9.8 C
București
vineri, 15 octombrie 2021

Apelurile la 112 vor fi precis localizate, pe baza unui parteneriat între STS și Google

Tehnologia AML (Advanced Mobile Location) a devenit operațională în România, pe baza unui parteneriat între Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și compania americană Google.

Potrivit unui comunicat transmis, marți, de STS, cetățenii care sună la numărul de urgență 112 de pe teritoriul României, cu un smartphone, vor fi localizați prin tehnologia AML.

„Facilitatea a fost implementată de Serviciul de Telecomunicații Speciale  împreună cu operatorii de telefonie mobilă și în parteneriat cu Google și Apple. Această tehnologie permite transmiterea către Sistemul 112 a coordonatelor geografice asociate locului din care se sună, exclusiv pe durata apelului de urgență și nicidecum în alte condiții”, precizează STS.

În plus, AML vine și în sprijinul acelor persoane, cu dizabilități de auz sau de vorbire, care, pentru că nu pot utiliza serviciul telefonic 112, anunță o urgență prin SMS trimis la numărul 113, de pe telefoane cu sistem de operare Android.

Facilitatea AML este dezvoltată și pusă gratuit la dispoziția serviciilor de urgență, în scopul sprijinirii utilizatorilor de smartphone. Nici serviciile de urgență, nici utilizatorii de smartphone nu au nevoie să-și instaleze componente sau aplicații suplimentare.

„La acest moment, AML funcționează în toată țara, iar când cetățenii sună la 112, operatorii STS și dispecerii agențiilor de intervenție au la dispoziție coordonatele geografice cu o acuratețe mult mai mare. Am realizat teste, am analizat diverse scenarii tehnico-operaționale și am integrat toate configurațiile necesare, astfel încât această tehnologie să vină cât mai mult în sprijinul apelantului. Totodată, a fost nevoie de actualizarea legislației pentru implementarea acestei tehnologii. Continuăm demersurile pentru modernizarea sistemului 112 printr-un proiect finanțat din fonduri europene pe care ne dorim să îl finalizăm în 2021”, a precizat generalul Ionel Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS.

IMPLICAȚIE  Precizie de ordinul metrilor

Sistemul de localizare AML funcționează deja pe întreg teritoriul României, iar când cetățenii sună la 112, operatorii STS și dispecerii de la Poliție, Jandarmerie, Pompieri, Ambulanță sau SMURD au la dispoziție coordonatele geografice ale apelantului cu o acuratețe de ordinul metrilor sau al zecilor de metri. Această tehnologie permite acordarea de ajutor rapid, dar și depistarea eficientă a unor apeluri abuzive sau nejustificate la 112.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă