24.1 C
București
marți, 28 iunie 2022
AcasăTechVIDEO. Macovei: Unele declaraţii ale lui Iohannis-periculoase

VIDEO. Macovei: Unele declaraţii ale lui Iohannis-periculoase

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat duminică, într-o conferință de presă, că ea crede în ”onestitatea președintelui” față de promisiunile făcute în campanie, însă a apreciat că unele dintre declarațiile acestuia sunt periculoase şi ”de natură să afecteze independența justiției”.

Macovei a amintit că în luna noiembrie i-a transmis actualului președinte Klaus Iohannis o scrisoare în care solicita ca până la sfârșitul anului legea partidelor politice să fie modificată, dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar până la sfârșitul lunii februarie legea votului electronic să fie adoptată în Parlament, conform Mediafax.

”Deci, eu dau șansa acestui Parlament, noi dăm șansa acestui Parlament să facă ce trebuie pentru românii din România și pentru românii din străinătate, și pentru a termina cu frauda și pentru a fi totul mult mai ieftin”, a spus europarlamentarul, cu ocazia anunțul de înființare a Asociației M10.

Ulterior, ea a fost întrebată dacă, după ce l-a susținut pe Iohannis în campanie, declarațiile sale vor mai găsi ecou la președintele Iohannis.

”Eu cred în onestitatea președintelui, și dacă între turul I și II a spus că cu bucurie acceptă aceste lucruri, eu continui să mă bazez pe această afirmație și să o invoc. I-am scris cea de-a doua scrisoare după campanie, după turul doi, și am vorbit la telefon și a spus că da, e de acord cu cele două proiecte, cu votul electronic și cu schimbarea legii partidelor. Eu am văzut că nu s-a mai întâmplat nimic, deci mă uit la rezultate”, a mai afirmat Macovei.

Pe de altă parte, ea a fost întrebată cum își explică criticile adresate lui Iohannis în ceea ce privește declarațiile acestuia despre justiție.

”Da, sunt periculoase, putem spune, sunt de natură să afecteze independența justiției. Poate că a fost prost sfătuit și poate că renunță la aceste lucruri. Un singur lucru am să repet, despre MCV. Obiectivul României nu este să scape de MCV, obiectivul României și al românilor este să îndeplinească tot ce scrie acolo, să meargă justiția, să funcționeze CSM-ul, să se facă curățenie de exemplu, să aibă un bun management al instanțelor, și de asemenea, în ceea ce privește corupția DNA să rămână cum e, să nu schimbe nimeni legea. Tot ce scrie în acele condiționalități. Ăsta e interesul românilor, nu MCV-ul în sine. Deocamdată voință politică majoritară pentru lupta cu corupția nu avem, așa cum scrie în toate rapoartele MCV, și nu e în interesul românilor să nu existe MCV-ul”, a mai declarat europarlamentarul.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, că unul din obiectivele majore ale sistmului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), iar România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită.

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că declară cu responsabilitate, în faţa membrilor CSM, faptul că ”a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită şi să se constate că acele condiţionalităţi, sub rezerva îndeplinirii cărora am devenit stat membru, au fost îndeplinite”.

În plus, şeful statului a spus că este de dorit ca CSM-ul și Inspecția Judiciară să ia atitudine, potrivit atribuțiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informații în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare.

El a mai spus că CSM trebuie să sancționeze imediat orice atacuri, ingerințe, derapaje și imixtiuni în justiție, indiferent dacă este vorba despre demnitari de cel mai înalt rang sau de exemplu un consilier comunal.

”Așa cum am văzut cu toții, unii politicieni nu s-au ferit să atace independența justiției. Luând în considerare aceste antecedente, ca și misiunea dumneavoastră conferită de lege, de garant al independenței justiției, trebuie să dovediți în continuare că știți să apărați reputația, onoarea și independența colegilor și a sistemului în ansamblul său”, le-a transmis preşedintele Iohannis, la şedinţa CSM, magistraţilor.

 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_big/1523efdbfbc0b13191637820423df34c/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

Bode: Prințul Paul a fost prins la Paris

Ministrul de interne, Lucian Bode a anunțat că astăzi a fost reținut prințul Paul. ,,Avem, în exclusivitate, o fotografie cu prințul căutat de autorități,...

Zece persoane au murit și alte 251 sunt rănite din cauza unor scurgeri de gaze toxice în Iordania

Zece persoane au murit şi alte 251 au fost rănite în urma unei scurgeri de gaze toxice dintr-un rezervor de depozitare în portul Aqaba,...

Șeful DGIA, serviciul de informații și contrainformații al Armatei, este trecut în rezervă

Șeful DGIA (Direcția Generală de Informații a Apărării), generalul cu patru stele Marian Hăpău, este trecut în rezervă, prin decret al președintelui Klaus Iohannis. DGIA...
Ultima oră
Pe aceeași temă