19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechApelurile la 112 vor fi precis localizate, pe baza unui parteneriat între...

Apelurile la 112 vor fi precis localizate, pe baza unui parteneriat între STS și Google

Tehnologia AML (Advanced Mobile Location) a devenit operațională în România, pe baza unui parteneriat între Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și compania americană Google.

Potrivit unui comunicat transmis, marți, de STS, cetățenii care sună la numărul de urgență 112 de pe teritoriul României, cu un smartphone, vor fi localizați prin tehnologia AML.

„Facilitatea a fost implementată de Serviciul de Telecomunicații Speciale  împreună cu operatorii de telefonie mobilă și în parteneriat cu Google și Apple. Această tehnologie permite transmiterea către Sistemul 112 a coordonatelor geografice asociate locului din care se sună, exclusiv pe durata apelului de urgență și nicidecum în alte condiții”, precizează STS.

În plus, AML vine și în sprijinul acelor persoane, cu dizabilități de auz sau de vorbire, care, pentru că nu pot utiliza serviciul telefonic 112, anunță o urgență prin SMS trimis la numărul 113, de pe telefoane cu sistem de operare Android.

Facilitatea AML este dezvoltată și pusă gratuit la dispoziția serviciilor de urgență, în scopul sprijinirii utilizatorilor de smartphone. Nici serviciile de urgență, nici utilizatorii de smartphone nu au nevoie să-și instaleze componente sau aplicații suplimentare.

„La acest moment, AML funcționează în toată țara, iar când cetățenii sună la 112, operatorii STS și dispecerii agențiilor de intervenție au la dispoziție coordonatele geografice cu o acuratețe mult mai mare. Am realizat teste, am analizat diverse scenarii tehnico-operaționale și am integrat toate configurațiile necesare, astfel încât această tehnologie să vină cât mai mult în sprijinul apelantului. Totodată, a fost nevoie de actualizarea legislației pentru implementarea acestei tehnologii. Continuăm demersurile pentru modernizarea sistemului 112 printr-un proiect finanțat din fonduri europene pe care ne dorim să îl finalizăm în 2021”, a precizat generalul Ionel Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS.

IMPLICAȚIE  Precizie de ordinul metrilor

Sistemul de localizare AML funcționează deja pe întreg teritoriul României, iar când cetățenii sună la 112, operatorii STS și dispecerii de la Poliție, Jandarmerie, Pompieri, Ambulanță sau SMURD au la dispoziție coordonatele geografice ale apelantului cu o acuratețe de ordinul metrilor sau al zecilor de metri. Această tehnologie permite acordarea de ajutor rapid, dar și depistarea eficientă a unor apeluri abuzive sau nejustificate la 112.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă