30.8 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăTechCu cine vrea Dragnea să împartă puterea

Cu cine vrea Dragnea să împartă puterea

Lipsit de emoții în ceea ce privește șefia PSD, fiind singurul candidat la alegerile din 11 octombrie, Liviu Dragnea și-a făcut, deja, planurile pentru viitorul partidului: a creionat echipa de conducere, dar și politica de alianțe. Dragnea a sugerat că PSD ar putea merge pe liste comune cu UNPR, o solicitare mai veche a partidului condus de Gabriel Oprea.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că vrea să facă echipă cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care să ocupe funcţia de preşedinte executiv al PSD.  Potrivit acestuia, obiectivul noii echipe de la PSD care va fi aleasă la congres va fi formarea unei noi generaţii de lideri care să înceapă să se exprime, din 2017, pentru a pregăti preluarea partidului în anii următori. Liderul PSD vrea să recupereze și alți membri de partid, cu o imagine mai puțin controversată. El i-a adresat o solicitare publică sociologului Vasile Dâncu de a reveni alături de partid, de a fi mai activ, menţionând că “social-democraţia are nevoie de Dâncu“. 

De asemenea, Dragnea a comentat că europarlamentarul Cătălin Ivan este “un tânăr care trebuie recuperat pentru partid“, după ce în urmă cu mai bine de jumătate de an, când PSD era condus de Victor Ponta,  acesta a fost suspendat din partid.  În  ultima perioadă, Ivan a renunțat să-l mai critice pe liderul interimar al PSD.

Planurile liderului PSD nu se opresc aici, el având în vedere și modul în care vor fi promovați membrii de partid. Candidaţii partidului la alegerile locale din vara lui 2016 vor fi validaţi pe liste doar după ce va fi consultată comunitatea locală, a anunțat Dragnea. Potrivit liderului PSD, partidul va avea un program de gestiune a carierei astfel încât  numirile în diverse funcţii, inclusiv cele din administraţie, să nu se facă în baza prieteniilor, ci în funcţie de expertiza fiecărui membru.

Liste comune cu UNPR?

Dragnea a stabilit și traseul lui Victor Ponta, sprijinit, încă, de PSD pentru postul de premier. „Ştiu sigur că Victor Ponta este un tânăr politician şi are viitorul în faţă. După ce nu va mai fi prim-ministru, probabil, până la urmă va fi decizia dumnealui, vrea să ia o oarecare pauză în politică şi să facă, probabil, altceva, ca să aibă de unde să revină. Aşa cred“, a spus Dragnea.

Pauza pe care o va lua Ponta trebuie corelată cu afirmațiile lui Dragnea de acum câteva zile, când liderul PSD recunoaștea că ia în calcul să fie premier după 2016.  Dragnea a încercat să clarifice și politica de alianțe a PSD, deschizând ușa pentru un răspuns favorabil cererii UNPR de a candida pe liste comune. Dragnea a declarat că decizia privind posibilele alianțe electorale se va lua până la data de 1 decembrie, precizând că majoritatea membrilor din teritoriu consideră că ar trebui făcută o alianță cu UNPR.

„A contat foarte mult poziția UNPR la această moțiune de cenzură, în condițiile în care o lungă perioadă de timp presa și opoziția dădeau ca sigură ieșirea UNPR din coaliție și votarea moțiunii de cenzură. Faptul că UNPR a stat lângă noi rezistând la toate aceste presiuni și promisiuni a contat foarte mult. Mulți colegi din teritoriu spun că este bine să facem alianță cu UNPR, adică alianța de centru-stânga să fie repusă pe tapet, să redevină funcțională“, a spus Liviu Dragnea. El a contrazis informațiile neoficiale potrivit cărora mulți lideri locali s-ar împotrivi alianței cu UNPR, din cauza pretențiilor exagerate ale lui Gabriel Oprea – 10 primării de mari orașe și 50 de posturi de parlamentari.

Atacat de baronul Nițulescu

În timp ce poziția lui Dragnea în partid pare sigură, au continuat atacurile la adresa sa, din afara PSD. Fostul prefect de Teleorman Teodor Nițulescu, fost lider al filialei județene a PSD, a susținut că Liviu Dragnea “a sifonat peste un miliard de euro în firma Teldrum, pe care a privatizat-o fraudulos“. Nițulescu l-a acuzat pe Dragnea că a cumpărat, cu 500.000 de euro o firmă care avea cinci milioane de euro profit, trecând-o pe numele unor apropiați ai săi. El a mai spus că știe de la Liviu Dragnea că acesta a sponsorizat, cu bani de la Teldrum, campania electorală a lui Traian Băsescu.

Nițulescu este un personaj controversat, acuzat de DNA de abuz în funcție. Cât timp a fost în PSD, a stăpânit județul împreună cu Dragnea, și după ce acesta a luat partea leului, Nițulescu a plecat la PDL, de care s-a folosit în lupta cu fostul aliat. În replică, Dragnea a afirmat că acuzaţiile privind finanţarea campaniei fostului președinte Traian Băsescu sunt „prosteşti“, făcute de un „infractor care umblă în libertate“, adăugând că așa ceva „este exclus“.

Anterior, Dragnea a fost acuzat de Romică Părpălea (președintele unei secții de votare din Alexandria), denunțător în dosarul „Referendumul“ că Liviu Dragnea i-ar fi oferit 20.000 de euro ca să își retragă plângerea. Intermediarul ar fi fost un consilier al ministrului de Interne, Gabriel Oprea, Samuel Calotă, care l-ar fi lăsat fără bani pe Părpălea și care și-a dat demisia, după izbucnirea scandalului.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 127: Trezoreria SUA anunță un ajutor de 1,3 miliarde dolari pentru țara invadată

Trezoreria SUA a anunţat transferarea a 1,3 miliarde de dolari pentru ajutor economic acordat Ucrainei, în cadrul unui prim sprijin de 7,5 miliarde de...

Relaxare si confort – alege consumabile hoteliere potrivite pentru bunăstarea turiștilor!

Turismul în România este unul dintre domeniile cu potențial de creștere enorm. Cu toate că de la an la an, domeniul se dezvoltă, nu...

Rezultatele finale de la Evaluarea Națională, afișate astăzi

Rezultatele finale de la Evaluarea Naţională, după soluționarea contestaţiilor, vor fi afişate astăzi, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei (ME).Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declara...
Ultima oră
Pe aceeași temă