3.6 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeTechGeoană critică pensiile speciale pentru parlamentari: Reprezintă o încercare disperată a lui...

Geoană critică pensiile speciale pentru parlamentari: Reprezintă o încercare disperată a lui Ponta

Preşedintele Partidului Social Românesc, Mircea Geoană, a declarat, marți, că votarea pensiilor speciale pentru parlamentari reprezintă o “încercare disperată a lui Victor Ponta de a-şi mai fideliza parlamentarii din propria majoritate”, informează Mediafax.

“Dacă ne uităm la intervalul 2009-2014, punctul de pensie în România a scăzut. Deci pentru ansamblul masei importante de pensionari din România, aceşti cinci ani de zile au reprezentat un declin de venituri. (…) Atunci când punctul de pensie scade, nu este moral, nu este etic să vii cu o creştere pentru o subcategorie de pensionari ai României, cu atât mai mult cu cât este vorba de o categorie care nu are atât de multă susţinere şi înţelegere din partea opiniei publice româneşti. Este totalmente de neacceptat din punct de vedere moral, politic, etic, nu este în regulă”, a afirmat Mircea Geoană.

Citește și: Parlamentarii și-au aprobat pensiile. Cristiana Anghel: Merităm să fim recompensați

El a spus că legea pensiilor speciale pentru parlamentari este “o încercare disperată” a liderului PSD, Victor Ponta, de a-i fideliza pe parlamentari şi a catalogat drept “hilară” ideea că Guvernul nu a fost de acord cu adoptarea acestui act normativ.

“Din motive legate de încercarea disperată a lui Victor Ponta de a-şi mai fideliza parlamentarii din propria majoritate, care a stat în spatele acestei legi, pentru pensiile speciale pentru parlamentari… Asta a fost intenţia lui Victor Ponta: să ofere o chestiune care pentru unii parlamentari mai în vârstă este atractivă şi pentru a-şi fideliza majoritatea, a făcut parte din pachetul pentru sprijinirea domniei sale la moţiunea de cenzură. Deci de acolo a plecat. Ideea că Guvernul nu a susţinut această iniţiativă este pur şi simplu hilară”, a afirmat Geoană.

Totodată, Mircea Geoană a anunţat, la Ploieşti, că fostul deputat Mihai Apostolache, care a deţinut două mandate de parlamentar şi care a fost secretar general al PDL Prahova, s-a înscris în PSRO.

Legislativul a aprobat, marţi, cu 303 voturi “pentru”, 124 voturi “împotrivă” şi două abţineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari.

PNL a propus vot nominal, dar această propunere a fost respinsă, procedându-se la vot deschis prin ridicare de mână.

Reprezentanţii PNL au susţinut respingerea acestui proiect, în timp ce aleşii PSD, UDMR, ai minorităţilor şi PC au susţinut aprobarea sa.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor prevede pensiile speciale ale parlamentarilor şi a fost semnată de 255 de deputaţi şi senatori, ulterior parlamenatarii PNL retrăgându-şi semnăturile.

Proiectul prevede că parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.

Proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari adoptat marţi de Parlament prevede că deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funţie de numărul de mandate.

Potrivit proiectului, de această indemnizaţie vor beneficia doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar, iar cei care au avut condamnări penale sunt excluşi de la această indemnizaţie.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege.

Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a 3 mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Cuantumul îl reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară. Indemnizaţia se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată. Indemnizaţia de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate. Indemnizaţia este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, se suportă din bugetul de stat.

Potrivit calculelor, pentru un mandat de parlamentar, pensia este de aproximativ la 1.500 lei, pentru trei mandate este la peste 4.000 lei.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, declara, în 4 iunie, că îşi menţine ideea că Guvernul nu sprijină proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari deoarece are un angajament cu instituţiile financiare internaţionale, arătând că nu a mai avut consultări cu aleşii pe această temă, dar Parlamentul este suveran.

Cele mai citite
00:00:33

VIDEO. Netanyahu: “Israelul nu dorește să facă rău civililor din Gaza”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă (2 decembrie) că Israelul continuă să lucreze în coordonare cu SUA și organizațiile internaționale pentru a defini...

Evreu împușcat în Israel. Reacția halucinantă a premierului Netanyahu

Premierul Benjamin Netanyahu a avut o reacție de-a dreptul halucinantă, la scurt timp după ce s-a aflat că un evreu a fost împușcat de...

Haos pe piața RCA. Șoferii vor plăti de anul viitor polițe și cu 80% mai scumpe

Sunt aproape un milion de șoferi care au de dus povara falimentului Euroins, după ce asiguratorul a intrat în faliment în luna martie a...
Ultima oră
Pe aceeași temă