7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechCine sunt cei mai toxici candidați de pe listele PSD la alegerile...

Cine sunt cei mai toxici candidați de pe listele PSD la alegerile parlamentare. Mesajul că partidul este mai presus de justiție vine chiar de la vârful PSD

Partidul Social Democrat defilează cu o serie de candidați care au probleme cu legea, dar și cu campioni ai luptei anti-justiție, potrivit propunerilor pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. 

 

Mesajul că partidul este mai presus de justiție vine chiar de la vârful PSD. Astfel, lista trimisă conducerii centrale de PSD Teleorman este deschisă, la Camera Deputaților, de Liviu Dragnea, condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul fraudării Referendumului din 2012.

După o rețetă similară, Victor Ponta va deschide lista PSD la Camera Deputaților în Gorj. Fostul premier a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit pentru complicitate la spălare de bani. Cu dispensă de la Dragnea, a fost încălcat Codul de Etică al PSD, care prevede că membrii de partid puși sub control judiciar nu vor beneficia de susținere pentru ocupa-rea unor funcții.

Oferta pentru București

Pe aceeași idee pare să fi fost creionată și oferta PSD pentru Capitală. Aici, lista de la Senat ar urma să fie deschisă de Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și trafic de influenţă în dosarul Microsoft. Locul următor este ocupat de Șerban Nicolae, unul dintre cei mai vocali apărători ai colegilor de Legislativ cu probleme.

Ultima sa ieșire la rampă s-a produs la votul din Senat împotriva urmăririi penale în cazul Gabriel Oprea. Pe locul trei se află Mihnea Costoiu, unul din apropiații Ecaterinei Andronescu. Despre Costoiu presa a scris că a fost recrutat de Securitate în perioada liceului. Pe un alt loc considerat eligbil se află Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei în Guvernul Ponta, un apropiat al fostului premier. A prins un loc eligibil și Ionuț Vulpescu, fost consilier al președintelui Ion Iliescu și fost ministru al Culturii.

Lista PSD București pentru Camera Deputaţilor va fi deschisă de Gabriel Petrea, președintele TSD, promovat de Dragnea, urmat de deputa-ta Carmen Moldovan și de pre-ședintele Comisiei SRI Georgian Pop. Social-democrații se arată deschiși și către „societatea civilă”, rezervând un loc pentru Oana Florea, directorul executiv al FACIAS, fundație înființată de Dan Voiculescu.

Pe lista PSD București atrage atenția prezența pe locul 6, considerat eligibil, a deputatului Diana Tușa, fost membru PNL. Tușa a părăsit PNL întrucât nu a fost nominalizată candidat la Primăria Sectorului 1. Pe un loc eligibil se află și consiliera personală a lui Liviu Dragnea, Beatrice Tudor.

Listele din teritoriu, împănate cu probleme

Și în teritoriu algoritmul s-a dovedit similar cu cel din Capitală. În Gorj, primul pe lista pentru Camera Deputaților va fi Victor Ponta. În schimb, Laurenţiu Ciurel, fostul manager privat al Complexului Energetic Oltenia, inculpat în dosarul Turceni-Rovinari, alături de fostul premier, și Ion Călinoiu, fost președinte al CJ Gorj, și el cu probleme penale, au fost eliminați din competiție de conducerea centrală.

Se vor afla pe liste și personaje a căror urmărire penală a fost blocată de Parlament. Titus Corlățean, fost ministru de Externe, va candida pe listele PSD Dâmbovița pentru Senat. Senatorii au respins cererea de urmărire, Corlățean fiind acuzat de abuz în serviciu în dosarul votului din diaspora, în 2014. Fostul președinte al CJ Olt, Paul Stănescu (PSD), un apropiat al lui Dragnea, va candida pentru Senat, deși este acuzat de finanțarea ilegală a echipei de fotbal FC Olt Slatina.

În acest județ, lista la Cameră este deschisă de Florin Iordache, președintele Camerei Deputaților, cel care a dirijat din umbră operațiunea supranumită „Marțea Neagră” când s-a încercat modificarea mai multor legi din domeniul penal, în favoarea celor care au probleme penale. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, va fi prima pe listele PSD Dolj la Camera Deputaților, deși este acuzată de corupție și de spălare de bani. Locul doi la Senat este ocupat de Radu Preda, trimis în judecată în același dosar cu Olguța Vasilescu. În Argeș, social-democrații i-au oferit un loc eligibil lui Mircea Drăghici, trimis in judecată pentru complicitate la abuz în serviciu.

La închiderea ediției, propunerile din teritoriu erau analizate de Comitetului Executiv Naţional al PSD.    

Personaje controversate pe listele lui Tăriceanu

Dacă la PSD, Liviu Dragnea taie și spânzură, defintivarea listelor – ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților) a avut loc după un scandal între copreședinții Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin. În cele din urmă, Tăriceanu a câștigat, impunându-și apropiații pe liste. Tăriceanu însuși va deschide lista ALDE la Senat în București, deși este trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

În Capitală, lista de la Cameră va fi deschisă de Daniel Constantin. O mutare de ultimă oră a fost plasarea lui Daniel Chițoiu pe primul loc la Camera Deputaților în Neamț. Fost ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta, Chițoiu a fost acuzat de abuz în serviciu, dar a scăpat de urmărirea penală în urma votului Camerei Deputaților. Și Varujan Vosganian se pregătește pentru al șaptelea mandat de parlamentar.

Acuzat de DIICOT că a favorizat InterAgro ca ministru al Economiei, el a scăpat pentru că Senatul a respins urmărirea penală. La Satu Mare, lista de la Cameră va fi deschisă de Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, urmărit penal pentru trafic de influență.

Printre nou-veniți se numără Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica, condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, care va deschide lista ALDE Brașov. Cea mai recentă achiziție este fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, refuzat de PSD după ce a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă