21.3 C
București
joi, 11 august 2022
AcasăTechJoc de imagine al PSD: bugetarii iau fața demnitarilor

Joc de imagine al PSD: bugetarii iau fața demnitarilor

Guvernul va finaliza până la 15 octombrie legea privind salarizarea bugetarilor, în încercarea de a obține intrarea în vigoare în anul electoral 2016. În paralel, Legislativul ține în stand-by proiectele controversate, cum ar fi pensiile parlamentarilor, fără să le respingă prin vot.

Prioritățile legislative ale majorității din jurul PSD corespund intereselor electorale ale acestui partid, Guvernul și parlamentarii punând, în practică, solicitările președintelui interimar Liviu Dragnea. Astfel, Guvernul a anunțat că legea privind majorarea salarizării bugetarilor va fi gata până pe 15 octombrie, așa cum a cerut Liviu Dragnea. Tot ieri, conducerea Parlamentului a decis amânarea cu două săptămîni a legii privind pensiile senatorilor și deputaților, blocată de Dragnea din motive de imagine. Mai greu va fi pentru social-demo­crați să tranșeze legile care oferă drepturi pentru primari, aceștia fiind coloana vertebrală a  PSD, care văd în Liviu Dragnea principalul lor susținător.

În ceea ce privește salarizarea demnitarilor, premierul Victor Ponta a anunțat că proiectul de lege trebuie să treacă prin dezbatere parlamentară, iar Guvernul nu intenționează să emită o ordonanță de urgență pe acest subiect. La rândul său, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a promis respectarea termenului de 15 octombrie. „Încercăm să finalizăm proiectul până atun­ci”, a precizat ministrul. Dincolo de intențiile aparent democratice, legate de excluderea unei ordonanțe de urgență, Ponta și Plumb respectă, pas cu pas, indicațiile lui Liviu Dragnea. Acesta le-a cerut ca proiectul de lege să fie gata până pe 15 octombrie, pentru a-l putea discuta cu liderii partidelor parlamentare, înainte de 15 noiembrie, când în Parlament va ajunge legea bugetului.

Demnitarii, două luni  de la majorare

În ceea ce privește majorarea salariilor bugetarilor, proiectul ar trebui votat de Legislativ până la finalul anului pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, așa cum a promis, inițial, Ponta. Acum, premierul și-a nuan­țat promisiunea, în ceea ce privește majorarea cu 25% a salariilor de la începutul anului viitor. „Tocmai, e vorba de o etapizare, pe o perioadă de trei sau patru ani. Tot ceea ce ați văzut în presă sunt dorințe. Forma legii va exprima putin­țele”, afirmă, mai nou, Ponta.

 Dacă dezbaterile parlamentare se lungesc, termenul-limită este luna mai a anului viitor. Potrivit legii responsabilității fiscale, nu pot fi promovate acte normative privind majorări de salarii sau pensii cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului. Anul viitor, alegerile parlamentare ar putea avea loc în decembrie.

O dată cu legea salarizării bugetarilor, Parlamentul ar urma să discute și ordonanța privind majorarea salariilor demnitarilor, a stabilit Liviu Dragnea. De fapt, această strategie a PSD ascunde o șmecherie: ordonan­ța este în vigoare și produce efecte.  Președintele României, preșe­dinții celor doua camere din Parlament și prim-ministrul primesc de la 1 august o indem­nizație majorată de 21.540 lei. Vicepremierul pri­mește 20.000 lei, iar miniștrii, membrii conducerii Parlamentului, Avocatul Poporului, președintele Consiliului Legislativ, președin­tele Curții de Conturi și șefii de servicii secrete au o indemni­zație de 19.055 lei.

Pensiile aleșilor, în suspensie

În același timp, noul șef al PSD încearcă să temporizeze adoptarea de noi proiecte cu impact electoral negativ, opunân­du-se, declarativ, legii privind pensiile parlamentarilor. Că este vorba doar de o tragere de timp o dovedește faptul că plenul Parlamentului a decis, ieri, retrimiterea la comisie, pentru două săptămâni, a raportului la proiectul de lege, dar nu a acceptat propunerea PNL de respingere a proiectului. Chiar și așa, amânarea a fost criticată de unii parlamentari PSD.  „Trebuie tăiată coada câinelui, nu putem accepta ca o lege ­europeană să fie respinsă din motive populiste, politicianiste. Luaţi-vă soarta în mâini, altfel vom avea un Parlament manipu­labil”, a fost îndemnul lui Anghel Stanciu (PSD). “În calitate de preşedinte al Comisiei de statut, vă spun că la Parlamentul European un an de zile este perioada minimă necesară pentru a intra în procedura necesară pentru indemnizaţia de limită de vârstă”, a comentat și Bogdan Niculescu-Duvăz (PSD).

Pentru Liviu Dragnea  va fi și mai complicat să tranșeze situația unor proiecte de lege aflate pe ordinea de zi a Comisiei juridice, dar amânate două săptămâni, și care introduc privilegii pentru aleșii locali, de al căror sprijin are nevoie liderul PSD. Unul dintre proiecte prevede pensii speciale pentru aleșii locali, după modelul parlamentarilor. Al doilea proiect le permite primarilor și preșe­dinților de CJ să fie reprezen­tanții orașelor și județelor în adunările generale ale Asocia­țiilor de Dezvoltare Intercomunitară. Proiectul a fost respins de Curtea Constituțională (CCR), pe baza unei contestații a președintelui Klaus Iohannis, însă,  legea era contestată pe motive de procedură, nu de fond.    

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Industria hârtiei este una dintre cele mai stabile

Criza economică, peste care s-a suprapus una de securitate au creat un climat impredictibil, volatil, care pune sub presiune mai toate domeniile. În ciuda...
00:01:47

Pelosi: „Nu vom permite Chinei să izoleze Taiwanul”

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, este fermă și spune că nu va permite Chinei să izoleze Taiwanul. Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi,...

Grafitul SALROM ar putea fi noul El Dorado 

Compania Națională a Sării – SALROM – va fi listată, probabil, la începutul anului 2023 – pe Bursa de Valori București. Nimic rău, aș...
Ultima oră
Pe aceeași temă