2.3 C
București
sâmbătă, 4 februarie 2023
AcasăȘtirile zileiStrategia europeană 2.0: Operațiuni cu drone la scară largă în Europa

Strategia europeană 2.0: Operațiuni cu drone la scară largă în Europa

Comisia Europeană a adoptat astăzi strategia europeană 2.0 privind dronele, care vizează dezvoltarea acestei piețe.

Strategia se bazează pe cadrul de siguranță al UE pentru operarea dronelor și stabilirea cerințelor tehnice aplicabile acestora, care este cel mai avansat din lume. De altfel, această nouă strategie stabilește și cum se vor realiza operațiunile cu drone la scară largă în Europa, dar și cum se pot ivi noi oportunități în acest sector.

Locuri de muncă

Datorită cadrului de reglementare cuprinzător al UE, dronele au zburat în siguranță sute de mii de ore în spațiul aerian al Europei, de exemplu în operațiuni de supraveghere a infrastructurii, de monitorizare a deversărilor de petrol sau de prelevare de probe din sol, transmite CE într-un comunicat de presă.

Proiectele privind utilizarea dronelor pentru livrări medicale pe calea aerului, în special pentru transportul probelor medicale între serviciile de sănătate, înregistrează în egală măsură progrese semnificative.

Implementarea „U-space” în ianuarie 2023, un sistem european unic în lume destinat managementului în condiții de siguranță al traficului de drone, va pune bazele intensificării operațiunilor.

Înainte de a avansa cu aceste tehnologii inovatoare, Comisia dorește să se asigure că societatea sprijină dronele. Pentru a răspunde preocupărilor legate de zgomot, de siguranță și de protecția vieții private, strategia invită autoritățile naționale, regionale și locale să se asigure că serviciile cu drone sunt aliniate la nevoile cetățenilor.

Servicii cu drone care vor deveni parte din viața noastră

  • Servicii de urgență, cartografiere, imagistică, inspecție și supraveghere cu ajutorul dronelor civile în cadrele legale aplicabile, precum și livrarea urgentă de transporturi mici, cum ar fi probele biologice sau medicamentele.
  • Servicii de mobilitate aeriană inovatoare, cum ar fi taxiurile aeriene, care vor furniza servicii regulate de transport pentru pasageri, inițial cu un pilot la bord, dar cu scopul final de a automatiza complet operațiunile.

19 acțiuni pentru piața viitoare a dronelor

Comisia lansează lucrările pe tema celor 19 acțiuni emblematice operaționale, tehnice și financiare ale strategiei, care să construiască mediul de reglementare și comercial adecvat pentru spațiul aerian și piața dronelor de mâine:

  1. Adoptarea unor norme comune de navigabilitate și a unor noi cerințe de formare a piloților de aeronave de la distanță și a piloților de eVTOL (aeronave electrice cu decolare și aterizare verticală).
  2. Finanțarea creării unei platforme online care să sprijine părțile interesate de la nivel local și industria de profil să implementeze o mobilitate aeriană inovatoare durabilă.
  3. Elaborarea unei foi de parcurs strategice privind tehnologia dronelor, care să identifice domeniile prioritare pentru cercetare și inovare, să reducă dependențele strategice existente și să evite apariția altora noi.
  4. Definirea criteriilor pentru o etichetă voluntară a dronelor aprobate în materie de securitate cibernetică.

Această activitate va pregăti terenul pentru operațiunile comerciale la scară largă și va asigura faptul că Europa beneficiază de pe urma sinergiilor dintre utilizarea civilă, de securitate și militară a dronelor și a tehnologiilor conexe, inclusiv a soluțiilor de contracarare a dronelor.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 346: SUA vor folosi fondurile confiscate de la un oligarh rus, pentru a ajuta Kievul

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a anunţat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina."Anunţ astăzi că am...

LIVE UPDATE România egalează Thailanda în Cupa Davis. Urmează meciul decisiv

UPDATE: România a reușit să egaleze Thailanda. Scorul este acum 2 - 2. Urmează meciul decisiv. Thailanda conduce România cu scorul de 2-1, la Nonthaburi,...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 346: SUA vor folosi fondurile confiscate de la un oligarh rus, pentru a ajuta Kievul

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a anunţat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina."Anunţ astăzi că am...
Ultima oră
Pe aceeași temă