13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechNoul PNL, în pragul schismei la Cluj

Noul PNL, în pragul schismei la Cluj

 

Tensiunile dintre politicienii care provin din vechiul PNL și din fostul PDL au ajuns în stadiul unei răfuieli publice la Cluj. Protagoniștii sunt fostul președinte executiv al vechiului PNL, președintele Consiliului Județean, Mihai Seplecan, și fostul președinte executiv al fostului PDL, senatorul Alin Tișe. Conflictul dintre cei doi este cu mult mai dur decât disputele pe care cei doi liberali le-au avut cu inamicii declarați din PSD. Drept urmare, PNL Cluj, care, teoretic, ar fi fost cea mai puternică filială a acestui partid, a ajuns în pragul schismei.

Ultimul conflict deschis a pornit de la intenția președintelui Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, de a susține amenajarea unei rampe private de gunoi la Turda.

Războiul gunoaielor

Concret, întregul scandal a izbucnit în momentul în care președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, a organizat o conferință de presă la care au participat și reprezentanții unei firme private de salubritate, Prosal, despre care presa locală a scris că ar avea legături strânse cu omul de afaceri Honorius Prigoană, fiul lui Silviu Prigoană, patronul Rosal, companie care are un contract de salubrizare cu Primăria Cluj-Napoca. Silviu Prigoană, originar din Gherla, a fost deputat PDL.

Firma Prosal a cumpărat, în secret, 30 de hectare la Turda, precum și utilaje pentru a deservi noua rampă privată pentru depozitarea deșeurilor. Investiția ar urma să fie de două milioane de euro, potrivit reprezentanților acestei firme. Rampa ar fi urmat să fie amenajată în prima fază pe o suprafață de 8.700 de metri pătrați, care ar fi urmat să fie acoperită cu o membrană geotextilă, pentru protecția mediului. De asemenea, pe această rampă urmează să fie adusă o stație pentru tratarea levigatului și una pentru sortarea deșeurilor reciclabile, potrivit ClujToday.ro.

Reprezentanții Prosal au stârnit numeroase semne de întrebare în momentul în care au declarat că rampa de depozitare a gunoaielor va funcționa doi ani și că, de fapt, această companie va funcționa pe pierdere, în contextul în care va investi două milioane de euro. De asemenea, au ridicat semne de întrebare faptul că firma Prosal a cumpărat 30 de hectare, în secret, în condițiile în care, oficial, ar urma să utilizeze mai puțin de un hectar, precum și faptul că utilajele necesare pentru noua rampă au fost cumpărate, de asemenea, în secret. Aceste declarații au stârnit o avalanșă de reacții critice, în special din partea colegului de partid al președintelui Consiliului Județean, senatorul PNL Alin Tișe. Acesta a fost, la rândul său, președinte al Consiliului Județean în perioada 2008-2012.

Alin Tișe l-a acuzat pe Mihai Seplecan de incompetență și a afirmat că rampa de gunoi ar fi trebuit să fie operată de o entitate de interes public. Mihai Seplecan a replicat printr-o declarație publicată de ZiardeCluj.ro, în care îl acuza pe Alin Tișe, originar din comuna Aghireș, de necinste. “Mă mir și stau să mă gândesc cum unii politicieni clujeni ajung să aibă șapte case? Există în special unul din Aghireș, nu dau nume, vorbesc în general. Unul care și-a mărit averea în 10 ani de peste 100 de ori. Era un pârlit când a intrat în politică și la nici 10 ani, ce să vezi, face blocuri-turn în mijlocul Clujului. Mă mir cum își pot permite unii politicieni clujeni să se afișeze la volanul unor mașini precum Porsche Cayenne, cum își pot permite să ridice un bloc, cum își pot permite concedii în străinătate, foarte multe concedii prin străinătate, doar din activitatea de politician.“, a declarat Mihai Seplecan. 

De asemenea, președintele Consiliului Județean Cluj a sugerat că Alin Tișe și-a folosit influența publică pentru a-și căpătui rudele și că ar fi folosit în interes propriu o serie de relații cu companii care prestează servicii publice, cum ar fi cel de salubritate. Relația de prietenie dintre Alin Tișe și fostul patron al firmei de salubritate Brantner Vereș, Eugen Vereș, decedat recent, era de notorietate publică. Însă Mihai Seplecan susține că ea ar fi fost mai mult decât o relație de prietenie dezinteresată. “Câți politicieni au avut frați angajați în firme de salubritate locale și câți au fost susținuți cu bani de Vereș ca să devină ceea ce sunt? (…) Care sunt politicenii cărora le-au fost construite case din banii firmelor de salubritate? Câți politicieni au case de vacanță vecine cu cele ale patronilor firmelor de salubritate?

Câți politicieni reușesc să-și asfalteze un drum până la un hotel privat cu trei zile înainte de nunta fratelui? Câți politicieni plătesc unei firme milioane de euro pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, iar firma intră în insolvență și ei scapă nevătămați? (…) Câți politicieni au neveste notari care câștigă pe bandă rulantă contracte cu dedicație de la o anumită bancă de stat? De ce în momentul în care s-au făcut exproprierile la aeroport doar un anumit notar clujean a făcut hârtiile notariale?“, a declarat Mihai Seplecan, cu referire și la soția lui Alin Tișe, notarul public Camelia Tișe.

Tișe cere demisia lui Seplecan

Reacția senatorului PNL a fost una deosebit de dură. Alin Tișe i-a cerut demisia lui Mihai Seplecan și a sugerat că reprezentanții PNL în Consiliul Județean ar putea să nu îl mai susțină pe Mihai Seplecan. Finul lui Alin Tișe, Horațiu Cătărig, este vicepreședinte al Consiliului Județean. La rândul său, Alin Tișe este finul primarului din Cluj, Emil Boc. La rândul său, Mihai Seplecan ar fi urmat să fie finul influenților politicieni liberali Ramona și Rareș Mănescu, însă și-a anulat nunta.

„Nerealizarea în ultimele două luni a depozitului temporar de gunoaie este responsabilitatea exclusivă a lui Seplecan. Clujul este într-un blocaj al gunoaielor de nepermis, întrucât interesul public a fost înlăturat în favoarea interesului privat al unei firme.
În câteva luni nici o primărie de comună sau oraş nu va mai avea unde să depoziteze gunoaiele. Responsabilitatea îi aparține lui Seplecan, care trebuie să demisioneze.

RAADPP putea realiza în ultimele două luni depozitul temporar, dar obținerea avizului de mediu a fost blocată la nivelul Agenției de Mediu/Minister de către cei care aveau interes să favorizeze o firmă privată. Este un fapt de o gravitate fără precedent: un județ blocat în criza gunoaielor de o persoană care nu apără interesul public. În urmă cu două luni au existat mai multe întâlniri între Primăria Cluj-Napoca, Primăria Feleacu, RAADPP şi Seplecan pentru ca RAADPP să realizeze pe un teren proprietate de stat depozitul temporar de deșeuri.

Aflăm din presă că de două luni, fără mandat de la Consiliul Judeţean Cluj, Seplecan negocia în secret cu o firmă privată pentru a prelua ea, fără o procedură transparentă, toate deșeurile Clujului. Aflăm că firma respectivă a cumpărat teren în secret, utilaje în secret, în baza negocierilor cu Seplecan. Toate acestea în perioada în care efortul RAADPP de a realiza depozitul temporar şi de a lua teren de la comuna Feleacu a fost sabotat prin blocarea eliberării avizului de mediu de către cei interesați să favorizeze firme private“, afirmă Alin Tișe.

„Primăria a fost sabotată de fapt de către Seplecan, pentru a avea costuri politice şi pentru a-i afecta credibilitatea. Atât credibilitatea primarului, cât şi a PNL, partidul care conduce orașul şi care are majoritate în consiliul local. Totul pentru a favoriza o megaescrocherie a unui privat care doreşte să pună mâna pe gunoaiele Clujului în mod ilegal. Fapt de nepermis!

Faptele publice ale lui Seplecan de a favoriza şi premedita venirea unui privat care să preia ilegal gunoaiele Clujului, coroborate cu sabotarea propriei regii prin demersurile făcute ca aceasta să nu primească avizul de mediu demonstrează interesul complice cu interesele private ale companiei şi nu cu interesul public.

În acest caz responsabilitatea blocării demarării încă de acum două luni a depozitului temporar îi aparține doar lui Seplecan.

A preferat să blocheze RAADPPP prin diferite mașinațiuni şi să pregătească terenul pentru un privat, într-un demers iresponsabil şi interesat.

A determinat, prin sabotarea Primăriei Cluj-Napoca, creșterea prețului gunoaielor cu scopul de a discredita instituţia şi de a-i afecta credibilitatea. Într-un joc politic periculos care nu are nimic de-a face cu interesul public, ci cu interesul privat al celor care se află în spatele afacerii cu gunoaie.
Asta explică încercarea de a bloca realizarea unui depozit temporar pe un teren proprietate de stat şi aducerea prin discuții secrete de două luni a unei firme care şi-a cumpărat teren şi utilaje, ceea ce demonstrează că a avut garanția că va pune mâna pe gunoaiele Clujului.
A adus în mod voit, premeditat, lucrurile într-un blocaj periculos, pentru a crea premisele venirii privatului salvator, în mod ilegal. Un gest de o gravitate fără precedent, iresponsabil, care afectează bugetul fiecărui clujean“, mai afirmă senatorul Alin Tișe.

El l-a amenințat direct pe pre-ședintele Consiliului Județean că își va pierde sprijinul consilierilor.
“Orice zi în care Seplecan conduce incompetent şi iresponsabil Consiliul Judeţean Cluj înseamna blocarea proiectelor județului Cluj şi afectează în mod grav interesele cetățenilor județului Cluj, imaginea şi credibilitatea noului PNL.

Pentru acestea, Seplecan trebuie să demisioneze de la conducerea Consiliului Judeţean. Consilierii județeni sunt oameni responsabili, care nu-l mai pot gira prin votul lor. Solicit demisia de urgenţă!“, a spus Alin Tișe într-un comunicat de presă.   

Nerealizarea în ultimele două luni a depozitului temporar de gunoaie este responsabilitatea exclusivă a lui Seplecan. Clujul este într-un blocaj al gunoaielor de nepermis, întrucât interesul public a fost înlăturat în favoarea interesului privat al unei firme. În câteva luni nici o primărie de comună sau oraş nu va mai avea unde să depoziteze gunoaiele. Responsabilitatea îi  aparține lui Seplecan, care trebuie să demisioneze.“ Alin Tișe, senator PNL

Câți politicieni au neveste notari care câștigă pe bandă rulantă contracte cu dedicație de la o anumită bancă de stat? De ce în momentul în care s-au făcut exproprierile la aeroport doar un anumit notar clujean a făcut hârtiile notariale?“ Mihai Seplecan, președintele PNL al Consiliului Județean

Conducerea centrală a PNL ar putea media conflictul

Mihai Seplecan a reacționat, la rândul său. “Nu voi comenta declarațiile vreunui coleg, deși este pentru a doua oară când sunt atacat deschis. Dacă cineva avea ceva să îmi reproșeze, putea să facă acest lucru personal. În schimb, am fost făcut public analfabet, proxenet, pedofil sau interlop, de către unii care, timp de trei ani, nu au făcut nici un fel de opoziție PSD-ului“, a spus președintele Consiliului Județean Cluj. În aceste condiții, conflictul deschis dintre cei doi politicieni ar putea fi tranșat de conducerea centrală a partidului.

Mihai Seplecan ar putea fi vârful de lance al liderilor vechiului PNL, aliați cu fostul președinte al PDL, Vasile Blaga, care încearcă să îi dea șah primarului din Cluj, fostul premier, Emil Boc. Mihai Seplecan și-a depus, în forurile interne ale PNL, candidatura la Primăria Clujului, pentru a forța o reacție a lui Emil Boc, care, însă, a evitat capcana și a amânat răspunsul la întrebarea dacă va candida sau nu la Primărie. În urmă cu câteva săptămâni, Vasile Blaga anunța, totuși, că Emil Boc va fi candidatul PNL la Primăria Cluj-Napoca, iar în urmă cu câteva zile, celălalt copreședinte al PNL, Alina Gorghiu, spunea că nu mai este atât de sigură că Emil Boc va candida din partea PNL.

Această declarație a venit în contextul în care fostul președinte al României, Traian Băsescu, anunța că din toamnă va activa în Partidul Mișcarea Populară. Liberalii se tem că și Emil Boc se va alătura acestui partid, împreună cu un contingent important de parlamentari, primari și consilieri din Transilvania, nemulțumiți de relațiile de putere din noul PNL.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă