21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăTechControversatul sistem 5G funcționează în România fără licență

Controversatul sistem 5G funcționează în România fără licență

Sistemul de comunicații 5G este controversat din mai multe motive. Pe de o parte, în plan politic și economic, Statele Unite acuză China că vrea să dețină control internațional asupra acestui sistem. Pe de altă parte, din punctul de vedere al siguranței, o serie de “teorii ale conspirației” susțin că sistemul 5G nu este suficient de bine pus la punct și ar putea afecta sănătatea cetățenilor.

În această conjunctură ar fi de așteptat ca România să-și ia toate măsurile legale pentru o implementare și o funcționare sigură a noii tehnologii. În mod șocant însă, vicepreședintele Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin, a declarat, marți, că acest sistem deja funcționează în România, însă fără vreo licență specifică sistemului 5G acordată de ANCOM.
Oficialul ANCOM nu s-a arătat surprins de această situație dar a precizat că acordarea de licenţe 5G în România este imposibilă până la finalul anului 2020, întrucât România nu are încă legislația necesară.

“Demersurile noastre de a oferi cei 350 MHz suplimentari de spectru au fost implicit amânate pe fondul lipsei unei Hotărâri de Guvern de stabilire a preţurilor minime de pornire a licitaţiei şi a calendarului plăţilor la Trezoreria statului, precum şi a lipsei unui document de clarificare şi transpunere a Memorandumului guvernamental privind securitatea reţelelor 5G”, a declarat vicepreședintele ANCOM.

Potrivit acestuia, “ANCOM este pregătită pentru licitaţia privind alocarea drepturilor de utilizare a spectrului radio care să permită implementarea şi utilizarea 5G la nivel naţional la întreaga capacitate”, dar procedura de organizare a licitaţie poate începe doar după publicarea în Monitorul Oficial a acestor acte normative.

“Apoi, după publicare, noi vom analiza rapid dacă mai sunt necesare ajustări la caietul de sarcini consultat încă de anul trecut. Dacă sunt necesare ajustări şi completări, caietul de sarcini, sau secţiuni ale acestuia, va fi supus unui nou proces de consultare publică într-o perioadă de minimum 10 zile, maximum 30 de zile”, a precizat Eduard Lovin.

Până la acel moment, președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, declara, acum trei luni, că tehnologia 5G nu este periculoasă pentru oameni. Sorin Grundeanu nu excludea chiar ipoteza că informațiile care îi alarmează pe cetățenii români să facă parte dintr-o campanie de manipulare și dezinformare organizată de Rusia. 

“SUA și România au semnat un memorandum prin care s-au pus de acord asupra amenințărilor pe care le reprezintă furnizorii de tehnologie 5G care nu sunt de încredere. Dar nu numai Statele Unite au îngrijorări: UE a cerut statelor membre să excludă din sectoarele critice ale rețelelor 5G furnizorii ce prezintă un risc ridicat”

 Adrian Zuckerman,

Ambasadorul Statelor Unite în România

 

“Chiar şi în scenariul cel mai optimist în acest moment, acela în care până săptămâna viitoare avem publicate în Monitorul Oficial cele două acte normative, succesiunea etapelor legale obligatorii face, în momentul de faţă, imposibilă acordarea licenţelor 5G până la finalul acestui an”

Eduard Lovin,

Vicepreședinte ANCOM

 

Este periculoasă funcționarea sistemelor 5G fără licență specifică?

Acordarea unei asemenea licențe se face după ce ANCOM și alte autorități verifică acel operator de comunicații, verificare care, în ceea ce privește tehnologia 5G, nu s-a realizat.

 

Ce alte variante de echipamente 5G există, în afara celor din China?

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, afirmă că există numeroase companii care oferă soluții 5G, cum ar fi Nokia, Ericsson și Samsung, și că una dintre aceste companii chiar produce echipamente 5G în România.

 

“Chiar şi în scenariul cel mai optimist în acest moment, acela în care până săptămâna viitoare avem publicate în Monitorul Oficial cele două acte normative, succesiunea etapelor legale obligatorii face, în momentul de faţă, imposibilă acordarea licenţelor 5G până la finalul acestui an”, a precizat Eduard Lovin.

El a recunoscut însă că unii operatori de comunicații au lansat deja în România servicii 5G – cu alte cuvinte, le-au lansat fără licență de la ANCOM.

“Serviciile 5G sunt deja lansate comercial de un an de zile de operatorii mobili din România. Trebuie precizat că am fost a treia ţară din Europa unde s-a întâmplat acest lucru. Acoperirea este deocamdată la centrele unor mari oraşe, iar unul dintre operatori a afirmat că a ajuns să acopere tot Bucureştiul deja. Serviciile sunt bune şi permit sute de megabiţi pe secundă, aproape comparabile cu experienţa de utilizare a fibrei optice, însă trebuie să înţelegem că este prima versiune comercială a 5G. Nu permite încă toţi parametrii din standarde. În prezent, sunt mai degrabă servicii demonstrative, un pionierat de nişă şi nu serviciile de masă. Operatorii au făcut aceste lansări ale serviciilor 5G utilizând spectrul pe care îl deţin în prezent, licenţele deţinute fiind pentru utilizare neutră din punct de vedere tehnologic”, a explicat vicepreședintele ANCOM.

Potrivit acestuia, licitaţia 5G care trebuie lansată de ANCOM vizează o creştere cu 350 de MHz a spectrului disponibil pentru comunicaţii mobile ultra-rapide.

ANCOM anunţase, la data de 2 martie 2020, că, până la sfârşitul trimestrului trei din anul 2020 va definitiva documentaţia de licitaţie pentru frecvenţele 5G, iar organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) ar fi urmat să aibă loc în ultimul trimestru al anului 2020.

În paralel, Guvernele Statelor Unite și României au semnat un Memorandum de înţelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G. Potrivit acestui document bilateral, furnizorii de reţele 5G trebuie să fie supuşi unei evaluări riguroase înainte de a primi licență în România. Statele Unite au cerut, în repetate rânduri, ca tehnologiile 5G din țările NATO să excludă participarea companiilor din China.

Din China, compania cea mai criticată de către Statele Unite este Huawei. Aceasta a trimis o replică față de acuzațiile aduse de Statele Unite, printr-un comunicat în care precizează următoarele:

“Acuzațiile venite din partea SUA, conform cărora Huawei ar folosi echipamentele sale cu scopul interceptării comunicațiilor nu sunt decât o diversiune – aceste acuzații nu au nicio logică când vine vorba de domeniul securității cibernetice. Huawei nu a accesat și nu va accesa niciodată rețelele de telecomunicații. Mai mult decât atât, nici nu avem capacitatea de a face acest lucru”.

Ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, afirmă că există numeroase alte companii care oferă soluții 5G, cum ar fi Nokia, Ericsson și Samsung, și că una dintre aceste companii chiar produce echipamente 5G în România.

Pe de altă parte, un recent material publicitar prezenta o listă cu patru modele de smartphone 5G disponibile oficial la vânzare pe piața din România. Dintre cele patru modele, două aparțin unor firme din Coreea de Sud, iar celelalte două aparțin unor firme din China.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă