11.6 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Mașinile electrice au mari șanse să ocupe întreaga piață auto în 15 ani

Un studiul realizat de Bloomberg New Energy Finance arată că maşinile electrice de dimensiuni medii şi vehiculele sport vor fi la fel de ieftin de fabricat ca vehiculele cu combustie începând cu 2026.

Maşinile mici vor avea un cost egal sau mai mic faţă de cele cu combustibil fosil din 2027, potrivit studiului, care a fost comandat de Transport and Environment, relatează France24.

Autoutilitarele electrice uşoare vor fi mai puţin costisitoare decât modelele diesel din 2025, iar autoutilitarele grele din 2026.

„Vehiculele electrice vor fi o realitate pentru toţi cumpărătorii noi în termen de şase ani”, a declarat Julia Poliscanova, director la Transport and Environment, într-un comunicat.

„Vor fi mai ieftine decât motoarele cu ardere pentru toată lumea, de la bărbatul cu o dubă din Berlin până la familia care locuieşte în mediul rural din România”, a spus Poliscanova.

O scădere a costului bateriilor şi utilizarea liniilor de producţie dedicate vor face automobile eletrice mai ieftine pentru cumpărători.

O maşină electrică, care a costat aproape 40.000 de euro înainte de impozitare în 2020, este de aşteptat să se vândă la acelaşi preţ ca un model de ardere – aproximativ 20.000 de euro – în 2026, a arătat studiul.

Maşinile electrice vor reprezenta 50% din vânzările noi până în 2030 şi 85% până în 2035, dacă politicile rămân aceleaşi. Dar acestea ar putea atinge 100% până în 2035 „dacă UE va creşte limita de CO2 a vehiculelor şi va extinde politicile pentru stimularea piaţei”, se mai precizează în studiu.

Ultima oră
Pe aceeași temă