20.1 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

Comisia Naţională a României pentru UNESCO, masă rotundă pe tema Eticii în Inteligenţa Artificială

Prin amabilitatea Comisiei Naţionale Franceze pentru UNESCO, doamna Vanessa Nurock, şefa Catedrei UNESCO de Bioetică şi IA de la Universitatea din Paris 8, a prezentat activităţile Catedrei colegilor români.

Rezultatele colocviului online „Etica în IA. Cât de inteligent putem utiliza Inteligenţa Artificială?” vor fi concretizate prin editarea unei publicaţii bilingve (româno-engleză) care va fi inclusă în biblioteca digitală UNESCO.

Va fi creat, de asemenea, un Modul de comunicare şi informare despre ce înseamnă IA şi ce impact are asupra vieţilor noastre, aspecte etice ale folosirii IA pe scară din ce în ce mai largă, în toate domeniile de activitate, modul realizat cu contribuţia unor specialişti cu experienţă internaţională.

Acest Modul se doreşte a fi un preambul în perspectiva adoptării Recomandării privind Etica în Inteligenţa Artificială, la cea de-a 41-a Conferinţă Generală UNESCO din noiembrie 2021, document de importanţă majoră şi instrument de stabilire a standardelor internaţionale în domeniul IA.

Comitetul special al experţilor tehnici şi juridici s-a reunit în aprilie 2021 (şi urmează din nou, pe 21-25 iunie) pentru a analiza proiectul de Recomandare privind Etica Inteligenţei Artificiale (IA).

În cadrul celei de-a 40-a sesiuni din noiembrie 2019, Conferinţa Generală a UNESCO a decis să dezvolte un instrument normativ internaţional privind etica IA, sub forma unei Recomandări. De atunci, UNESCO a realizat un efort multidisciplinar, multicultural şi pluralist pentru a produce un raport preliminar şi un proiect preliminar de Recomandare, împărtăşit cu statele membre în septembrie 2020 pentru comentariile lor. Aceste comentarii scrise au fost luate în considerare de către Directorul General UNESCO la pregătirea raportului său final cu privire la Recomandare, care conţine proiectul de Recomandare privind etica IA.

Textul negociat şi aprobat va fi prezentat statelor membre spre adoptare de către Conferinţa Generală a UNESCO la cea de-a 41-a sesiune. Dacă va fi adoptată, Recomandarea va fi primul instrument global de stabilire a standardelor în acest domeniu.

Ultima oră
Pe aceeași temă