15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechNoi studii pentru vaccinuri anti-COVID-19 sub formă de spray nazal

Noi studii pentru vaccinuri anti-COVID-19 sub formă de spray nazal

Vaccinuri împotriva COVID-19 sub formă de spray nazal se testează în Thailanda. Acestea urmează să intre în etapa studiilor clinice pe oameni, după rezultate promiţătoare înregistrate la testele pe şoareci.

Dezvoltate de Centrul Naţional pentru Inginerie Genetică şi Biotehnologie, vaccinurile au la bază un adenovirus şi virusul gripei, a precizat purtătoarea de cuvânt adjunctă a guvernului, Ratchada Thanadirek.

După finalizarea testelor pe şoareci, prima etapă a testelor umane ar trebui să demareze până la finalul anului, după ce vor primi autorizare din partea autorităţii de reglementare în domeniul medicamentelor şi alimentelor, a mai spus ea.

Studiile vor testa totodată protecţia împotriva variantei Delta, a spus Ratchada, cea de-a doua fază fiind preconizată pentru martie anul viitor, iar începerea producţiei pentru utilizare pe scară largă este prevăzută pentru mijlocul anului 2022, dacă rezultatele vor fi promiţătoare, a precizat aceasta.

Cercetători din diferite ţări s-au lansat în dezvoltarea de spray-uri nazale pentru prevenirea şi tratarea COVID-19, mai ales că celulele din cavitatea nazală sunt considerate principala poartă de pătrundere a virusului în organism.

Alte vaccinuri produse pe plan local în Thailanda, un vaccin pe bază de ARN mesager realizat de Universitatea Chulalongkorn şi unul cu virus inactiv, dezvoltat de Universitatea Mahidol, urmează să intre în cea de-a doua etapă a testelor pe oameni luna aceasta.

Campania de vaccinare din Thailanda s-a bazat până în prezent pe serurile chinezeşti Sinovac şi Sinopharm, precum şi pe AstraZeneca. Vaccinurile Pfizer/BioNTech sunt administrate ca cea de-a treia doză pentru lucrătorii din domeniul medical care au primit două doze de Sinovac.

Ministrul Sănătăţii Anutin Charnvirakul a precizat miercuri că 32,5 milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech urmează să fie livrate anul acesta, dintre care 30 de milioane sunt doze contractate, iar restul, donaţie din partea Statelor Unite.

Circa 6,8% din populaţia Thailandei, care numără 66 de milioane de persoane, a primit două doze dintr-un vaccin anti-COVID-19.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

VIDEO REZUMAT. Emoții pentru moldoveni. Lupta la retrogradare, din ce în ce mai “tăioasă”

Într-o confruntare tensionată din cadrul etapei cu numărul șase din play-out-ul Superligii Românești, echipa Universitatea Cluj a reușit să obțină o victorie prețioasă cu...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Joe Biden a promulgat legea ce prevede pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan

Preşedintele american Joe Biden a promulgat miercuri proiectul lege foarte disputat, care prevede un nou ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari...
Ultima oră
Pe aceeași temă