13.6 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Alegerile parlamentare. PMP dorește eliminarea CNP-ului din listele de semnături

Președintele executiv al PMP, Valeriu Steriu, i-a solicitat, luni, premierului Dacian Cioloș să modifice legislația electorală, astfel încât Codurile Numerice Personale (CNP) ale alegătorilor să fie eliminate din datele necesare pentru listele de susţinere a candidaţilor la alegerile parlamentare, potrivit Mediafax.

„Un prim obstacol îl avem în momentul de faţă prin ceea ce înseamnă modificări necesare imediat în legislaţia electorală. Legea 208 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor are o eroare materială, anume faptul că în art. 54, alin 5 se precizează că lista susţinătorilor (…) care, în actuala lege indică faptul că susţinătorul trebuie să-şi treacă şi CNP. În lege se specifică, iar mai apoi, în anexa la Lege, se prezintă un tabel care nu mai are acest cod numeric personal”, a declarat Valeriu Steriu.

Potrivit acestuia, prevederea încalcă Legea cu privire la protecţia datelor cu caracter personal. „Adresăm o scrisoare primului ministru pentru a adopta o ordonanţă de urgenţă pentru a modifica acest lucru. CNP nu trebuie să apară în listele de susţinători. Trebuie respectate dispoziţiile Legii 677/2001”, a precizat Valeriu Steriu.

El a făcut apel la guvernanţi şi în privinţa calităţii hârtiei pe care sunt tipărite buletinele de vot, susţinând că slaba calitate a acesteia a dus la anularea unui număr de circa 1,2 milioane de voturi la alegerile locale.

Acest ultim scrutin a fost marcat de scandaluri privind posibila falsificare a semnăturilor de susţinere ale unora dintre candidaţi.

Ultima oră
Pe aceeași temă