24.1 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăTechNomofobia și Telepresiunea, două boli invizibile provocate de folosirea telefonului mobil!

Nomofobia și Telepresiunea, două boli invizibile provocate de folosirea telefonului mobil!

Potrivit expertilor, printre simptomele acestei fobii se numara: imposibilitatea de a inchide telefonul, verificarea obsesiva a apelurilor pierdute, e-mailului si a mesajelor, nevoia de a avea telefonul mereu incarcat la capacitate maxima si incapacitatea posesorului de a se desparti de dispozitiv, inclusiv atunci cand foloseste toaleta.

Psihologii spun că tratamentul este unul similar oricărei dependenţe – renunţarea treptată la gadgeturi şi găsirea unor alternative viabile.

Experţii de la Universitatea Birmingham, din Marea Britanie, afirmă că, dincolo de nomofobie, folosirea smartphone-urilor slăbeşte memoria, astfel că utilizatorii care abuzează de tehnologie riscă să fie incapabili, pe termen lung, să dezvolte amintiri.

O altă boală invizibilă, data de telefoanele mobile, este Telepresiunea. Kenneth Hansraj, seful clinicii de chirurgie de la New York Spine Surgery and Rehabilitation Medicine, afirmă că, pe măsură ce folosim gadgeturile, coloana noastră vertebrală se înclină puternic în faţă, iar efectele asupra sănătăţii pot fi devastatoare.

„Când ne aplecăm spre telefon sau tabletă, e ca şi cum ne-am pune o greutate pe cap. La 15 grade inclinaţie, înseamnă 12 kilograme presiune pe coloana vertebrală, la 30 de grade 18 kilograme, la 45 de grade 22 de kilograme şi la 60 de grade numai putin de 27 de kilograme”, afirmă specialistul.

Potrivit studiului făcut de specialişti, oamenii petrec în ziua de azi între 2 şi 4 ore în această poziţie. Asta înseamnă, anual, între 700 şi 1400 de ore de presiune în exces asupra coloanei vertebrale.

„Este absolut necesar ca folosirea telefonului sau tabletei să se facă dintr-o poziţie cât mai dreaptă, pentru că presiunea pe coloana vertebrală poate crea probleme foarte grave, inclusiv paralizia”, a mai spus dr. Kenneth Hansraj.

Cele mai citite

Securicii fac poc, serviți cu AOC

Reducerea posturilor guvernamentale rămâne doar un enunț de adormit Mitsura. De parcă n-ar exista destule instituții controlate prin acoperiți, guvernanții crează Agenția pentru Operațiuni...

Securicii fac poc, serviți cu AOC

Reducerea posturilor guvernamentale rămâne doar un enunț de adormit Mitsura. De parcă n-ar exista destule instituții controlate prin acoperiți, guvernanții crează Agenția pentru Operațiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă