17.5 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Academia Română propune dezvoltarea vehiculelor electrice pentru a atenua schimbările climatice

Academia Română recomandă stimularea cercetărilor menite să sprijine aplicarea în România a celor șapte Foi de Parcurs stabilite de Comisia Europeană prin documentul denumit „Strategic Transport Research and Innovation Agenda“, document adoptat în anul 2017.

Aceste recomandări se referă la vehicule automate și autonome, vehicule electrice care utilizează electricitate „curată“, electrificarea transportului pentru reducerea dependenței acestuia de combustibilul fosil și deci a emisiei de bioxid de carbon, energie alternativă cu emisii joase pentru transporturi, sisteme inteligente de management pentru reţele de transport multi-modal şi trafic informatizat, mobilitate inteligentă și îmbunătățirea infrastructurii de transport.

Pe de altă parte, Academia Română recomandă a fi desfășurate „cercetări complexe pentru punerea în evidență a unor noi surse de energie nepoluante sau mai puțin poluante pe terioriul țării și în Marea Neagră (gaze naturale, resurse regenerabile şi neconvenționale – gaz-hidrați, biogaze, energia valurilor, eoliană, solară)”. 

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă