15.7 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021

Guvernul va discuta un proiect de lege privind condiţiile implementării rețelelor 5G

Cabinetul Cîțu avea pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, 14 aprilie 2021, discutarea unui proiect de lege privind condiţiile implementării rețelelor 5G.

Ordinea de zi a ședinței nu a fost oficial modificată, însă ședința de Guvern nu va mai avea loc în ziua de miercuri, 14 aprilie, din cauza tensiunilor produse între PNL și USR PLUS ca urmare a demiterii ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

Cu privire la proiectul de lege referitor la rețelele 5G, el va fi cu siguranță analizat într-o altă ședință de Guvern, atunci când ea va avea loc.

După cum se știe, opiniile societății asupra acestui sistem de comunicații sunt diverse, nu doar în România ci și în alte țări. În cazul României, varianta oficială este că acest sistem va fi implementat, iar varianta de implementare va fi compatibilă cu cea aplicată de unele țări occidentale – în primul rând de Statele Unite. SUA au cerut în repetate rânduri ca firmele din China să nu aibă acces la infrastructura 5G a statelor membre NATO.

Potrivit unui comunicat de presă difuzat miercuri, 14 aprilie, proiectul de lege care va fi discutat în Guvernul României „este o transpunere a memorandumului semnat cu SUA în august 2019, prin care, parte a războiului comercial și politic SUA-China, americanii își propun să interzică furnizorului de echipamente Huawei accesul în rețelele 5G din România”.

„Proiectul de lege a fost intens criticat de industria telecom, de asociații și de lideri de opinie, în primul rând deoarece o interzicere a Huawei și o impunere a eliminării echipamentelor producătorului chinez deja existente în rețele ar determina probleme în infrastructura telecom, dar și o pierdere de 9,3 miliarde de euro în economie, potrivit estimărilor. Chiar dacă industria a propus numeroase soluții de îmbunătățire a proiectului, în special în ceea ce privește selectarea furnizorilor pe criterii tehnice, lucru prevăzut și în EU Toolbox, acestea nu au fost luate în considerare, iar astăzi proiectul intră în discuție în ședința de Guvern într-o formă foarte asemănătoare celei inițiale. Pentru milioanele de români care lucrează sau învață de acasă, dar și pentru zeci de mii de companii pentru care telemunca a devenit deja o obișnuință, acest proiect de lege putea aduce serioase prejudicii, din cauza schimbărilor care ar fi impuse în infrastructura de telecomunicații”, precizează comunicatul de presă.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă