0.6 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeTechȘeful filialei municipale PSD Iași îi cere lui Nichita să se retragă...

Șeful filialei municipale PSD Iași îi cere lui Nichita să se retragă din PSD. Cum se apără fostul primar ieșean

Liderul filialei municipale PSD Iaşi, Mihai Chirica, a declarat, joi, că fostul primar, Gheorghe Nichita, “ar trebui să facă un pas înapoi” din cauza problemelor cu justiţia. În replică, Nichita susține revenirea sa în fruntea organizaţiei judeţene a fost susținută de Biroul Permanent Judeţean, informează Mediafax.

“Pentru relansarea partidului, Nichita ar trebui să facă un pas înapoi. PSD are nevoie de relansare, înaintea unor bătălii grele cu PNL. Trebuie să fim altfel. Dacă instanţa îi dă dreptate, postul de preşedinte al organizaţiei îi este asigurat”, a spus Mihai Chirica.

El a afirmat că Nichita nu ar fi trebuit să renunţe la autosuspendarea din fruntea organizaţiei şi că filiala judeţeană putea fi condusă de unul dintre prim-vicepreşedinţi.

În replică, Gheorghe Nichita a declarat presei că revenirea sa în fruntea organizaţiei judeţene a avut loc în contextul unor dispute din PSD Iaşi şi că Biroul Permanent Judeţean l-a mandatat să ţină unită filiala.

În plus, Nichita l-a acuzat pe Mihai Chirica de faptul că a declanşat scandaluri în filială şi a precizat că afirmaţiile şefului organizaţiei municipale vor fi analizate de conducerea PSD Iaşi.

“Există structuri ale partidului care vor analiza această situaţie. Cine vrea să facă declaraţii personale, poate să le facă. Dar cei care le fac în numele PSD trebuie să aibă grijă că există un statut. La şedinţele de organizaţie s-a spus foarte clar că, de astăzi înainte, nu mai vrem să rupem în partid lucrurile, ci să fim uniţi”, a spus Gheorghe Nichita.

Relaţiile între şeful filialei judeţene PSD Iaşi, Gheorghe Nichita, şi liderul organizaţiei municipale, Mihai Chirica, sunt tensionate de mai multă vreme, însă până acum cei doi nu au mai avut schimburi de replici în public.

În ultima perioadă, mai mulţi apropiaţi ai lui Chirica i-au cerut lui Nichita să se retragă din funcţiile politice, pentru a nu afecta imaginea PSD Iaşi.

În 5 august, Gheorghe Nichita a revenit în funcţia de preşedinte al PSD Iaşi, din care se autosuspendase în luna mai, în urma începerii anchetei DNA împotriva sa. Decizia de a renunţa la autosuspendare a fost anunţată de Nichita în şedinţa Biroului Permanent Judeţean.

În săptămânile anterioare, Gheorghe Nichita a avut mai multe întâlniri în judeţ cu primarii şi şefii de organizaţii comunale PSD, în cadrul cărora şi-a exprimat nemulţumirea faţă de apariţia unor tabere în PSD Iaşi, după autosuspendarea sa din funcţia de preşedinte.

În 7 mai, Gheorghe Nichita anunţa că se autosuspendă din toate funcţiile politice deţinute, până la clarificarea situaţiei sale juridice, el precizând că a luat decizia în urma unei discuţii cu Victor Ponta.

Surse din PSD Iaşi spuneau că, imediat după alegerea lui Liviu Dragnea la şefia PSD, Nichita le-ar fi spus unor colegi de filială că ar vrea să revină la conducerea organizaţiei ieşene a social-democraţilor.

În perioada autospendării lui Nichita, filiala PSD Iaşi a fost condusă de Victorel Lupu, un apropiat al lui Nichita.

Aceleaşi surse afirmau că Gheorghe Nichita nu exclude nici varianta candidaturii sale la alegerile locale de anul viitor, dar că nu era hotărât dacă va candida la funcţia de primar sau pe listele PSD pentru Consiliul Judeţean.

Primarul suspendat al Iaşiului este cercetat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat că îi folosea pe angajaţii Poliţiei Locale pentru a o urmări pe fosta sa iubită.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi, sub control judiciar, Liviu Hliboceanu, şeful Poliţiei Locale Iaşi, şi Ștefan Avîrvarei, șef de serviciu în aceeaşi instituţie.

Gheorghe Nichita este suspectat că îi folosea pe angajații Poliției Locale Iaşi, instituție subordonată Primăriei, să supravegheze anumite persoane, iar directorul Poliției Locale îl ținea la curent cu toate detaliile legate de persoanele urmărite.

Adina Samson, șef de serviciu în Primăria Iași, cu care edilul Gheorghe Nichita a avut o relaţie de câţiva ani, l-ar fi denunţat pe acesta după ce el i-ar fi pus pe poliţiştii locali să o urmărească.

Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, s-ar fi folosit inclusiv de clanul Cordunenilor, pe lângă angajați ai Poliției Locale și ai altor instituții din Primărie, pentru a își urmări iubita și a amenința un bărbat cu care s-a întâlnit aceasta la un moment dat, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Adina Samson spunea că a fost lovită de edil, care o hărțuia și amenința că o va distruge, iar în septembrie 2014 i-a comunicat acestuia că vrea să încheie relația, precizând că în octombrie a făcut o plângere la Parchet împotriva primarului, după ce acesta a început să o urmărească și să o amenințe din momentul în care i-a spus că vrea să pună punct relaţiei. Ea preciza că niciodată nu a făcut o plângere la DNA și că singurul său demers a fost demersul de la Parchet, din octombrie 2014, precizând, totodată, că îi spusese primarului că va mai face o plângere și că se vor vedea la tribunal.

Gheorghe Nichita este primar al Iaşiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD.

Cele mai citite

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri, a declarat ministrul de interne James Cleverly, după ce guvernul a publicat un proiect de...

Lucrul de acasă, tot mai căutat la final de an – studiu

Tot mai mulţi candidaţi români îşi caută, spre final de an, un job remote, care fie să le permită să evite naveta în sezonul...

Decoraţiile statului român nu pot fi conferite foştilor colaboratori ai Securităţii şi persoanelor condamnate. Iohannis a semnat decretul

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea potrivit căreia decoraţiile statului român nu pot fi conferite cetăţenilor care au fost lucrători sau colaboratori ai...
Ultima oră
Pe aceeași temă