2.1 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeTechMoțiunea de cenzură „Guvernul Grindeanu - Guvernul sfidării naționale” este citită, luni,...

Moțiunea de cenzură „Guvernul Grindeanu – Guvernul sfidării naționale” este citită, luni, în plenul Parlamentului. Predoiu: Cetățeanul a fost mințit de cei cărora le-a acordat votul de încredere

UPDATE 12.37: Moțiunea de cenzură urmează să fie dezbătută și votată miercuri, începând cu ora 12.00, potrivit șefului Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

„De astăzi (luni — n.r.) începem dezbaterile la buget. De asemenea, va avea loc prezentarea moțiunii de cenzură, (…) urmând ca marți să aibă loc votul pe bugetul de stat și pe bugetul asigurărilor sociale de stat, iar miercuri, începând cu ora 12,00 — dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură”, a mai spus el.

 12.23: Deputatul PNL Cătălin Predoiu a precizat, în plenul Parlamentului: „Societatea românească a fost înșelată, iar cetățeanul a fost mințit de cei cărora le-a acordat votul de încredere”.

„Domnule prim-ministru, știm că sunt probleme în penitenciare, însă trebuie rezolvate în mod transparent și responsabil. PSD-ALDE nu are ca motiv real soluționarea problemei din închisori, întrucât vor să grațieze condamnările cu suspendare. În loc să adoptați măsuri concrete, dvs. alegeți calea salvării unor personaje politice condamnate, în detrimentul siguranței românilor”.


Moțiunea de cenzură „Guvernul Grindeanu – Guvernul sfidării naționale. Nu legalizați furtul în România”, depusă de PNL împotriva Cabinetului Grindeanu, semnată și de USR, va fi citită, luni, în ședința de plen comun a Parlamentului, începând cu ora 12.00. Votul final urmează să fie dat după adoptarea bugtului de stat pentru 2017.

Miercuri, PNL și USR au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, la Camera Deputaților.

„PNL cere demisia întregului Guvern! Dacă nu demisionează, astăzi depunem moțiunea de cenzură. Gestul PSD și ALDE este fără precedent în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cu consecințe politice, economice și de imagine greu de estimat. Sintagma <<noaptea ca hoții>> se potrivește perfect pentru ce au făcut PSD și ALDE. Premeditarea PSD și ALDE sunt vizibile din campania electorală și până acum. Au negat în repetate rânduri intenția de a da ordonanțele, au mințit în permanență, iar la comiterea faptei, ieri seară, s-au acoperit cu dezincriminarea abuzului guvernamental. Este un comportament infracțional cap-coadă”, a declarat lidera interimară a PNL, Raluca Turcan, miercuri.


Citiți și:  Opoziția își caută strategia. Moțiune de cenzură și discuții despre retragerea din Parlament

PNL şi USR au strâns semnăturile pentru depunerea moţiunii de cenzură şi au convenit să susţină un singur text. PMP nu a participat la discuții, dar a anunțat că va semna.


În opinia sa, coaliția PSD-ALDE a sfidat alegătorii. „Nimic din aceste săptamani nu a fost despre oameni, despre cei mulți. PSD și ALDE sunt partide care guvernează doar pentru liderii lor și pentru protejații politici, sfidându-i pe cei mulți. Prețul pentru această lovitură dată Justiției, îl vor plăti cetățenii români.  PNL trebuie să-i apere, nu să ajute și mai mult PSD-ul”, a continuat ea.

Potrivit textului moțiunii, coaliția PSD-ALDE este acuzată că ar fi legalizat furtul, prin adoptarea ordonanţei de urgenţă care să modifice Codul penal și de procedură penală și proiectul de lege privind grațierea.

„Românii nu vor graţierea şi salvarea politicienilor corupţi. Legiferarea în folos propriu nu este o soluţie pentru România pentru că nu face decât să slăbească statul de drept şi să ne slăbească ca naţiune. Vă somăm să renunţaţi la acţiunile împotriva respectării legii, să renunţaţi la a proteja şi a atenta la viaţa, siguranţa şi viitorul românilor. Nu vă mai ascundeţi în spatele unui vot pe care cetăţenii vi l-au acordat cu bună credinţă şi deschideţi larg ochii pentru a vedea că nu guvernaţi o Românie minoritară a celor corupţi”, precizează sursa citată.

Chiar și după ce premierul Grindeanu a anunțat că OUG privind modificarea codurilor penale va fi abrogată, Turcan a precizat că nu va renunța la moțiune, dată fiind „atitudinea arogantă a PSD-ALDE”.

Guvernul a abrogat, duminică, OUG privind modificarea codurilor penale. Cu toate acestea, protestele la nivel național și internațional au continuat. În Piaţa Victoriei din Capitală au protestat peste 280.000 de oameni. Alte 350.000 de persoane au ieşit să protesteze şi în alte oraşe din ţară: La Cluj-Napoca au fost aproximativ 50.000 de manifestanţi, la Sibiu şi la Timişoara câte 40.000, iar la Iaşi peste 30.000.


PSD face un pas înapoi, dar nu se predă! OUG 13 a fost abrogată, însă poate fi pusă la loc, în legislație, prin Parlament. Nici Guvernul, nici ministrul Justiției NU și-au dat demisia. ANALIZĂ

Pasul înapoi făcut de puterea PSD-ALDE, după ce zile la rând sute de mii de români au protestat pe străzi: Guvernul Grindeanu a adoptat și publicat o ordonanță de urgență prin care s-a abrogat întru totul mult contestata OUG 13, care, prin modificarea legislației penale, îi salva de răspunderea penală pe politicienii cu funcții publice. Însă, ordonanță de abrogare poate fi respinsă de Parlament, astfel mult hulita Ordonanță 13 poate intra în vigoare. 


 

 

 

Cele mai citite

AUR va organiza un Congres extraordinar pe data de 2 decembrie la Alba Iulia

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă organizarea unui Congres extraordinar, pe data de 2 decembrie, la Alba Iulia, prilej cu care vor fi discutate...

Cel puțin doi morți și opt răniți, într-un atac în Ierusalim

Două persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite, dintre care cinci grav, în această dimineaţă, într-un atac cu arme de foc...
00:01:02

Blinken spune că armistițiul Israel-Hamas dă rezultate

Stând alături de președintele israelian, Isaac Herzog, la Tel Aviv, joi (30 noiembrie), secretarul de stat al SUA a spus că Washingtonul se concentrează...
Ultima oră
Pe aceeași temă