15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechRomânia ocupă locuri fruntașe în lume în privința capacităților energetice nucleare

România ocupă locuri fruntașe în lume în privința capacităților energetice nucleare

Faţă de anul anterior este o creştere de 95 TWh, a doua cea mai mare producţie nucleară din punct de vedere istoric, transmite Nuclearelectrica.

La sfârşitul anului 2019, capacitatea celor 442 de reactoare în operare la nivel global a fost de 392 GWe. Un număr de 6 noi reactoare au intrat în exploatare comercială în 2019, în timp ce 5 reactoare au intrat în faza de construcţie, iar 13 reactoare au fost închise. Deşi a existat o reducere a capacităţii nucleare, creşterea de electricitate este cu atât mai remarcabilă, conform WNA, citată de zf.ro.

Similar anului 2018, câteva din reactoarele intrate în operare comercială în 2019 au încorporat caracteristici de proiectare „first-of-a-kind”. Durata construcţiei, începând din anul 2015, este între 5 şi 6 ani, scăderea perioadei de construcţie fiind un rezultat direct al fructificării expertizei de construcţie în serie, obţinute în timp şi a forţei de muncă înalt calificate.

În 2019, factorul de capacitate mediu la nivel global a fost de 82,5%, în creştere de la 79,8% în 2018, menţinând constant factorul ridicat de capacitate în operare realizat în ultimii 20 de ani. Factorul de capacitate este un indicator al performanţei în operare.

Cele două reactoare nucleare CANDU de la Cernavodă acoperă 18% din necesarul de consum al României

În prezent, cu o producţie anuală de aproximativ 10 TWh, SNN acoperă prin cele două reactoare CANDU în operare aproximativ 18% din necesarul de consum al României. Însă, România este unul dintre statele UE care, prin Strategia energetică şi Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC), pentru a atinge ţintele de decarbonizare, pentru a asigura securitatea furnizării, pentru a beneficia de expertiza obţinută în cei 25 de operare, îşi va creşte capacitatea nucleară.

Dezvoltarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 în baza Acordului Interguvernamental semnat cu SUA, va plasa România la nivel european printre statele a căror capacitate nucleară se va dubla, transmite producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica pe pagina de Facebook.

Retehnologizarea Unităţii 1 va asigura aceeaşi producţie, de 700 MWh, pentru încă 30 de ani, oferind în total României energia produsă de 4 reactoare CANDU şi oportunitatea de a implementa opţiunea reactoarelor modulare mici începând cu anii 2035, acest demers fiind deja pe agenda de lucru a SNN prin grant-ul de 1,2 milioane de dolari oferit de USTDA.

România este fruntașă în clasamentele Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, România, prin operarea celor două reactoare de la Cernavodă, are un factor de capacitate de 93,6% în perioada 2017-2019, al doilea cel mai bun la nivel global. Tot la nivel global, raportat la factorul de capacitate a unităţilor 1 şi 2, de la punerea în funcţiune până la sfârşitul anului 2019, Unitatea 2 se afla pe primul loc în lume, cu un factor de capacitate de 93,3%, iar Unitatea 1 pe locul 3, cu un factor de capacitate de 89,7%. Din peste 400 de reactoare în operare, România ocupă primul loc în lume, cu un factor de capacitate de 91,2%.

Energia nucleară este o necesitate în atingerea ţintelor de decarbonizare, rezolvarea aspectelor de mediu, generarea de mii de locuri de muncă, dezvoltarea economiei centrale şi locale, dezvoltarea lanţului de aprovizionare, iar creşterea capacităţii nucleare o investiţie strategică pe termen foarte lung, transmite Nuclearelectrica, citată de zf.ro.

Nuclearelectrica este controlată în proporţie de 82,5% de statul român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Cu 6,7 miliarde de lei capitalizare, acţiunile SNN se tranzacţionează în urcare cu 26,3% faţă de începutul anului, pe fondul unui rulaj de 103,4 milioane de lei, arată datele BVB.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă