12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechCulise. De ce l-a refuzat Tudose pe Dragnea în dosarul Belina

Culise. De ce l-a refuzat Tudose pe Dragnea în dosarul Belina

Premierul Mihai Tudose a refuzat să sesizeze CCR în dosarul Belina, bănuindu-l pe Liviu Dragnea că este în spatele unui sondaj privind scăderea popularității Guvernului.

Conform sondajului citat, realizat de institutului Avangarde condus de sociologul Marius Pieleanu, Guvernul Tudose s-ar fi prăbușit brusc la capitolul încredere, de la 40% la 27%. Premierul este extrem de nemulțumit, pentru că el și Executivul trebuie să deconteze aceste nemulțumiri, în timp ce PSD ar rămâne la o încredere destul de ridicată, au afirmat surse din PSD.

Liviu Dragnea a negat că ar fi comandat acest sondaj și a declarat  că îl interesează cota pentru PSD și încrederea în programul de guvernare. Și sociologul Marius Pieleanu a afirmat că sondajul nu a fost comandat de PSD. Liviu Dragnea a dezmințit existența vreunui conflict între el și premierul Mihai Tudose, precizând că este vorba de niște ”zvonuri” plecate de la un sondaj Avangarde care indică o prăbușire a încrederii în guvern, în doar o lună.

Asigurările nu l-au liniștit pe premierul Mihai Tudose, care nu mai vrea să sesizeze CCR în dosarul Belina, pentru a reclama un posbil coflict juridic între Guvern şi DNA. Conflictul a  apărut în urma declanşării de către DNA a anchetei privind emiterea hotărârii de Guvern prin care Lacul Belina şi Braţul Pavel au fost trecute din proprietatea statului în proprietatea CJ  Teleorman. În varianta discutată inițial în Coaliție, sesizarea trebuia depusă chiar de premierului Mihai Tudose.



Și Tăriceanu are ezitări

În aceste condiții, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, ieri, după o întâlnire cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), că acesta din urmă va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un posbil coflict juridic între Guvern şi DNA. ”Cred cã sesizarea o va face domnul preşedinte Tãriceanu. Nu ştiu ce va face Guvernul, pot fi mai multe variante. Ştiu cã domnul Tãriceanu mi-a zis cã intenţioneazã sã facã aceastã sesizare”, a susţinut Liviu Dragnea. Întrebat de ce s-a ajuns la această decizie din moment ce sesizarea către CCR trebuia scrisă de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi înaintată chiar de către premierul Mihai Tudose, Dragnea a pretins că a uitat să ceară o explicaţie.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, l-a contrazis pe aliatul său spunând că nu a luat nicio decizie în privinţa sesizării CCR pe dosarul Belina, ci doar a cerut serviciilor din cadrul Senatului, celor care sunt specialişti în drept constituţional, să facă o analiză, pentru a constata dacă există o bază solidă pentru sesizarea CCR.  

Pe 29 septembrie, Liviu Dragnea a declarat că, atunci când ministrul Justiţiei va veni cu proiectul de sesizare, Guvernul va sesiza CCR în legătură cu anchetarea de către DNA a adoptării unor HG, liderul PSD adăugând: ”dacă ministrul vine într-adevăr”.

Potrivit Constituției, CCR soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

Oficial le merge bine

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a dezminţit existenţa unor tensiuni în partid, respectiv un conflict între premierul Mihai Tudose şi liderul formaţiunii, Liviu Dragnea.

Întrebat cum comentează informaţiile care au apărut în legătură cu un conflict pe care l-ar avea Executivul, respectiv Mihai Tudose, cu Liviu Dragnea, Adrian Dobre a spus: ”Nu există acest conflict, nu s-a discutat în BPN acest subiect şi, sincer, informaţii pe surse nu comentez”.

Potrivit acestuia, nu există nici vreo nemulţumire legată de lipsa de asumare a guvernului pe diferite proiecte cum ar fi legile Justiţiei sau sesizarea la CCR: ”Nu, nu există această nemulţumire făcută public, nici nepublic. Nu există!”.

Pe de altă parte, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni că simte nevoia unor întâlniri mai dese cu premierul Mihai Tudose pe tema deciziilor adoptate sau aflate în pregătire la Guvern, menţionând că, în ultima perioadă, "nu au abundat" aceste întâlniri, dar că el este la curent cu chestiunile cele mai importante.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă