Crin Antonescu, a declarat, joi seară, la postul B1TV, că demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL a lui Klaus Iohannis a fost "o pană", fapt care l-a speriat la momentul respectiv, dar şi-a revenit repede, precizând că ideea sa este să asigure succesiunea în partid fără tranziţie.
"Demisia lui Klaus Iohannis a fost o pană, ca să spunem aşa (…) m-a îngrijorat un pic. Uite, acum îi înţeleg mai bine pe cei din afară, nu le plac lucrurile neprevăzute. Nu le plac nici americanilor, nici occidentalilor. (…) A fost un lucru dramatic (pentru Iohannis, n.r.), sigur, Klaus Iohannis nu a spus nici că pleacă din partid, nici că nu mai candidează, nici că iese dintr-un proiect politic. Dar în principiu lucrurile acestea se pregătesc. De ce? Pentru că nu demisionezi de undeva de la o instituție unde lucrezi tu şi pleci acasă. Demisionezi într-un context în care – deci noi şi acum în campania de europarlamentare am vorbit de tandemul Antonescu – Iohannis – de un proiect care poată şi numele lui. Sigur că ulterior m-am liniştit, pentru că mi-am dat seama că a fost un şoc, o nemulţumire în raport cu evaluarea de către Klaus Iohannis într-un anumit fel a unui rezultat care altfel era bun", a declarat Antonescu, precizând că apoi lucrurile au intrat în normal.
Antonescu a mai spus că prin demisia lui Iohannis a trebuit să repare această "pană" şi să găsească o soluţie.
"Pentru că partidul nu putea fi lăsat 30 de zile într-un fel de ebuliţiune – cum se spune în fizică – în condiţiile în care se discuta şi se negocia şi se finalizează nişte discuţii cu PPE. Era un moment post-alegeri şi atunci a trebuit să inventez acest lucru pentru care unii m-au criticat, spunând că e o înşelătorie, că de fapt eu nu vreau să demisionez, că am demisionat, dar nu am plecat. Nu. Am demisionat şi am rămas, dar demisia m-a speriat. Mi-am revenit repede, dar m-am speriat. Ca o pană", a mai afirmat Antonescu.
Liderul PNL a precizat că în acest moment situaţia din partid este rezolvată, arată Mediafax.
De asemenea, el a afirmat că în ipoteza în care Klaus Iohannis ar deveni candidat la prezidenţiale, chiar dacă această variantă a respins-o sau nu a creditat-o, edilul Sibiului "ar verifica bine cauciucurile".
Totodată, Antonescu a admis faptul că demisia din funcţia de preşedinte al PNL a fost determinată şi pregătită de faptul că în cazul în care nu era atins obiectivul de 20% la europarlamentare era necesară o schimbare de imagine a PNL.
"Altfel intră în logica în care vin colegii şi spun, stai, acum înainte de prezidenţiale, nu ne lăsa, stai puţin, să nu generăm congrese. Am vrut să facem o chestiune hotărâtă, fără întoarcere. (…) Eu eram pregătit ca şi la 19,9 % să demisionez, neînsemnând că plec din partid, neînsemnând că abandonez proiectul candidaturii prezidenţiale, dacă el va fi reconfirmat, cu siguranţa că între alte lucruri pe care cred că am reuşit să le ofer partidului mi-am rezolvat şi problema propriei succesiuni. Pentru că eu nu las partidul acum, dom’le, încăieraţi-vă, care vreţi, care puteţi, cum vreţi. Nu. Am propus o soluţia care cred că va fi agreată şi susţinută la acest congres şi partidul va putea să aibă, să meargă înainte în forţă, nu cu perioadă de tranziţie, de acomodare, de aşezări de tabere şi aşa mai departe", a mai susţinut Antonescu.