23.2 C
Bucharest
Tuesday, 3 October 2023
HomeTechALEGERI LOCALE 2016. PSD face alianţe, în principal cu ALDE şi UNPR

ALEGERI LOCALE 2016. PSD face alianţe, în principal cu ALDE şi UNPR

UPDATE. 16:00. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat rezultatele unei prime analize făcute de conducerea partidului după alegerile locale de duminică. PSD a obţinut 53% din numărul total de primari şi  a câştigat mai multe oraşe decât de obicei. Ca vot politic, la consiliile judeţene PSD a obţinut 44,22% dintre mandate.

Liviu Dragnea a mai precizat că PSD formează majoritate singuri în 14 judeţe, în 11 cu ALDE şi în 2 cu UNPR şi ALDE.

“Am decis ca majorităţile să se facă cu prioritate cu ALDE şi UNPR acolo unde se poate, dar şi cu alte formaţiuni politice.”

“Voi merge prin ţară şi voi discuta cu toţi primarii aleşi pentru ca proiectele lor să fie parte din programul de guvernare, pentru ca ce s-a promis în campanie să aibă suport de la centru.”

————————————

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al Partidului Social Democrat (PSD) se reuneşte marţi, începând 12.00, la sediul central al partidului, pentru a discuta despre formarea de alianțe în consiliile locale și județene, informează News.ro.

„Avem Comitet Executiv Naţional, pentru a discuta strict despre formarea majorităţilor. Mâine vom avea sperăm rezultatul de la toate localităţile din ţară. Din informaţiile parţiale pe care le avem până acum, PSD-ul are un număr de primării mai mare decât numărul de primării cu care a intrat în aceste alegeri”, a precizat, luni, liderul social-democrat Liviu Dragnea.

PSD a câştigat postul de primar în 19 municipii reşedinţă de judeţ, în timp ce PNL are 11 primari şi UDMR trei. 

Totodată, PSD împreună cu UNPR şi ALDE vor forma majoritate în 27 de consilii judeţene, plus Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în timp ce PNL a obţinut un scor de peste 50%+1 în cinci consilii județene, iar UDMR într-un singur judeţ. Mai mult, PSD a câștigat 19 primării reședință de județ, PNL – 11 şi UDMR – trei.

În 14 judeţe, unde PSD a câștigat peste 50% din voturi – Argeş, Bistriţa, Buzău, Botoşani, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Teleroman, Vaslui şi Vrancea – partidul nu are nevoie de alianţe pentru a forma majoritate, astfel că președintele consiliului județean va fi, automat, social-democrat. 

În alte 10 judeţe – Bacău, Brăila, Constanţa, Galaţi, Gorj, Iaşi, Prahova, Neamţ, Tulcea şi Vâlcea –  şi municipiul Bucureşti, în care PSD şi UNPR au candidat pe liste comune, vor fi făcute alianţe cu ALDE pentru a forma majorităţi în consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti. 

Citește și: PSD – victorii pe linie, PNL – pe muchie de cuțit

În plus, în județele Caraş-Severin şi Timiş, PSD, UNPR şi ALDE au candidat pe liste separate, dar vor forma majorităţi în Consiliile Judeţene. 

PNL a obţinut un scor de peste 50%+1 la Consiliile Judeţene în cinci judeţe: Alba, Arad, Călăraşi, Ilfov şi Suceava.  UDMR va avea majoritate în Covasna, iar în alte opt judeţe vor fi formate alte majorităţi.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că PSD va avea preşedinţi de Consilii Judeţene în cel puţin 25 de judeţe, dar ţinta este să aibă în toate cele 27 de judeţe.

„Pentru consiliile judeţene, în 14 judeţe din România PSD are majoritate singur şi va putea pune preşedinţii de Consilii Judeţene. În alte 11 judeţe putem face majoritate doar cu ALDE. Asta înseamnă 25. În încă două judeţe, putem face majoritate PSD – ALDE – UNPR. În total 27. În schimb, mai sunt trei sau patru judeţe unde vom începe negocierile de mâine, unde avem şanse ca PSD să formeze majoritate împreună cu alte partide, cu excepţia PNL, cu excepţia PMP”, a precizat președintele PSD.

Citește și: ALEGERI LOCALE 2016. Rezultate OFICIALE de la Biroul Electoral Central

Liviu Dragnea a mai precizat că în toate judeţele în care PSD are majoritate, ALDE va primi câte un post de vicepreşedinte: „În toate judeţele unde PSD-ul are majoritate singur, ALDE va primi un post de vicepreşedinte, chiar dacă noi facem majoritate singuri şi, bineînţeles şi în judeţele unde facem împreună. Asta înseamnă colaborare şi constituirea unei majorităţi”, a mai precizat Dragnea.

În ceea ce priveşte Consiliului General al Municipiului Bucureşti, majoritatea va fi asigurată de PSD-UNPR, care au candidat pe aceeaşi listă, şi ALDE. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că în CGMB atât ALDE, cât şi UNPR vor primi câte o funcţie de viceprimar general. El a mai precizat că la consiliile locale de la sectoarele 2, 3, 5 şi 6 PSD poate face majoritate doar cu ALDE, iar pentru sectoarele 1 şi 4 aşteaptă rezultatele finale.

 

 

Cele mai citite

Un institut al SRI, contracte cu dedicație pentru regia SRI

Circulația apei în natură se potrivește foarte bine Serviciului Român de Informații. Structuri din cadrul instituției acordă contracte altor structuri, astfel banii rămân...

Polonezii de la Wittchen deschid un magazin în Parklake

Compania poloneză Wittchen, unul dintre cei mai importanți retaileri de genți și accesorii de călătorie și articole premium din piele, va deschide primul magazin...

Român mort într-un accident crunt pe o șosea din SUA! Nu a avut nicio șansă să supraviețuiască

Accidentul a avut loc aproape de miezul nopții. După ce vehiculul s-a răsturnat, cantitatea de amoniac s-a eliberat instant în aer. Vasile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies