-2 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022
AcasăTechNicușor Dan: Este oportună declanșarea referendumului pe anticorupție de către șeful statului...

Nicușor Dan: Este oportună declanșarea referendumului pe anticorupție de către șeful statului Klaus Iohannis

Președintele USR, Nicușor Dan, consideră că, în urma ultimelor evenimente de pe scena politică românească, ar fi oportună declanșarea referendumului pe anticorupție de către șeful statului Klaus Iohannis, se arată într-un comunicat de rpesă remis redacției RL.

"Credem că societatea trebuie să-și îndrepte energiile în proiecte constructive și nu să se uite tot timpul la ce au mai făcut guvernul și parlamentul împotriva Justiției. Față de această avalanșă de presiuni asupra de justiției, de suita de pași înainte și înapoi a puterii, considerăm oportun ca președintele Klaus Iohannis să declanșeze procedura de organizare a referendumului pe anticorupție ca să ne lămurim odată pentru totdeauna ce vor românii și pentru ca puterea să înțeleagă dacă ceea face ea este în mandatul primit de la popor a alegerile parlamentare din decembrie" a declarat Nicușor Dan.

Plenul reunit al Parlamentului a dat aviz favorabil, pe 13 februarie, cu unanimitate de voturi, pentru referendumul propus de către președintele Klaus Iohannis pe tema justiției, după adoptarea de către Guvernul Grindeanu a OUG 13 care dezincrimna fapte de corupție ale funcționarilor publici.

"Odonanța de urgență numărul 13, plecată în aceeași noapte cu legea grațierii, care se discută acum în Comisia juridică a Senatului și prin care PSD a încercat să grațieze darea și luarea de mită și traficul de influență. Proiectul de lege prin care se redefinește conflictul de interese care a fost votat de plenul Camerei Deputaților. Legea exercutării pedepselor care reduce practic toate pedepsele la o treime. Modificarea regulamentelului, prin care comisiilor parlamentare li se dă dreptul să interfereze cu o anchetă penală și să audieze magistrații.

Încercarea puterii, tot prin modificarea regulamentului, de desființare a cvorumului pentru comisiile parlamentare, astfel încât deciziile, spre exemplu la comisia juridică, să fie luate cu oricâți dintre membrii prezenți. Presiunea exercitată asupra ministrului Justiției, declarații în care i se cerea acestuia să-i demită pe procurorul general Augustin Lazăr și pe procurorul șef anticorupție, Laura Codruța Kovesi".

În opinia lui Nicușor Dan, toate acestea sunt atacuri asupra statului de drept și asupra justiției. "Credem că societatea trebuie să-și îndrepte energiile în proiecte constructive și nu să se uite tot timpul la ce au mai făcut Guvernul și Parlamentul împotriva Justiției", a spus liderul USR.

Cele mai citite

UE contestă restricțiile privind exportul de lemn impuse de Rusia

Uniunea Europeană vrea să se consulte de urgență cu Rusia în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind exportul de lemn. Restricțiile la export constau...

Criza din Ucraina bagă România în ședință de urgență! Klaus Iohannis convoacă CSAT

Criza din Ucraina. Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Întâlnirea va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022,...
00:01:49

Serbia abandonează proiectul de litiu Rio Tinto de 2,4 miliarde de dolari

Serbia abandonează proiectul de litiu Rio Tinto, după ce și-a revocat licențele de explorare a litiului din cauza problemelor de mediu. Proiectul era evaluat...
Ultima oră
Pe aceeași temă