoritățile care încă nu și-au spus punctul de vedere.
Ce spune Vasila Blaga
În urmă cu câteva zile, co-preşedintele PNL declara la o emisiune tv că o susținere a unei noi majorități parlamentare care să dea un nou guvern din partea unor parlamentari social-democrați este absolut posibilă: "am spus-o de la început. Nu văd o mare coaliție înte PNL și PSD, dar participarea la susținerea guvernului, deci la o nouă majoritate, a unei părți din PSD, este absolut posibilă".
Blaga a spus că au existat discuții cu Mircea Geoană și mai mulți colegi ai acestuia. "Domnul Geoană nu este singur, chiar dacă-l tratează cu dispreț unii dintre colegii domniei sale.(…) Nu este singur în demersurile domniei sale". Fostul preşedinte al PDL a mai precizat că pentru realizarea unei noi majorități parlamentare liderii liberali intenționează să aibă discuții cu UNPR, UDMR, dar și cu parlamentarii independenți.
Schimbarea lui Tăriceanu, sprijinită de Mircea Geoană
Mircea Geoană a afirmat că intenționează să susțină PNL pentru schimbarea conducerilor la Senat precum şi pentru votarea moţiunii de cenzură pe care PNL vrea să o depună în aceasta lună. ”După moțiune, până la instalarea noului Guvern, vom fi o forță politică parlamentară absolut importantă. La început, moderată, dar va fi, în mod clar, un grup de inițiativă care va schimba dinamica și echilibrul în Parlament și, în următoarea săptămână va crește.”
Calculele unei noi majorităţi în Parlament
Cu toate că, aşa cum susţine premierul, majoritatea de care se bucură în Parlement este liniştitoare, în realitate situaţia nu este chiar aşa de roză. "Ultimul vot în parlament a fost în urmă cu o lună. Şi rezultatul, după cum îl cunoaşteţi a fost: 377 de voturi pentru actualul Guvern şi 143 de voturi împotrivă. Eu cred foarte tare că actuala majoritate nu doar că este stabilă, dar poate să guverneze foarte bine până la alegerile din 2016 şi dacă guvernează foarte bine va şi câştiga alegerile din 2016", a declarat Ponta.
Însă, ultimele intenţii declarate ale lui Marian Vanghelie şi Mircea Geaonă îi dau frisoane premierului. Mai ales că lista se măreşte de la o zi la alta. Printre aceştia se numără Cătălin Croitoru, Florentin Gust, Sorin Bota, Rodica Nassar, Radu Popa, Şerban Nicolae, Oana Niculescu Mizil, Iulian Iancu şi Cristian Rizea, dar şi parlamentari de la PPDD.
Un alt grup destul de mare de pesedişti se pare că negociază intens cu liberalii pentru o trecere în bloc la PNL, susţin surse din Partidul Social Democrat. Pe culoarele Parlamentului se vorbeşte tot mai intens şi despre negocierile dintre PNL şi UNPR pentru formarea unei noi majorităţi. Probleme premierului Ponta nu se opresc aici. Şi Grupul Minorităţilor Naţionale din Parlament pare dispus să voteze moţiunea de cenzură.