10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăTechPSD a lansat operațiunea „Salvați beizadeaua Andreea Cosma”. Comisia SRI încearcă să...

PSD a lansat operațiunea „Salvați beizadeaua Andreea Cosma”. Comisia SRI încearcă să spele onoarea familie Cosma

Comisia SRI,  condusă de Adrian Țuțuianu (PSD), încearcă să spele imaginea  familiei Cosma, anchetând presupuse abuzuri ale serviciului secret.

Comisia SRI a audiat-o pe Andreea Cosma (deputat PSD), trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu,  și pe fostul ofițer SRI Daniel Florea. Comisia a primit mai multe documente, care vor face obiectul analizei, a anunțat, Adrian Ţuţuianu (PSD), șeful acestui for.  El nu a oferit detalii, pe motiv că audierea a fost secretă.

Ulterior, însă, unii parlamentari din comisie au avut grijă să dea ziariștilor informații „pe surse”. Potrivit acestora, documentele depuse la comisie ar demonstra faptul că SRI  și-ar fi depășit atribuțiile, implicându-se în instrumentarea unor dosare care vizau familia Cosma, mult peste ceea ce prevedea protocolul de colaborare cu Ministerul Public. Operațiunea ar fi început în 2014, când protocoalele dintre SRI și alte instituții erau legale (fiind anulate printr-o decizie a CCR din 2016 n.r). Atât timp cât documentele au caracter secret, presa nu are posibilitatea să verifice acuratețea informațiilor lansate neoficial. De menționat că, anterior, Țuțuianu recunoscuse că verificările vizează întreaga familie Cosma, afirmând că sesizarea se referă la „instrumentarea unor dosare penale, inclusiv dosare penale în care dânsa sau membri ai familiei au calitatea de învinuit, de inculpat sau sunt trimiși în judecată”. Mircea Cosma, fost președinte al CJ Prahova și fiul său Vlad Cosma, fost deputat, au fost condamnați pentru corupție. 

La limita legii

Însă, membrii comisiei nu s-au arătat dornici să-l audieze și pe Sabin Iancu, şeful SRI Prahova, adică filiala acuzată de încălcarea protocoalelor. „Nu l-am chemat pentru că mi s-a părut corect mai întâi să vedem care sunt problemele.  Eu nu vreau să facem o regulă din audierea unor ofiţeri de informaţii pentru că, practic, denaturăm întreaga activitate a Comisiei. Vor fi audieri atunci când apare ca absolut necesar”, a spus Ţuţuianu.
Implicarea lui Țuțuianu într-o operațiune legată de familia Cosma este discutabilă din punct de vedere juridic. Regulamentele parlamentare interzic formarea de comisii de anchetă pe subiecte aflate deja pe rolul justiției. Surse din PSD afirmă că operațiunea ar fi declanșată cu sprijinul liderului PSD, Liviu Dragnea.

Relațiile lui Țuțuianu cu familia Cosma au fost oscilante. Aflați inițial în conflict pentru granița dintre Dâmbovița și Prahova, cei doi s-ar fi apropiat pe zona anti-justiție. Colaborarea dintre cele două familii doi a fost întărită, recent,  de ofensiva PSD împotriva multinaționalelor. Un ziar din Prahova, apropiat de Vlad Cosma, a publicat o știre neconfirmată potrivit căreia o firmă străină le-ar fi cerut angajaților să participe la protestele împotriva ordonanței 13. Articolul a stat la baza unei cereri a lui Țuțuianu ca SRI să verifice implicarea multinaționalelor în proteste.

Dosarele familiei Cosma

*Andreea Cosma este judecată pentru complicitate la abuz în serviciu. În calitate de notar, ea este acuzată că ar fi fost implicată în vânzarea la prețuri subevaluate a unor terenuri.

* Fostul președinte al CJ  Prahova, Mircea Cosma,  a fost condamnat la opt ani de închisoare, în timp ce fiul său, fostul deputat Vlad Cosma, a primit cinci ani de închisoare, într-un dosar de corupție.
 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...

Care este cel mai bun material pentru covoare și covorașe de joacă pentru camera copiilor

Când vine vorba de crearea unui spațiu confortabil și sigur pentru bebeluși și copii, selectarea covorului potrivit și a covorașului de joacă a celor...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă