16.3 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Monitorizare pentru combaterea pandemiei. Suspecții de Covid vor fi urmăriți aproape ca infractorii

Sistemul de monitorizare Corona-Forms, dezvoltat de Ministerul Sănătăţii şi de STS, va fi finalizat astăzi (miercuri) și urmează să devină funcţional, a anunţat, luni seară, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
Prin acest sistem, rezultatele testelor Covid, venite de la laborator, vor ajunge simultan la pacient, la medicul său de familie şi la Direcția de Sănătate Publică (DSP) din județul de domiciliu al pacientului.

„Chiar miercuri avem finalizată acea platformă digitală, Corona-Forms, pe care Ministerul Sănătăţii împreună cu STS au dezvoltat-o. Şi, în momentul în care un rezultat vine de la un laborator, el ajunge în acelaşi timp atât la pacient, în mesaj, sau apare şi informare electronic, apare la DSP, din datele pacientului, apare la medicul de familie şi, tot din datele pacientului, apare şi la Casa de Asigurări de Sănătate. Este anunţat, se ia legătura cu medicul de familie, rămâne în izolare şi monitorizare”, a declarat, la postul B1 Tv, ministrul Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a precizat că, dacă pacientul primește la test un rezultat pozitiv dar este asimptomatic, pacientul “rămâne în legătură cu medicul de familie”.

“Apariţia unor simptome înseamnă reevaluarea, solicitarea unui transport. De obicei, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă face acest transport, iar la spitalele care sunt dedicate se merge pe programare şi se face o evaluare. La spital, dacă evaluarea nu confirmă modificări radiologice, se decide continuarea la nivel de domiciliu. În continuare se face monitorizarea, cu un tratament de specialitate. La fel, DSP-ul este cel care, tot în această platformă, va da acele decizii de concediu medical, pe care îl va acorda medicul de familie, în monitorizarea de până la 14 zile. În condiţiile în care cel care primeşte testul este negativ – la fel, ajunge la medicul de familie, care în continuare va decide câte zile, cinci sau şapte zile, stă în concediu, în funcţie de infecţia respiratorie pe care a acuzat-o la un moment dat”, a explicat ministrul Nelu Tătaru.

 

„Miercuri avem finalizată acea platformă digitală, Corona-Forms, pe care Ministerul Sănătăţii împreună cu STS au dezvoltat-o. Şi, în momentul în care un rezultat vine de la un laborator, el ajunge în acelaşi timp atât la pacient, în mesaj, sau apare şi informare electronic, apare la DSP, din datele pacientului, apare la medicul de familie şi, tot din datele pacientului, apare şi la Casa de Asigurări de Sănătate. Este anunţat, se ia legătura cu medicul de familie, rămâne în izolare şi monitorizare”

Nelu Tătaru,

Ministrul Sănătății

„Ministerul Sănătăţii a implementat sau este în curs de implementare a acelui sistem informatic care să permită localizarea în timp real a persoanelor care sunt infectate. Deci, acest sistem mai are trei-patru zile până la momentul în care o să fie complet funcţional. Şi dacă în urma acelui sistem o să vedem străzi sau o mare aglomerare pe o stradă, pe mai multe străzi, putem să luăm această decizie de carantinare locală”

Nicușor Dan,

Primarul general al Capitalei

 

 

Vor fi localizate în timp real persoanele care trebuie să stea în izolare?

Oficialii români se contrazic cu privire la existența unei asemenea funcții de localizare a persoanelor, dar STS are tehnologia necesară pentru a o implementa.

Ar fi legală urmărirea persoanelor suspecte de Covid?

Persoanele în izolare la domiciliu nu au voie să iasă timp de 14 zile, dar pentru urmărirea lor în timp real ar putea fi nevoie de o decizie a unui judecător.

 

 

Ministrul Nelu Tătaru a precizat, luni seară, că pentru platforma Corona-Forms deja sunt finalizate studiile-pilot la nivelul câtorva DSP-uri din ţară.

„Să vedem dacă sistemul rezistă. Miercuri vom fi gata cu acest sistem în toată ţara. Până la sfârşitul săptămânii suntem gata şi cu introducerea în această platformă în direct şi poate fi vizualizată de factorii medicali, a anchetelor epidemiologice. În baza acestor anchete avem şi carantinarea şi izolarea celorlalte persoane”, a explicat ministrul Sănătății.

Ciudat este faptul că, deși noua platformă informatică pare doar o modernizare a sistemului deja în funcțiune, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că această platformă va avea o funcție nouă – aceea de “localizare a persoanelor infectate”.

„Ministerul Sănătăţii a implementat sau este în curs de implementare a acelui sistem informatic care să permită localizarea în timp real a persoanelor care sunt infectate. Deci, acest sistem mai are trei-patru zile până la momentul în care o să fie complet funcţional. Şi dacă în urma acelui sistem o să vedem străzi sau o mare aglomerare pe o stradă, pe mai multe străzi, putem să luăm această decizie de carantinare locală. Dar e prematur”, declara, duminică seară, primarul general, Nicușor Dan.

Niciun alt oficial român nu a detaliat ce va însemna funcția de localizare a sistemului Corona-Forms sau cum se va interveni dacă, de exemplu, un pacient testat pozitiv va fi localizat în altă parte decât la adresa unde ar fi trebuit să fie în izolare.

Se știe că STS deține tehnologia necesară pentru localizarea telefoanelor mobile de la care se face apel la sistemul 112, chiar dacă această tehnologie încă are erori. Este posibil ca un procedeu similar să fie folosit pentru a determina poziția telefonului mobil al persoanelor care trebuie să stea în izolare la o anumită adresă – cam în genul în care stau persoanele aflate în arest la domiciliu.

STS a transmis, deocamdată, un comunicat în care îl contrazice pe primarul general al Capitalei, susținând că platforma Corona-Forms nu va avea și o componentă de localizare.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă