27.8 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022
AcasăTechLupta pentru șefia USR. Ce își propun cei trei vicepreședinți care vor...

Lupta pentru șefia USR. Ce își propun cei trei vicepreședinți care vor să îi ia locul lui Nicușor Dan

Vlad Alexandrescu, Dan Barna și Cristian Seidler și-au depus candidaturile pentru postul de președinte al USR. Cei trei sunt vicepreședinți și parlamentari ai USR.

Alegerile pentru funcția de președinte al USR vor avea loc pe 28 octombrie, în cadrul unui congres extraordinar convocat după demisia lui Nicușor Dan. Procesul de depunere a candidaturilor s-a încheiat sâmbătă noaptea. Fiecare candidat a depus o scrisoare de intenție și un proiect de program politic.

Prioritățile lui Alexandrescu

Vlad Alexandrescu (52 de ani) este un istoric al ideilor, profesor universitar, fost ambasador al României în Luxemburg și ministru al Culturii în Guvernul Dacian Cioloș. Alexandrescu s-a făcut remarcat prin programul de subscripție publică pentru achizționarea sculpturii ”Cumințenia Pământului”, opera lui Costantin Brâncuşi. Operațiunea a eșuat, ceea ce i-a adus un val de acuzații din partea PSD. Programul său ”Pentru un USR viu, puternic și unit” are patru priorități.
Este vorba de USR – un partid modern, puternic și activ, deschis către agenda cetățeanului; o doctrină politică bazată pe principii și valori comune; conducerea partidului pe un drum comun si decizii bazate pe reguli, principii și valori; consolidare prin extinderea filialelor și o manieră de lucru bazată pe echipe eficiente. ”Îmi doresc un partid unit, pregatit să lupte pentru apărarea democrației constituționale în România, pentru responsabilitate și integritate în viața politică și administrativă. USR este și va fi o forță a opoziției la PSD și o alternativă credibilă în politica românească”, promite Vlad Alexandrescu.

Candidat garantat de Ghinea

Dan Barna (42 de ani) a fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, între mai și octombrie  2016, în perioada în care instituția a fost condusă de Cristian Ghinea. De altfel, Barna este cunoscut ca un susținător al curentului liberal din partid, inițiat de Ghinea. Acesta din urmă sprijină colaborarea dintre USR și fostul premier Dacian Cioloș. Ghinea a anunțat, recent,  că nu va candida la șefia USR, „Dar a fost o încordare a muşchilor între mine şi Dan (Nicușor Dan n.r). O candidatură a mea ar ridica nivelul de tensiune. USR are nevoie de un preşedinte care nu doar să vrea pace dar să fie recunoscut şi ca aducător de pace”, a explicat Ghinea. Sloganul lui Barna este ”USR, de la mișcare politică la partid”.
El promite să transforme USR într-un partid capabil să guverneze, cu program de guvernare coerent și realist și resurse umane credibile și competente pentru a guverna șia conduce instituții. USR trebuie să devină  actorul principal pe zona de centru dreapta, cu un deziderat electoral de 20%.

Corporatistul care vrea să reseteze USR 

Cristian Seidler (36 de ani)  a lucrat ca specialist în resurse umane și manager în mai multe firme private. Programul său se intitulează ”Resetăm USR – Resetam România”.  ”Suntem ca partid politic într-un moment în care trebuie să dovedim inteligență politică și unitate. Suntem ca țară într-un moment crucial în care instituțiile fundamentale ale statului sunt atacate, corupția e de prea mult timp o amenințare națională, iar problemele din economie devin din ce in ce mai mari”, constată Seidler. ”USR poartă speranțele unei părți însemnate a electoratului și avem un potențial politic semnificativ. Sunt convins că împreună putem deveni a doua forță politică a țării și principalul partid de opoziție, precum suntem în București. USR este partidul care resetează România. Am început deja să facem asta”, prevede documentul lui Seidler.

Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 87: 8 răniți după un atac asupra unui centru cultural recent reconstruit

UPDATE, ora 14:38: Preşedintele american Joe Biden a semnat legea adoptată joi de Congres ce prevede un pachet gigantic de 40 de miliarde de...

Orașul din deșertul chilian construit pe bază de mumii

Poate că egiptenii au cele mai faimoase mumii, dar nu sunt cele mai vechi. Poporul Chinchorro din deșertul Atacama din Chile a fost primul...
00:01:04

VIDEO: Rusia spune că ultimii apărători din Azovstal s-au predat

Ministerul rus al Apărării a declarat că ultimul grup de forțe ucrainene care se afla în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol s-a predat, marcând...
Ultima oră
Pe aceeași temă