16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechVIDEO Lunga istorie a agresiunilor provocate de pesediști: De la amenințarea ...

VIDEO Lunga istorie a agresiunilor provocate de pesediști: De la amenințarea cu AKM-ul, la lovituri, îmbrânceli și înjurături

Scandalurile din ultima vreme în care sunt implicați reprezentanți PSD par să nu fie rezultatul întâmplării. În ultimii ani, nervozitatea social-democraților a crescut și unii dintre ei au trecut de la injurii la agresiuni fizice.

Protagoniștii scandurilor din ultimele zile, Niculae Bădălău și Mirel Palada, au ieșit la rampă cu explicații pe marginea incidentelor în care au fost implicați.

Niculae Bădălău, președintele executiv al PSD, susține că nu l-ar fi agresat fizic pe fostul deputat PNL Marin Anton, așa cum afirmă acesta din urmă. ”Eu sunt un om corect. Am trecut pe lângă el, mi-a adresat câteva cuvinte urâte, la care i-am răspuns”, este varianta lui Bădălău. Anton susține că președintele executiv al PSD l-a înjurat, amenințat și lovit cu „un pod de palmă peste gură“, la o nuntă din județul Giurgiu.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că în urma scandalurilor de pe scena politică a fost de acord să se adopte o declarație care să interzică violența fizică și verbală în politică. Totuși, Dragnea a fost reținut în comentariile refereitoare la cazul Bădălău. ”În ceea ce îl privește pe domul Bădălău, am văzut că Nicu Bădălău spune ceva, Marin Anton spune altceva. Mai mult decât atât, este și o anchetă în curs, deci nu ne putem pronunța acum. Îl știu de mulți ani pe Bădălău, nu l-am văzut niciodată ca un om violent, ba din contră, uneori e prea moale”, a spus Liviu Dragnea.

Nu este însă singura acuzație care i se aduce lui Bădălău. Senatorul USR Mihai Goţiu a susținut că Bădălău i-ar fi ameninţat cu bătaia pe el şi pe Nicuşor Dan în luna februarie, chiar în Parlament. ”Am relatat atunci, aici, pe Facebook, cum după ce l-a numit pe Nicuşor Dan <<dobitocul ăla căruia îi dă una>>, Niculae Bădălău m-a făcut ”golan”… Atunci am evitat repriza de ”parte în parte” la mustaţă”, scrie Goţiu, acuzație dezmințită de Bădălău.

Sfidarea lui Palada

Presupusa agresiune comisă de social-democratul Niculae Bădălău vine la doar câteva zile după ce Mirel Palada, fostul purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, l-a bătut pe vicepreședintele Senatului, Mihai Goțiu, în pauza publicitară a unei emisiuni TV. Camerele de supraveghere din studioul B1TV au surprins momentul în care a început conflictul fizic dintre cei doi. În imagini pare că Mirel Palada încearcă să îl dea pe Mihai Goţiu cu capul de masa din studioul de televiziune. PSD și ALDE au fost singurele partide care nu au reacționat în niciun fel după agresiunea comisă de Palada. Într-un comentariu postat pe Facebook, Palada nu arată niciun regret. „Am fost plecat, n-am avut calculatorul la mine, am avut un program foarte încărcat. M-am întors de-abia aseară la miezul nopții. Nu mor caii când vor useriștii”, a comentat  Palada.

Agresorii, iertați sau pedepsiți formal

În timp ce liderii PSD se plâng că sunt victima unei conspirații, scandalurile de violență verbală sau chiar fizică se înmulțesc îngrijorător. Mihai Goțiu, vicepreședinte al Senatului, pare să fi devenit una dintre țintele favorite ale social-democraților. Într-o ședință a conducerii Senatului din luna aprilie, președintele Comisiei Juridice, Șerban Nicolae (PSD) nu a făcut economie de invective la adresa lui Goțiu, folosind un limbaj de mahala: „Analfabet“, „prost“, „nespălat“, „sare mătreaţa din el“. Goțiu îi reproșase lui Șerban Nicolae că face legi pentru corupți. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) i-a tăiat microfonul lui Goțiu, iar reclamația acestuia s-a pierdut în sertarele Senatului.

În curând va expira și suspendarea de șase luni de zile pe care conducerea PSD i-a aplicat-o deputatului Cătălin Rădulescu în luna aprilie. Acesta afirmase, într-un interviu,  că şi-a păstrat mitraliera AKM cu care a luptat la Revoluţie şi este pregătit să o folosească din nou: ”Nu o să mi-o ia nimeni în viaţa vieţilor şi o ţin, că poate vreodată, dacă mai vine cineva cu vreo idee din asta să transforme statul ăsta pentru care am luptat noi, sunt pregătit să ies cu arma să trag, imediat”. De menționat că suspendarea din PSD nu a avut efecte practice. Rădulescu și-a păstrat funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru transporturi, obținută pe baza algoritmului politic.

Veteranul Codrin Ștefănescu

Unii dintre liderii PSD au devenit deja veterani în domeniu. În 2009, Codrin Ştefănescu şi Marius Marinescu s-au luat la bătaie cu forţele de ordine din Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Scandalul a început după ce poliţia comunitară i-a evacuat din sală pe cei doi pentru că Ştefănescu s-a adresat în mod injurios preşedintelui de şedinţă al CCMB.

Numai anul acesta, Codrin Ștefănescu a ajuns să fie expulzat până și din studioul Antena 3, după ce a jignit și îngânat un deputat liberal. Războiul postului de televiziune cu liderul PSD nu a durat mult, acesta reapărând în studio unde l-a echitat drept „nesimțit” pe un deputat PNL care afirmase că Transilvania este diferită de restul României.

Agresiuni în lanț

Un alt scandal s-a produs săptămâna trecută la Comisia de agricultură a Camerei Deputaților, potrivit deputatului USR Adrian Prișnel. ”Absolut revoltătoare replica deputatului PSD de Brăila, Nicu Niță. în timpul dezbaterii de la Comisia pentru Agricultură, în timp ce USR susținea că ordinul care omoară 140 urși este total greșit, Nicu Niță are o remarcă halucinantă, spunând <<eu v-aș omorî pe voi”. Pe noi, cei de la USR. La final, a continuat cu jignirile, amenințând inclusiv cu bătaia un coleg din USR”, este acuzația deputatului USR.

 

Pe lângă aceste exemple, un scandal a apărut și între deputații Iulian Bulai (USR) și Petre Florin Manole (PSD), care s-au acuzat reciproc de minciună, dupa ce Bușai a povestit că Manole l-a amenințat că îl ”execută”, într-o ședință de comisie parlamentară. Manole neaga insa ca s-a intamplat acest lucru, replicând inclusiv in postarea lui Bulai.
Acum câteva luni, Bulai a postat o filmare din ziua în care parlamentarii PSD stăteau pe hol, în timp ce președintele Klaus Iohannis se adresa Legislativului. Deputatul Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma (fostul președinte al CJ Prahova), l-a atacat și agresat pe deputatul USD pentru că filma pe holurile Parlamentului. Foarte nervoși, aleșii PSD l-au îmbrâncit și au urlat la Bulai.

Viceprimarul agresiv

În martie, liderul USR, Nicușor Dan a anunțat ca USR depune plângere penala pe numele viceprimarului Aurelian Bădulescu (PSD) si a consilierului general Petre Chirică (PSD) după ce aceștia au agresat fizic si verbal trei consiliere din formațiunea sa in timpul ședinței Consiliului General al Municipiului București. Incidentul violent s-a petrecut chiar în timpul ședinței de Consiliu General. Supărarea celor doi barbați ar fi plecat de la faptul că una dintre colege transmitea Live pe Facebook sedința. ”Mie mi-au spus niște oameni că erați prostituată. Așa mi-au zis!”, au fost cuvintele jignitoare ale vicepprimarului Bădulescu, potrivit unui filmuleț difuzat de Pro Tv. În apărarea lui a sărit un consilier local, Petre Chirică. Cu o foaie în mână încearcă să îl protejeze, apoi smulge telefonul mobil unei alte consiliere care înregistra incidentul. Bădulescu a refuzat să își ceară scuze. ”Aveți probleme de comportament, eu cred că trebuie să vă vedeți lungul nasului”, a replicat viceprimarul.

Baronii dau tonul

În anul 2012, deputatul PSD Adrian Solomon l-a avertizat pe Mihai Răzvan Ungureanu, prim-ministru în funcţie la vremea respectivă, că va avea soarta lui Aldo Moro, un politician italian răpit şi ucis în 1978. ”Se-aude că domnul Mihai Răzvan Ungureanu ar vrea să vină pe 1 Mai. Eu îi transmit public, că sigur are urechi care s-audă, că dacă are nesimţirea, că tupeu are cât cuprinde, să vină în Bârlad şi să nu anunţe autorităţile, să nu oprească la primărie să afle ce-i doare pe bârlădeni de la primarul municipiului Bârlad va avea nu soarta lui Tăriceanu, ci soarta lui Aldo Moro. Şi asta nu-i o ameninţare, e o asigurare, domnul prim-ministru”, a declarat Solomon.

Baronul PSD de Brăila Gheorghe Bunea Stancu, “pensionat” recent de câteva dosare penale, a gratulat o jurnalista cu apelativele “Imbecilă” și “panaramă” în 2011. In 2012, Stancu îi spunea unei alte jurnaliste: “Iți dau doua picioare în gură”. Nu a fost sanctionat sau exclus din PSD, nici măcar suspendat.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă