31.4 C
București
joi, 18 august 2022
AcasăTechNicușor Dan: Este oportună declanșarea referendumului pe anticorupție de către șeful statului...

Nicușor Dan: Este oportună declanșarea referendumului pe anticorupție de către șeful statului Klaus Iohannis

Președintele USR, Nicușor Dan, consideră că, în urma ultimelor evenimente de pe scena politică românească, ar fi oportună declanșarea referendumului pe anticorupție de către șeful statului Klaus Iohannis, se arată într-un comunicat de rpesă remis redacției RL.

"Credem că societatea trebuie să-și îndrepte energiile în proiecte constructive și nu să se uite tot timpul la ce au mai făcut guvernul și parlamentul împotriva Justiției. Față de această avalanșă de presiuni asupra de justiției, de suita de pași înainte și înapoi a puterii, considerăm oportun ca președintele Klaus Iohannis să declanșeze procedura de organizare a referendumului pe anticorupție ca să ne lămurim odată pentru totdeauna ce vor românii și pentru ca puterea să înțeleagă dacă ceea face ea este în mandatul primit de la popor a alegerile parlamentare din decembrie" a declarat Nicușor Dan.

Plenul reunit al Parlamentului a dat aviz favorabil, pe 13 februarie, cu unanimitate de voturi, pentru referendumul propus de către președintele Klaus Iohannis pe tema justiției, după adoptarea de către Guvernul Grindeanu a OUG 13 care dezincrimna fapte de corupție ale funcționarilor publici.

"Odonanța de urgență numărul 13, plecată în aceeași noapte cu legea grațierii, care se discută acum în Comisia juridică a Senatului și prin care PSD a încercat să grațieze darea și luarea de mită și traficul de influență. Proiectul de lege prin care se redefinește conflictul de interese care a fost votat de plenul Camerei Deputaților. Legea exercutării pedepselor care reduce practic toate pedepsele la o treime. Modificarea regulamentelului, prin care comisiilor parlamentare li se dă dreptul să interfereze cu o anchetă penală și să audieze magistrații.

Încercarea puterii, tot prin modificarea regulamentului, de desființare a cvorumului pentru comisiile parlamentare, astfel încât deciziile, spre exemplu la comisia juridică, să fie luate cu oricâți dintre membrii prezenți. Presiunea exercitată asupra ministrului Justiției, declarații în care i se cerea acestuia să-i demită pe procurorul general Augustin Lazăr și pe procurorul șef anticorupție, Laura Codruța Kovesi".

În opinia lui Nicușor Dan, toate acestea sunt atacuri asupra statului de drept și asupra justiției. "Credem că societatea trebuie să-și îndrepte energiile în proiecte constructive și nu să se uite tot timpul la ce au mai făcut Guvernul și Parlamentul împotriva Justiției", a spus liderul USR.

Cele mai citite

Vecinii din Balcani ne contestă istoria. România de azi ar fi fost Țara Pecenegilor

Românii învață la școală că se trag din daci și din romani, dar pe plan internațional, trecutul nostru istoric este necunoscut și chiar contestat,...

Cum poți obține venituri uriașe, fără stres, în 2022?

Indiferent dacă abia acum ai decis să te apuci de tranzacționare sau ești un investitor cu experiență, dacă vrei să atingi noi obiective de...

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, aflat în vizită, laudă universitatea din Liov

 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut o scurtă vizită la Universitatea Națională din Liov înainte de întâlnirea sa programată cu președintele ucrainean...
Ultima oră
Pe aceeași temă