23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechPeste 100 de specialiști îl susțin pe directorul IFIN și se tem...

Peste 100 de specialiști îl susțin pe directorul IFIN și se tem că România poate pierde proiectul

Cei peste 100 de cercetători, ingineri, studenți și doctoranzi din cadrul proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) care semnează petiția în sprijinul directorului Nicolae Zamfir avertizează că există tendința de a discredita persoanele care conduc și care lucrează în cadrul proiectului ELI-NP.

“Centrul ELI-NP include cei mai puternici laseri din lume (2×10 Petawatt) și un sistem de fascicul de raze gama de energie variabilă, fiind cel mai avansat centru de cercetare din lume în domeniul fotonicii nucleare. Acesta este un nou domeniu de cercetare interdisciplinară, care aduce pentru prima oară împreună lumina de intensitate și energie extreme cu fizica nucleară”, precizează specialiștii care semnează petiția în favoarea directorului Nicolae Zamfir.

“Unul dintre succesele cele mai mari ale proiectului ELI-NP a fost atragerea tinerilor talentați. Unul dintre fenomenele negative care afectează cercetarea românească de prea mult timp este plecarea tinerilor de valoare din România. ELI-NP a reușit să contribuie la reducerea acestui fenomen oferind condiții de lucru și perspective la nivelul oricărui mare laborator de cercetare din lume. Mai mult, s-a reusit atragerea unui mare număr de cercetători străini care contribuie cu expertiza lor la construirea centrului de cercetare”, precizează scrisoarea acestora, prezentată de site-ul www.edupedu.ro.

Din partea statului român, proiectul ELI-NP este coordonat de academicianul Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ de la Măgurele.

Problema legată de centrul de la Măgurele și de directorul Zamfir pare să fi apărut după ce Consorțiul de Implementare a ELI (ELI-DC) a decis să nu includă ELI-NP, de la Măgurele, în propunerea de “Infrastructură de Cercetare Europeană” (ELI-ERIC). Ecouri ale acestei decizii au ajuns și în România, iscând teorii conform cărora realizările specialiștilor de la Măgurele ar fi doar „minciunele de marketing”.

“Așteptăm prin urmare ca ELI-DC să își reconsidere poziția și să includă de asemenea centrul nostru în ELI-ERIC. Suntem convinși că în final, Comisia Europeană va lua în considerare argumentele României și va lua o decizie justă privind ELI-ERIC”, solicită cei peste 100 de semnatari ai petiției transmise de centrul de la Măgurele.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Dezvăluiri din viața artistei Anna Lesko. După cinci ani de singurătate, cântăreața rupe tăcerea

Anna Lesko s-a "dezbrăcat" de cuvinte la podcastul "Fain și Simplu" moderat de Mihai Morar. Artista a vorbit despre viața ei personală, regrete și...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă