20.9 C
Bucharest
Friday, 29 September 2023
HomeTechALEGERI LOCALE 2016. Copreședintele PNL Vasile Blaga a ajuns la o secție...

ALEGERI LOCALE 2016. Copreședintele PNL Vasile Blaga a ajuns la o secție de votare din București: Am votat împotriva imposturii și demagogiei

ALEGERI LOCALE 2016. Copreședintele PNL Vasile Blaga a ajuns, duminică în jurul orei 8.20, la Colegiul „I.L.Caragiale” din București, unde își exercită dreptul de vot.

„Am votat pentru oameni cu soluții serioase și pe care și le pot duce la îndeplinire, pentru că au și echipe puternice în spatele lor”, a declarat Blaga, precizând că votul său a fost și „împotriva imposturii și demagogiei” din politică.

Mai mult, el i-a îndemnat pe români să se prezinte, duminică, la secțiile de votare.

267.242 de persoane candidează pentru a ocupa o funcţie de primar, consilier local, judeţean sau în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. 

Potrivit statisticilor publicate de Biroul Electoral Central, 12 candidaţi candidează pentru postul de primar general al Capitalei, 14.039 candidaţi doresc să ocupe funcţia de primar, 239.134 de persoane îşi doresc o funcţie de consilier local, iar 14.057 aspiră la un mandat de consilier judeţean sau ales în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. 

În Bucureşti, 1.780.307 de cetăţeni, sunt chemaţi la urne, pentru a-şi alege primarul general, primarii de sectoare, consilierii generali şi pe cei locali, în 1.246 de secţii de votare. 

Citește și: ALEGERI LOCALE 2016. S-au deschis deschis secțiile de vot. Peste 200.000 de persoane s-au prezentat la urne

În sectorul 1 sunt înscrişi în registrul electoral 207.584 alegători, în sectorul 2 – 317.581, în sectorul 3 – 402.970, în sectorul 4 – 272.842, în sectorul 5 – 248.438, iar în sectorul 6 – 330.892. 

În premieră, în secţiile de vot a fost instalată o aplicaţie pe o tabletă prin care vor fi prevenite tentativele de vot ilegal. Astfel, alegătorul îi înmânează unui operator de calculator cartea de identitate, care va scana CNP-ul, iar aplicaţia va indica dacă acesta a mai votat sau nu. Fraudarea votului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. 

O altă noutate constă în faptul că preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale. 

Au dreptul de a alege cetăţenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, iar dreptul de vot se exercita pe baza buletinului de identitate, cărţii de identitate, cărţii de identitate provizorii, paşaportului diplomatic sau de serviciu şi carnetului de serviciu militar. Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţa şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă (alegătorii cetăţeni români) sau în copia de pe lista electorală complementară (alegătorii cetăţeni ai UE). 

Citește și: Harta alegerilor locale. Candidații care vor să îți conducă orașul

La aceeaşi secţie de votare, alegătorii votează pentru consiliul local, judeţean şi pentru primar, unde vor primi trei buletine de vot. În Capitală, vor vota pentru consiliul local al sectorului, primarul de sector, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general şi vor primi patru buletine de vot. 

Ştampila cu menţiunea „Votat” se aplică în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului preferat, în caz contrar buletinul fiind declarat nul. După ce au votat, cetăţenii îndoaie buletinul de vot şi îl introduc în urne. Ulterior, alegătorii trebuie să predea ştampila preşedintelui secţiei, care are obligaţia să ştampileze actul de identitate, menţionând data scrutinului. 

Pentru alegerile de duminică, au fost organizate la nivel naţional 18.616 de secţii de votare. 

Cele mai citite

Documentul care o înfundă pe Monica Macovei. Care este concluzia expertizei în cazul accidentului în care un motociclist a fost grav rănit

Realitatea PLUS a obtinut dosarul care a fost trimis in instanta in cazul fostului ministru al Justitiei Monica Macovei. Doua lucruri extrem de...

Guvernul vrea să adune bani de pretutindeni. După oameni și băncile vor plăti în plus, iar redevențele vor fi majorate

Impozitul de 2% pe cifra de afaceri a băncilor pe o perioadă de doi ani va avea un impact de 350 milioane lei, iar...

Directorul general al Poliţiei Locale a Capitalei, demis din funcţie de Nicușor Dan

O dispoziţie în acest sens a fost semnată de primarul general, Nicuşor Dan, a precizat biroul de presă al primăriei.Unul dintre motivele demiterii...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies