22.3 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

PNL cere demisia lui Ioan Rus, după declarațiile jignitoare la adresa românilor din diaspora

Partidul Național Liberal este de părere că ministrul Transporturilor, Ioan Rus, ”este obligat să demisioneze astăzi”, în urma declarațiilor despre românii din străinătate, informează Mediafax.

”Afirmațiile ministrului PSD Ioan Rus prin care jignește românii care muncesc în străinătate și își bate joc de soțiile și copiii rămași acasă arată modul în care se raportează, cu sfidare și dispreț, la cei care și-au părăsit de nevoie căminele și pe cei dragi pentru a le asigura un trai mai bun. Ministrul Rus este obligat să-și dea demisia astăzi din Guvern, pentru că astfel de afirmații nu pot fi susținute niciodată de un demnitar al statului român, oricare ar fi funcția lui”, susțin liberalii.

Citește și: Ministrul Ioan Rus îi JIGNEȘTE pe românii din diaspora

În acest context, PNL a ținut să reamintească ca acesta este al doilea atac la adresa liberalilor, după după acuzațiile formulate de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care spunea că aceștia sunt capabili să-și vândă votul pentru un mic și o bere

”Dacă Ioan Rus va rămâne în Guvern înseamnă că jignirile sale sunt asumate de întreg Guvernul și implicit de premierul Victor Ponta. Este al doilea atac virulent la românii din Diaspora, făcut de un oficial de rang înalt al statului român, după acuzațiile formulate de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care spunea că aceștia sunt capabili să-și vândă votul pentru un mic și o bere”, subliniază PNL.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat, la o emisiune la Digi 24, în contextul în care vorbea despre românii din străinătate și despre cât câștigă aceștia muncind în construcții, de exemplu, cu un salariu de 1.500 de euro, că ”de banii ăștia copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă”.

”România are trei milioane de oameni, să zicem, din forţa activă, în acest moment, în occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi, prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăştia, copiii se fac golani acasă şi nevasta curvă. De 700 de euro vin acasă jumătate”, a declarat Ioan Rus, miercuri seară, la o emisiune a postului Digi 24.

Într-un comunicat de presă transmis joi prin Biroul de presă al Ministerului Transporturilor, ministrul Ioan Rus spune că prin declarațiile făcute la adresa românilor din străinătate a vrut ”să atragă atenția asupra unei realități dure din România de astăzi” și își cere scuze ”dacă prin formularea aleasă” a jignit pe cineva, susținând că intenția sa era să semnaleze o situație gravă.

“Îmi cer scuze dacă prin formularea aleasă am jignit pe cineva, dar intențiile mele au fost de a semnala o situație gravă cu care se confruntă multe familii de români, fără să-i jignesc, ci chiar compătimindu-i. Am facut referire la destrămarea familiilor și la copiii lăsați în grija bunicilor ori a altor rude, ca urmare a faptului că părinții lor au plecat să muncească în alte țări în speranța de a-și construi un trai mai bun. Nu am dorit să aduc în niciun fel atingere demnității vreunei persoane prin acele declarații, ci doar să atrag atenția asupra prețului mare pe care-l plătesc mii de români care au ales să plece să muncească în străinătate”, susține ministrul Transporturilor.

El spune că, totodată, a dorit să le transmit celor plecați departe de casă că, în viitorul apropiat, mulți dintre aceștia și-ar putea găsi un loc de muncă în țară, pentru că ”România va avea nevoie de forță de muncă, de specialiști în domeniul construcțiilor, odată ce vor fi demarate proiectele de infrastructură prevazute de Master Planul General de Transport”.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, spunea, miercuri, la lansarea proiectului „Protecţie şi educaţie pentru copiii afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate”, că la nivel naţional sunt înregistraţi 82.339 de copii afectaţi de plecarea părinţilor în străinătate.

„Aproximativ 49.000 dintre ei au doar un părinte plecat, ceilalţi au ambii părinţi în străinătate. Cifra pare în descreştere, însă niciodată nu suntem siguri că toate cazurile se raportează. Pare în scădere numărul şi probabil că şi evoluţia crizei economice influenţează acest lucru”, a precizat secretarul de stat de la ANPDCA.

Ultima oră
Pe aceeași temă