21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechRăzboiul sondajelor între Iohannis și Antonescu

Războiul sondajelor între Iohannis și Antonescu

 

Klaus Iohannis a câștigat o primă bătălie cu Crin Antonescu în competiția internă pentru desemnarea prezidențiabilului liberal.

Conducerea PDL a convocat pe 26 iulie Convenția Națională care urmează să valideze fuziunea cu PNL. Potrivit prim-vicepreședintelui PDL, Cătălin Predoiu, în aceeași zi va avea loc și un congres al PNL, urmând ca ambele foruri să se reunească pentru a valida fuziunea. În același timp, liberalii au afirmat, prin vocea vicepreședintelui Ludovic Orban, că fuziunea pe 26 iulie este “posibilă”, liberalii urmând să stabilească data Congresului în cadrul Delegației Permanente. De fapt, calendarul negociat de PNL și PDL a devenit mai degrabă un instrument de luptă la vârful PNL. Crin Antonescu, care a revenit în cursa pentru Cotroceni, a venit, ieri, la ședința conducerii PNL cu două variante, după ce Klaus Iohannis propusese un sondaj care să fie efectuat în șapte-zece zile. Antonescu a afirmat că o cercetare serioasă nu poate fi făcută “pe picior”. El a propus efectuarea unei cercetări sociologice ample, în care să fie inclus și Cătălin Predoiu, care să aibă loc în luna septembrie pentru a fi mai relevantă în vederea prezidențialelor. Neoficial, adepții lui Antonescu sperau ca, în acest fel, fostul președinte să își sporească șansele de a fi nominalizat prezi­dențiabil.

Antonescu, blocat

Propunerea lui Crin Antonescu a fost respinsă de apropiații lui Iohannis, Ludovic Orban și Teodor Atanasiu, care au invocat tocmai evoluția negocierilor cu PDL, au afirmat surse liberale. Potrivit acestora PDL nu ar accepta o cercetare sociologică amplă, care să aibă loc în septembrie, pentru că în acest fel ar fi dat peste cap calendarul fuziunii dintre cele două partide. În replică, Antonescu a spus că, dacă nu se poate face o cercetare amplă, mai bine se renunță la ideea sondajului și se trece direct la vot în Delegația Permanentă. În cele din urmă, Iohannis a avut câștig de cauză, PNL urmând să efectueze trei sondaje de opinie care să fie prezentate Delegației Permanente în jurul datei de 20 iulie. Potrivit unor surse liberale, acestea ar urma să fie realizate de Avangarde, Inscop şi Agenţia de Rating Politic.

Antonescu s-a declarat nemulțumit de hotărârea luată. “Din punctul meu de vedere, indiferent de rezultatele sale, sondajul nu e foarte relevant, sau nu este relevant precum o cercetare calitativă. Eu nu pun la îndoială veridicitarea unui sondaj, eu pun la îndoială relevanța unui sondaj punctual, dar până la urmă, dacă asta e decizia, mergem pe ea”, a declarat Crin Antonescu după ședința conducerii PNL. Chiar dacă Iohannis a câștigat prima bătălie din PNL pentru nominalizarea ca prezidențiabil, războiul este departe de a fi câștigat. Delegația Permanentă din 20 iulie, care va decide prezidențiabilul PNL ar urma să convoace și Congresul pentru fuziunea cu PDL. Congresul ar urma să discute doar documentele fuziunii și statutul noului partid. Abia după congres, în cursul lunii august, candidatul PNL va intra în cercetări sociologice împreună cu Cătălin Predoiu, urmând să fie stabilit candidatul comun.

Cum se pot încurca planurile lui ­Iohannis

Bătălia pentru prezidențiabilul dreptei ar putea fi complicată și de alte elemente. Mai ales că pe culoarele PNL se discuta, neoficial, despre un nou risc: acela ca Iohannis să piardă procesul de incompatibilitate cu Agenția Națională de Integritate (ANI). Recursul ANI va fi judecat de Înalta Curte în septembrie. Până recent, un astfel de verdict ar fi avut doar valoare morală. Recent, însă, Curtea Constituțională (CCR) a luat o decizie care va împiedica o candidatură a lui Iohannis, dacă el va pierde procesul. Potrivit CCR, interdicția din Legea 176/2010 privind interdicția incompatibililor de a candida timp de trei ani pentru “aceeași funcție” se referă la toate funcțiile publice, inculsiv cea de președinte. Pe scurt, pe vechea interpretare a legii, dacă ­Iohannis era incompatibil în calitate de primar al Sibiului interdicția s-ar fi referit doar la această funcție, acum se extinde la toate funcțiile ­publice.

» Crin Antonescu susține că suspen­da­rea președintelui, în vara lui 2012, nu a fost o lovitură de stat, dar Cătălin Predoiu îl contrazice.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă