16.3 C
București
joi, 23 septembrie 2021

NASA are o nouă strategie pentru căutarea semnelor de viaţă extraterestre

Până acum, eforturile de căutare a vieţii extraterestre ale Agenţiei Spaţiale Americane s-au concentrat în două direcţii principale: detectarea exoplanetelor şi găsirea organismelor simple de viaţă, precum bacteriile.

Numărul mare de exoplanete (planete care orbitează în jurul unei stele) descoperite până acum şi numeroasele semnale recepţionate din spaţiul îndepărtat au încurajat NASA să adopte o strategie mai riguroasă pentru căutarea vieţii extraterestre.

Astfel, pe viitor, interesul NASA va trece de la viaţa microbiană de pe alte planete la aşa-numitele tehnosemnături – semnale ale unor tehnologii avansate.

În altă ordine de idei specialiştii NASA au ajuns la concluzia că are mai mult sens căutarea civilizaţiilor avansate, poate chiar mai avansate decât a noastră, decât căutarea microbilor.

Există multe tipuri de tehnosemnături observate până acum, multe dintre ele încă neînţelese şi necercetate suficient de omenire. Dintre acestea, cel mai cunoscut tip este semnalul radio.

Concret, NASA va căuta structuri de mari dimensiuni construite pe suprafaţa planetelor din sisteme solare îndepărtate, precum şi semne de poluare în atmosfera acestora – ambele constituind indicatori clari ai unei civilizaţii avansate (prin analogie cu civilizaţia umană).

Primul semn al unei schimbări de strategii a venit în 2015, când, pentru prima oară, NASA a emis concluzia că viaţa complexă în Univers ar putea fi observată pe baza semnalelor emise de tehnologiile avansate folosite.

Specialiştii agenţiei par să fie convinşi, mai mult ca niciodată, că este doar o chestiune de timp până când vom descoperi existenţa vieţii extraterestre.

Conform ecuaţiei Drake, emisă în 1961 de astronomul Frank Drake, aproximativ 10.000 de civilizaţii extraterestre a trebui să existe în Univers.

Ultima oră
Pe aceeași temă