14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechConducerile organizațiilor PSD București și Ilfov, convocate de Gabriela Firea, pentru a...

Conducerile organizațiilor PSD București și Ilfov, convocate de Gabriela Firea, pentru a susține deciziile luate de CEx privind viitorul politic al premierului Grindeanu

Conducerile organizațiilor PSD București și Ilfov au fost convocate, vineri, de primarul Capitalei, Gabriela Firea, pentru a adopta rezoluții de susținere a deciziilor luate în cadrul Comitetului Executiv, privind retragerea sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu și excluderea sa din partid, cât și de a se iniția o moțiune de cenzură la adresa Guvernului.

„Cei 3,2 milioane de români au votat PSD și programul de guvernare, nu pe Sorin Grindeanu! Avem datoria să punem în aplicare acest program și nu putem tolera abateri sau întârzieri. În ce privește problemele Bucureștiului, deloc simple și deloc puține, nu am putut nici măcar să stabilim o întâlnire cu primul-ministru, pentru a ne ajuta să deblocăm relația cu ministerele de resort. Iar această situație nu este deloc una singulară! Această evaluare la 6 luni, de care se știa de la bun început, asumarea erorilor sau neajunsurilor și luarea măsurilor necesare sunt dovezi de responsabilitate din partea unui partid care ia guvernarea în serios. Prin urmare, va trebui să alcătuim cât mai repede posibil un nou guvern, care să asigure, prin măsurile pe care le va implementa, creșterea nivelului de trai al românilor”, a spus Gabriela Firea, în intervenția sa, subliniind că hotărârile luate în cadrul CExN sunt în deplin acord cu angajamentele asumate de PSD în urma votului primit la alegerile din decembrie.



La rândul său, secretarul regional pentru București – Ilfov al PSD, Robert Negoiță a punctat faptul că partidul trebuie să manifeste exigență față de actul de guvernare.

„Avem un obiectiv clar asumat, prin programul de guvernare, și trebuie să ne asigurăm că toți colegii își canalizează eforturile în această direcție. Contextul politic nu este deloc simplu și orice greșeală sau slăbiciune a noastră va fi speculată de adversarii noștri”, a spus el.

Luări de poziție similare au avut și președinții organizațiilor de sector din București, Daniel Tudorache (sector 1), Rodica Nassar (sector 2), Ioan Mihalcea (sector 3) Daniel Băluță (sector 4), Daniel Florea (sector 5) și Gabriel Mutu (sector 6), precum și parlamentarii de București și Ilfov.


Citește și: Deputat PNL: Dacă bilanțul activității ar fi un criteriu real în PSD, Gabriela Firea ar trebui să plece din funcție mult mai repede decât Sorin Grindeanu

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, ar trebui să plece din funcția publică înaintea premierului Sorin Grindeanu, dacă s-ar lua în calcul bilanțul activității, întrucât nu a pus în practivă niciun angajament electoral, consideră deputatul PNL Ovidiu Rațechi.


 

Coaliția de guvernare PSD – ALDE a decis, miercuri, retragerea sprijinului politic pentru Guvern și i-a cerut demisia premierului. Ca urmare a deciziei, majoritatea miniștrilor din Cabinetul Grindeanu și-a depus demisia. Joi, CEx al PSD a decis și excluderea din partid a premierului.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seara, că nu îşi dă demisia şi că i s-a propus şefia mai multor instituţii ale statului, doar ca să îşi dea demisia. De asemenea, a precizat că va rămâne în PSD. Grindeanu a transmis multora din colegii CEx că îi pare rău că au trecut prin această experienţă neplăcută, cerându-şi scuze. El a început prin a le mulţumi românilor pentru sprijin şi primarilor şi membrilor de partid care i-au transmis mesaje de susţinere.

În această criză a intervenit și Administrația Prezidențială. Astfel, purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a precizat, joi, că un nou premier poate fi desemnat doar dacă se întrunesc condițiile din Constituție.



„Vă informez că președintele a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care anunță retragerea… Președintele a luat act că se dorește schimbarea Cabinetului. Potrivit Art. 106 din Constituție, funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a stării de incompatibilitate. Cfm. Art 107 din Legea Fundamentală, dacă prim-ministrul se află într-una dintre situații, președitele va desemna un alt membru al Guvernului ca premier interimar, până la desemnarea altui prim-ministru. Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie prin demisie, fie prin adoptarea în Parlament a moțiunii de cenzură, președintele va desemna un alt candidat. În condițiille în care Guvernul va fi demis, președintele va urma cu celeritate pașii. Președintele solicită rezolvarea crizei politice din interiorul coaliției, pentru a evita instabilitatea politică”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.


Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă