15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechRomânia poate câștiga aproape 7 miliarde de euro de pe urma rețelelor...

România poate câștiga aproape 7 miliarde de euro de pe urma rețelelor 5G

Un studiu european intitulat “Revizuirea planului de acțiune 5G pentru Europa” estimează că țările membre ale Uniunii Europene ar putea avea beneficii suplimentare în valoare de 210 miliarde de euro de pe urma tehnologiei 5G, dacă această tehnologie va fi utilizată ca o “platformă de inovare deschisă”.

În ceea ce privește România, se estimeză că valoarea actuală a beneficiilor economice care ar fi aduse prin transformarea digitală la nivelul mai multor sectoare, determinată exclusiv de tehnologia 5G, este de 6,8 miliarde de euro. Aceste beneficii ar fi obținute cu investiții ale căror costuri sunt estimate la 1,9 miliarde de euro, ceea ce ar duce la un raport costuri-beneficii de 3.6, cu un beneficiu net (beneficiu minus cost) de 4,9 miliarde de euro.

Potrivit aceluiași studiu, Germania ar fi țara din Europa cu cel mai mare beneficiu net global (beneficiu minus cost), estimat la 38,5 miliarde de euro. Germania, cu o investiție de 6 miliarde de euro, ar avea un raport beneficiu-cost (CBR) de 7.5.

Pe de altă parte, Elveția (țară din afara UE, dar membră a Spațiului Schengen) își propune să aibă cel mai mare raport beneficiu-cost (14.7), cu un beneficiu net de aproximativ 10 miliarde de euro și o investiție de numai 700 de milioane de euro.

Studiul, ale cărui rezultate au fost publicate la sfârșitul săptămânii trecute, a fost realizat, în colaborare, de companiile Analysys Mason, Qualcomm Technologies și Ericsson.

“Tehnologia 5G poate fi pentru Europa stimulul economic de care aceasta are nevoie. Utilitatea conectivității prin 5G nu se limitează doar la smartphone-uri, ci are potențialul de a schimba industrii întregi, la nivel macro”, a explicat Wassim Chourbaji, Senior Vice President Government Affairs în cadrul Qualcomm Communications SARL.

 

“SUA și România au semnat un memorandum prin care s-au pus de acord asupra amenințărilor pe care le reprezintă furnizorii de tehnologie 5G care nu sunt de încredere. Dar nu numai Statele Unite au îngrijorări: UE a cerut statelor membre să excludă din sectoarele critice ale rețelelor 5G furnizorii ce prezintă un risc ridicat”

Adrian Zuckerman,

Ambasadorul Statelor Unite în România

 

“Chiar şi în scenariul cel mai optimist în acest moment, acela în care până săptămâna viitoare avem publicate în Monitorul Oficial cele două acte normative, succesiunea etapelor legale obligatorii face, în momentul de faţă, imposibilă acordarea licenţelor 5G până la finalul acestui an”

Eduard Lovin,

Vicepreședinte ANCOM

 

Este periculoasă funcționarea sistemelor 5G fără licență specifică?

Acordarea unei asemenea licențe se face după ce ANCOM și alte autorități verifică acel operator de comunicații, verificare care, în ceea ce privește tehnologia 5G, nu s-a realizat.

 

Ce alte variante de echipamente 5G există, în afara celor din China?

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, afirmă că există numeroase companii care oferă soluții 5G, cum ar fi Nokia, Ericsson și Samsung, și că una dintre aceste companii chiar produce echipamente 5G în România.

 

Studiul referitor la impactul economic al tehnologiei 5G grupează segmentele de piață în patru arii principale: Producție și Logistică Inteligente, Comunități Rurale Inteligente, Orașe Inteligente și Servicii Publice Inteligente.

Clusterele Producție Inteligentă și Comunități Rurale Inteligente au cele mai mari beneficii nete, de 70 de miliarde de euro, respectiv 55 de miliarde de euro, deși raporturile beneficiu-cost ale lor sunt mai mici decât cele ale clusterelor Orașe Inteligente și Servicii Publice Inteligente.

În ceea ce privește România, clusterele Comunități Rurale Inteligente, respectiv Producție și Logistică Inteligente ar avea cele mai mari beneficii nete, de 2 miliarde de euro, respectiv 1,5 miliarde de euro, deși raporturile beneficiu-cost ale lor sunt mai mici decât în cazul clusterului Orașe Inteligente (6.7).

Același studiu identifică principalele zone care necesită finanțare publică (parțial sau în totalitate), pentru a putea obține beneficii. Aceste domenii sunt: sănătate și spitale; clădiri municipale; educație; turism; agricultură și zone urbane, inclusiv transportul public.

Potrivit acestui studiu, cu finanțări publice de până la 20 de miliarde de euro s-ar putea obține beneficii în valoare de peste 50 de miliarde de euro.

“Ca platformă de inovare deschisă, tehnologia 5G asigură infrastructura critică de care Europa are nevoie pentru o redresare economică sustenabilă, rezistentă și incluzivă. Uniunea Europeană își setează obiective pentru Decada Digitală și implementează prevederile Green Deal și ar trebui să se asigure că tehnologia 5G are un rol fundamental în ceea ce înseamnă transformarea digitală și decarbonizarea economiei”, a declarat Gabriel Solomon, Head of Government and Industry Relations, Ericsson Europe and Latin America.

Amintim că Guvernele Statelor Unite și României au semnat deja un Memorandum de înţelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G. Potrivit acestui document bilateral, furnizorii de reţele 5G trebuie să fie supuşi unei evaluări riguroase înainte de a primi licență în România.

Statele Unite au cerut, în repetate rânduri, ca tehnologiile 5G din țările NATO să fie aplicate fără participarea companiilor din China.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă