9.3 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăTechDragnea #insistă, Grindeanu #rezistă: Liderul PSD aruncă țara în aer, acuzând de...

Dragnea #insistă, Grindeanu #rezistă: Liderul PSD aruncă țara în aer, acuzând de incompetență propriul Guvern. PSD depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Ce condiții a pus premierul pentru a renunța la șefia Executivului | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

UPDATE 16.08:  Surse: Gabriela Firea susține că premierul Grindeanu a ajuns ca o „fantomă” în Guvern: Dacă își dorește consultare largă, atunci organizațiile locale să fie întrebate dacă vor excluderea lui

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, în şedinţa CExN al PSD că premierul Sorin Grindeanu a ajuns ca o „fantomă” în Palatul Victoria.

 

16.04:  Ludovic Orban: Nu cad în capcana să îmi devină simpatic Grindeanu. Tot roșu e

Ludovic Orban, candidatul la președinția PNL, a declarat că nu o să cadă în capcana ca premierul Sorin Grindeanu să-i devină simpatic, afirmând că acesta rămâne roșu, potrivit Agerpres.

 

15.41: VIDEO. Raluca Turcan, după ce PSD i-a retras sprijinul politic lui Grindeanu: Este un război care pericliteză stabilitatea economică a țării

Președinta interimară a PNL, Raluca Turcan. susține că decizia coaliției de guvernare PSD-ALDE privind retragerea sprijinului politic al premierului Sorin Grindeanu reprezintă „un război care periclitează stabilitatea economică a țării”.

 

15.24; PSD a decis să depună o moțiune de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu. PSD l-a exclus de asemenea pe Grindeanu din partid. Amebele decizii au fost aprobate în unainimitate, potrivit unor surse din partid.

15.23:  Sorin Grindeanu: Există riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea. Vă propun o largă consultare în partid

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, joi, că există riscul ca PSD să piardă guvernarea, ceea ce ar însemna că „toată puterea din România” va fi transferată la președintele Klaus Iohannis.

 

15.14:  Traian Băsescu, după demisia miniștrilor din Cabinetul Grindeanu: Premierul este obligat de Constituție să își facă Guvern

Fostul președinte al României, senatorul PMP Traian Băsescu, susține că premierul Sorin Grindeanu ar trebui ca, până vineri dimineața, să înainteze președintelui Klaus Iohannis lista miniștilor demisionari și a celor propuși pentru un nou Executiv.

 

PSD depune moțiune de cenzură împotria lui Sorin Grindeanu

UPDATE 14.20:  Premierul Landului Saxonia l-a felicitat pe Sorin Grindeanu pentru refuzul de a demisiona de la șefia Guvernului

Prim-ministrul Landului Saxonia, Stanislaw Tillich, l-a felicitat, joi, pe premierul Sorin Grindeanu pentru decizia de a nu demisiona, după ce coaliția de guvernare PSD-ALDE a anunțat că îi retrage sprijinul politic.

14.10. USR, despre decizia coaliției guvernamentale de a retrage sprijinul politic al premierului Grindeanu: Alegerile anticipate sunt soluția decentă

Partidul Uniunea Salvați România (USR) susține că alegerile anticipate reprezintă singura soluție „decentă” pentru a încheia criza guvernamentală declanșată de decizia coaliției PSD – ALDE de a îi retrage sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu.

13.37:  Horațiu Pepine: Ironic, premierul #rezistă. Grindeanu a făcut cu ochiul aseară către partizanii ”ortodoxiei proocidentale” | OPINIE DW

Jurnalistul Horațiu Pepine remarcă, într-un comentariu publicat pe site-ul Deutsche Welle, că rezistența lui Sorin Grindeanu în fruntea Guvernului îi oferă președintelui Iohannis un ascendent.

 13.17:  Mihai Chirica, despre retragerea sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu: Este o soluţie stalinistă, care încearcă să folosească nişte metode ştiinţifice. Pe vremea lui Stalin puteai să-l împuşti pe loc

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a afirmat, joi, la RFI, că retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu „a fost o deczie care a continut de la Ordonanța 13, de a anihila orice adversar din interiorul partidului, care s-ar opune modificării legilor privind Justiția.

13.08:  Reacția lui Dacian Cioloș, după ce premierul Grindeanu a rămas fără sprijin politic: Nu este o criză a PSD, ci una care afectează credibilitatea României

Fostul premier al României, Dacian Cioloș, a afirmat, joi, după ce coaliția de guvernare PSD – ALDE i-a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu, că „ceea ce se întâmplă acum nu este o simplă criză politică”, calificând situația drept „un spectacol iresponsabil, trist și dureros pentru România”.

12.46:  Cum se poziționează pesediștii din teritoriu, după ce coaliția de guvernare PSD – ALDE i-a retras sprijinul politic lui Sorin Grindeanu

Liderii PSD din teritoriu au reacționat, joi, după ce coaliția de guvernare PSD – ALDE i-a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu și i-au cerut demisia.

11.50: Comitetul Național Executiv al PSD (CExN al PSD) a fost convocat, joi, la ora 14.00, la sediul central al partidului din Bulevardul Kiseleff. 

11.30: Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a reacționat la anunțul Administrației Prezidențiale, potrivit căruia președintele Iohannis va nominaliza un nou premier doar dacă se vor întruni prevederile din Constituție.

„Avem un om care stă singur într-un Palat în care se dă ora exactă. E singur cucu în Palatul Victoria și nu știu ce așteaptă. Toată România așteaptă să plece de acolo. E o situație foarte penibilă să ajungem la situația de a depune moțiune de cenzură. Acolo nu mai e un guvern, e un singur om. Facem moțiune pentru un singur om? Constituția nu ne permite să îl luăm de guler, toată țara e blocată de un singur. Trebuie să găsim soluția legală să vedem ce facem. Iohannis așteaptă ca postul să fie vacant, iar apoi va merge coaliția la Cotroceni cu propunerea unui nou premier. Nu avem în Constituție, dacă el nu vrea să demisioneze, ne poate ține luni de zile așa.”, a declarat Codrin Ștefănescu, la Antena 3.

Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a precizat, joi, după ce PSD i-a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu, că un nou premier poate fi desemnat doar dacă se întrunesc condițiile din Constituție.

„Vă informez că președintele a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care anunță retragerea… Președintele a luat act că se dorește schimbarea Cabinetului. Potrivit Art. 106 din Constituție, funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a stării de incompatibilitate. Cfm. Art 107 din Legea Fundamentală, dacă prim-ministrul se află într-una dintre situații, președitele va desemna un alt membru al Guvernului ca premier interimar, până la desemnarea altui prim-ministru. Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie prin demisie, fie prin adoptarea în Parlament a moțiunii de cenzură, președintele va desemna un alt candidat. În condițiille în care Guvernul va fi demis, președintele va urma cu celeritate pașii. Președintele solicită rezolvarea crizei politice din interiorul coaliției, pentru a evita instabilitatea politică”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.

11.28:  Reacția lui Traian Băsescu, după ce premierul Grindeanu a rămas fără susținere politică: Fostul PDL poate fi mândru, a furnizat PSD-ului doi oameni care ştiu cum se distruge un partid din interior

Fostul președinte al României, senatorul Traian Băsescu, a reacționat, joi, după ce PSD i-a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu, afirmând că „Darius Vâlcov şi Liviu Dragnea sunt doi politicieni care îşi fac iluzii deşarte că, fiind obedienţi ai sistemului, vor scapa de problemele juridice pe care le au”.



10.51: Toţi miniştrii Guvernului Grindeanu şi-au depus şi înregistrat demisiile, joi dimineaţă, la Secretariatul General al Guvernului (SGG), a afirmat ministrul de Interne, Carmen Dan.

10.34:  Dragnea: O nouă ședință a Comitetului Executiv al PSD va avea loc joi

O nouă ședință Comitetului Național al PSD va avea loc, în cursul zilei de joi, în cadrul căreia coaliția de guvernare va discuta propunerea de premier care va fi înaintată președintelui Klaus Iohannis, a anunțat șeful social-democraților, Liviu Dragnea, în conferința de miercuri seara.

10.24:  Tudorel Toader, după ce coaliția de guvernare a retras sprijinul politic premierului Grindeanu: Exprimând deplina solidaritate cu membrii Guvernului, mi-am depus demisia.

10.09:  Ministrul de Interne, Carmen Dan, despre demisiile miniștrilor PSD: A fost un act de solidaritate cu noi, membrii Guvernului, pentru că am înțeles că trebuia să lucrăm în echipă

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a afirmat, joi dimineața, că actul miniștrilor PSD și ALDE de a demisiona, după ce coaliția de guvernare a retras susținerea politică premierului Sorin Grindeanu, a fost „un act de solidaritate”.

09.45:  Premierul Sorin Grindeanu, mesaj către susținătorii săi: Nu vă fie frică să fiți de partea bună!

Purtătorul de cuvânt al PSD Timiș, Lucian Ursulețu, și-a anunțat, miercuri, demisia din funcție și din partid, după ce Comitetul Executiv al formațiunii a decis să îi retragă sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu.

08.49: Lia Olguța Vasilescu îl atacă pe premierul Sorin Grindeanu, după ce a anunțat că nu va demisiona: Credea că e pe viață în scaunul acela

 Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat, în noaptea de miercuri spre joi, că toți miniștrii știau că se evaluează trimestrial modul în care Cabinetul Grindeanu implementează programul de guvernare, informează Agerpres.

08.30: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, după ce coaliția de guvernare a retras sprijinul politic al Guvernului: Îmi îndeplinesc obligațiile până în ultimul moment

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat, joi dimineața, la sediul instituției pe care o conduce, că „își îndeplinește datoriile până în ultimul moment”, în contextul în care coaliția de guvernare PSD-ALDE a retras, miercuri seara, sprijinul politic acordat Executivului Grindeanu.


Sorin Grindeanu a refuzat să demisioneze din postul de premier, în ciuda presiunilor liderului PSD Liviu Dragnea și a demisiilor membrilor Guvernului. Pentru a pleca din fruntea Guvernului, Grindeanu a pus condiții imposibil de îndeplinit.

În ședința Comitetului Executiv al PSD s-a decis retragerea sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu. Acest gest politic este o invitație din partea conducerii PSD pentru ca Sorin Grindeanu să își dea demisia din funcția de premier. Votul în Comitetul Executiv a fost în unanimitate, cu 68 de voturi pentru. De remarcat că în ședința Comitetului Executiv se află și miniștrii Cabinetului, iar votul acestora dat împotriva lui Grindeanu reprezintă un semnal foarte clar că sunt dispuși să-și dea demisiile.



La ședința Comitetului Executiv Național al PSD, premierul Sorin Grindeanu le-a spus liderilor PSD că este dispus să demsioneze, însă cu două condiții. Prima să existe garanții că președintele Klaus Iohannis va numi un premier tot de la PSD și a doua să demisioneze și Liviu Dragnea din fruntea PSD, pentru că Dragnea a fost cel care a propus echipa de miniștri. Practic, Grindeanu a refuzat să plece din fruntea Guvernului, punând două condiții imposibil de îndeplinit. Nu există garanții că Iohannis va numi tot un membru PSD în fruntea Guvernului, iar Liviu Dragnea nu vrea să renunțe la șefia PSD.


Sorin Grindeanu: NU demisionez!

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seară, că nu va demisiona din funcția de prim-ministru, pentru că are obligația se se comporte responsabil față de România și față de partidul din care face parte. 

”NU îmi dau demisia și vă spun și de ce: Am obligația să mă comport responsabil față de România și față de partidul din care fac parte. E Guvernul României, nu Guvernul CEx-ului. Imi voi da demisia cand președintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. Eu cred că e normal față de acele sute de mii de oameni ca lucrul asta să se intample”, a spus premierul. 


Liviu Dragnea: Grindeanu nu mai are Guvern

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri seară, după ședința Comitetului Executiv al PSD, că Sorin Grindeanu nu mai are Guvern, iar orice membru PSD care intra intr-un Guvern care nu mai are susținerea PSD isi pierde calitatea de membru. Totodată, întrebat dacă își cum își asumă răspunderea pentru modul în care a evoluat Guvernul pe care el l-a desemnat, Liviu Dragnea a spus: ”răspunderea pentru acest Guvern a fost decizia de a face această evaluare. A fost o acțiune preventivă, când încă se poate recupera ceva”. Șeful PSD a mai adăugat că o evaluare nu poate să genereze o situație de criză.


Practic, Grindeanu a adâncit criza, fără a exista o ieșire din criza care s-a prelungit pe tot parcursul zilei.

Majoritatea miniștrilor PSD din guvernul Grindeanu au demisionat, la cererea conducerii partidului, în startul reuniunii Comitetului Executiv Național, reunit pentru a discuta soarta Executivului, au afirmat surse din PSD. Totuși, o parte dintre miniștrii nu își depuseseră demisia până la această oră – Viorel Ștefan (Finanțe) , Gabriel Leș (Apărare), Ionuț Vulpescu (Cultură) sau Augusitin Jianu (Comunicații). De asemenea, nu își depusese demisia Tudorel Toader (Justiție) care ocupă un portofoliu al PSD, dar nu este membru al acestui partid.

Demisiile urmau să fie activate după ședința conducerii PSD. Mișcarea era menită să forțeze demisia lui Sorin Grindeanu din fruntea Guvernului, dar acesta a refuzat să părăsească fotoliul de premier. Însă, juridic, premierul nu este obligat să demisioneze nici dacă PSD îi retrage sprijinul politic, nici dacă exclus din PSD, nici dacă toți membrii cabinetului demisionează. Dacă Grindeanu nu demisionează, o variantă ar fi depunerea unei moțiuni de cenzură de către PSD.

Raportul lui Dragnea, măsluit

Înainte de reuniunea PSD, Sorin Grindeanu a evitat să facă declarații. În schimb, Liviu Dragnea a afișat un zâmbet larg, venind pe culoarele Parlamentului flancat de Marian Oprișan, care a dorit să contracareze zvonurile potrivit cărora l-ar susține pe Grindeanu. Dragnea a fluturat în fața ziariștilor un raport privind guvernarea, care nu a fost făcut public oficial, dar a fost lansat neoficial, iar Dragnea a confirmat ulterior „dezastrul”. Concluzia comisiei condusă de Dragnea a fost, firește, sumbră pentru premier: din totalul măsurilor care trebuiau adoptate până la această dată, 50 de măsuri sunt îndeplinite (13%), 107 măsuri sunt realizate parţial (27%) şi 236 de măsuri sunt neîndeplinite (60%). Însă, multe dintre măsurile considerate neindeplinite au de fapt ca termen de implementare începutul anului viitor (2018). Un exemplu este reducerea TVA de la 20% la 18%, care este trecută la nerealizări deși avea termen 1 ianuarie 2018.

Replici Dragnea-Grindeanu

La reuniunea PSD, tonul atacurilor a fost dat de Liviu Dragnea. ”Ceea ce facem aici nu este împotriva lui Grindeanu sau împotriva unui membru al Guvernului, dar nu mai putem face cosmetizări. Nu se poate da vina pe funcționarii din ministere. Este vorba de un lucru esenția: unii din lene, din neștiință n-au vrut să citească programul și astfel Sorin (Grindeanu n.r.) a ajuns la concluzia că nu se poate implementa programul”, a comentat Dragnea, potrivit unor surse din PSD.

Raportul  de evaluare a fost prezentat de Darius Vâlcov, fost ministru de Finanțe, judecat în prezent pentru fapte de corupție, care a lucrat la document alături de Liviu Dragnea. În replică, premierul Sorin Grindeanu le-a spus social-democraţilor că l-au ”trezit” pe preşedintele Klaus Iohannis cu OUG 13, iar acum vor să îi dea Guvernul.”A fost OUG 13 şi nu aţi făcut nimic, eraţi aceiaşi în CEx. L-am trezit pe Klaus Iohannis cu ordonanţa de urgenţă. Acum îi daţi Guvernul. De ce?”, a spus Sorin Grindeanu în şedinţa CExN, au relatat surse din partid. Premierul i-a mai întrebat pe membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD cine a făcut raportul de evaluare, afirmând că este prima oară când îl vede. ”În 20 de ani nu am avut campanie atât de agresivă cum am avut în ultima lună”, le-a mai spus Grindeanu. El a contrazis raportul prezentat de Liviu Dragnea și a susținut că doar 97 de măsuri trebuiau îndeplinite în primele două trimestre și doar nouă sunt restante.

Conform aceloraşi surse, la rândul său, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, i-ar fi spus lui Liviu Dragnea: ”Vă rog să înţelegeţi situaţia reală, nu ce vă prezintă Darius Vâlcov”.
 
În paralel cu reuniunea PSD, ALDE a votat, în cadrul şedinţei Biroului Politic, retragerea sprijinului pentru premierul Sorin Grindeanu, a anunţat Călin Popescu Tăriceanu.  De asemenea, miniştrii care fac parte din formaţiunea condusă de Tăriceanu sunt pregătiţi să îşi dea demisia, dacă li se va cere acest lucru.



Cum a pregătit Dragnea terenul

Reuniunea Comitetului Executiv Național al PSD, în care s-a discutat retragerea sprijinului politic pentru Sorin Grindeanu a fost precedată de mai multe ședințe informale ale social-democraților. Liderul PSD Liviu Dragnea a avut consultări cu apropiații săi, pregătind ultimele detalii pentru debarcarea lui Sorin Grindeanu. Liderul PSD a promis că social-democrații care vor vota debarcarea lui Dragnea vor primi funcții în noul Executiv. Aceași promisiune a fost repetată de Liviu Dragnea și în discuțiile cu miniștrii care urmau să demisioneze. Discuțiile au avut loc în condițiile în care Sorin Grindeanu a refuzat din nou, și ieri,  să-și dea demisia din postul de premier. Grindeanu a refuzat o propunere a lui Liviu Dragnea de prelua șefia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a părăsi Palatul Victoria. Dragnea i-a transmis lui Grindeanu că va fi exclus din PSD dacă nu va demisiona din fruntea Guvernului.

Strategia lui Grindeanu

De cealaltă parte a baricadei, premierul Sorin Grindeanu a avut propria strategie, înainte de reuniunea PSD. El le-a transmis ziariștilor acreditați pe Guvern că Liviu Dragnea nu i-a cerut direct demisia ci doar „în mod voalat” însă alți lideri ai partidului i-au cerut demisia în mod direct. Grindeanu a afirmat că nu va demisiona pe motiv că ”guvernul nu este al Cex al PSD ci al României” și că se așteaptă la o „execuție publică”. Premierul a afirmat că unii miniștrii ar putea să demisioneze pentru că se simt „jenați” de situația actuală, dar a adăugat că va găsi „imediat înlocuitori pentru aceștia”.
Premierul a avut discuţii, la sediul Guvernului, cu mai mulţi lideri de organizaţii judeţene ale PSD. Grindeanu le-a transmis acestora că soarta Guvernului este un subiect important, care ar trebui discutat în cadrul unui congres extraordinar al PSD și nu în Comitetul Executiv. Printre cei care s-au prezentat la Palatul Victoria, potrivit aceloraşi surse, s-au numărat deputatul Ion Mocioalcă, liderul PSD Caraş-Severin, şi Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ. La Guvern a mai fost prezent şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu, care deţine şi funcţia de consilier onorific al premierului.

Dragnea, la mâna lui Iohannis

Dacă Grindeanu este debarcat de la Palatul Victoria, președintele Klaus Iohannis reintră în joc, de șeful statului depinzând nominalizarea viitorul premier.

Conflictul dintre Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu a trenat câteva săptămâni dar s-a acutizat după ce premierul a refuzat să schimbe unii miniștri care l-au deranjat pe Liviu Dragnea. Printre aceștia s-au numărat Tudorel Toader (Justiție) care nu a fost de accord cu solicitarea lui Liviu Dragnea de a introduce un prag pentru abuzul în serviciu și Viorel Ștefan (Finanțe) care a evitat să susțină legea salarizării. Liviu Dragnea a adoptat o poziţie de forţă şi, în ultimele zile,  a avut două întâlniri cu premierul Sorin Grindeanu, căruia i-a solicitat în mod expres demisia din funcţie.


Citește și opinii pe această temă:

Cătălin Prisăcariu, redactor-șef adjunct:Grindeanu sau cyborgul bănățean conspirat | OPINIE

Sabina Fati, senior editor:  Liviu Dragnea și Reflexul Mobutu | OPINIE
 
Cele mai citite

Meciul vieții pentru Anca Todoni! Românca a devenit campioană la Santa Cruz

Anca Todoni a cucerit turneul WTA 125 de la Santa Cruz, Bolivia, după o evoluție de excepție, reușind să se impună în finală în...

DIICOT a lansat asaltul asupra traficanților de arme. Peste 130 de percheziții în București și în 6 județe din țară

Operațiunea "Ghost Guns" vizează mediul infracţional, care face trafic de arme ce nu pot fi deţinute legal în nici un stat european Procurorii DIICOT efectuează...

INS: Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 4,7% în al treilea trimestru

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deţinută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 33,6% Pentru categoria autoturisme, cea mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă