15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechCine a câștigat și cine a pierdut la masa negocierilor pentru șefii...

Cine a câștigat și cine a pierdut la masa negocierilor pentru șefii de județe

După trei săptămâni de negocieri, Partidul Social Democrat a obținut șefia a 28 de consilii județene. PNL va conduce direct doar opt județe, din totalul de nouă în care are majoritatea.

Schimbarea legii electorale influențează decisiv împărțirea puterii în teritoriu. Anul acesta, președinții consiliilor județene sunt aleși de către consilierii județeni, și nu de către electorat, așa cum s-a întâmplat în 2008 și 2012.  În aceste condiții, au fost încurajate negocierile de culise, pentru că fiecare vot cântărește greu. Deși au obținut scoruri modeste, partidele mici – Partidul Mișcarea Populară (PMP), UDMR, ALDE – au fost esențiale pentru formarea majorităților în consiliile județene. În vreme ce ALDE, în virtutea unei înțelegeri cu social-democrații, a constituit majorități doar alături de PSD, PMP și UDMR și-au maximizat câștigurile mergând când cu social democrații, când cu liberalii.

În urma acestor negocieri, PSD a obținut prin alianțe 28 de președinți de consilii județene, făcând parte din majoritate în 30 de județe, precum în Mureș alături de UDMR, care va deține șefia CJ. Însă, Partidul Social Democrat va avea cele două posturi de vicepreședinți. Și în Bihor PSD face parte din majoritate, alături de UDMR și ALDE, social-democrații având doar un post de vicepreședinte, șefia fiind deținută de UDMR:  PSD a obținut la alegerile locale 42,29% din voturi la nivel național, dar acum controlează peste două treimi din cele 41 de consilii județene. La aceasta se adaugă faptul că PSD are majoritate în Consiliul General al Capitalei.  Pe ultima sută de metri, PSD ar putea pierde teren, pe fondul negocierilor dintre UNPR și PNL, pentru o alianță sau fuziune.

În schimb, liberalii,  deși au obținut un scor de 30,64% la alegerile locale, au reușit să facă majorități abia în nouă județe – în trei singuri și în șase în alianțe cu UDMR, PMP și FDGR. În ceea ce privește șefia județelor, PNL a obținut abia opt președinți de consilii județene: Ilfov, Călărași, Suceava, Brașov, Cluj, Alba, Arad, Sibiu.  Județul Satu Mare va fi condus de o majoritate UDMR-PNL, cu un președinte de la UDMR și doi vicepreședinți de la PNL. În altele (Timiș sau Caraș-Severin), PNL a boicotat constituirea noilor consilii și speră să poată schimba soarta negocierilor de până acum, care au dat câștig de cauză PSD sau UDMR.

UDMR și PMP și-au vândut scump voturile

La rândul lor, reprezentanții UDMR au obținut șefia în cinci județe: Harghita, Covasna, Bihor, Mureș și Satu Mare. Maghiarii au câștigat singuri pe primele două, dar au intrat în alte șase majorități. În Bihor, Sălaj și Mureș au preluat puterea alături de PSD. UDMR va avea președinți în Bihor și Mureș.  În Sălaj, județul va fi condus de PSD, dar udemeriștii vor avea un post de vicepreședinte. În schimb, în Arad, Brașov, Cluj și Satu Mare, UDMR s-a aliat cu PNL. Uniunea va da șeful județului în Satu Mare și va avea câte un vicepreședinte la Brașov și Cluj. Cu alte cuvinte, uniunea maghiarilor are, în administrația locală, o pondere apropiată de PNL.

Și aceasta în condițiile în care UDMR a obținut 4,98% din voturi, scor politic la nivel național, dar trebuie ținut cont de faptul că voturile Uniunii au fost concentrate în județele din Transilvania. ”Sunt județe unde am mers cu li­­beralii și sunt supărați pesediștii și sunt județe unde am mers cu PSD și sunt supărați liberalii. Dacă toată lumea este supărată, asta înseamnă că până la urmă e bine.  Sau nu e bine”, a concluzionat liderul Kelemen Hunor, mulțumit de modul în care s-au încheiat negocierile.

PMP a reușit să facă parte din nu mai puțin de nouă majorități în consiliile județene – Constanța, Prahova, Neamț, Caraș-Severin, Timiș și Maramureș alături de PSD. În toate aceste județe, PMP va primi câte un post de vicepreședinte. În Ilfov, Alba și Arad PMP va merge alături de PNL. În Ilfov, PMP și-a vândut scump pielea, având și o ofertă din partea PSD.  În cele din urmă, organizaţiile PNL şi PMP Ilfov au semnat protocolul pentru formarea majorităţii în Consiliul Judeţean, urmând ca liberalul Marian Petrache să fie ales pentru un nou mandat de preşedinte al CJ, iar PMP să preia cele două posturi de vicepreşedinte. 

”Dacă rămânem să privim la Lună,  să facem opoziţie, această brumă de consilieri pe care am obţinut-o nu ne va folosi la nimic în alegerile legislative şi vom participa la formare de majorităţi acolo unde sunt condiţii”, a fost explicația furnizată de liderul PMP, Traian Băsescu. Cu această strategie, PMP și-a maximizat scorul obținut la alegerile locale – 4,4% la nivel național.    

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă