15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăGDPRLumina roşie te ajută să dormi mai bine

Lumina roşie te ajută să dormi mai bine

Dacă ai probleme cu somnul, dar nu suferi de insomnie cronică, e posibil ca soluţia să fie pur şi simplu lumina din cameră. Specialiştii consultaţi de publicaţia franceză Terra Femina spun că trebuie să te odihneşti într-o încăpere luminată într-o culoare care stimulează producţia de melatonină.

Zgomotele neplăcute şi culoarea luminii de la veioză sunt printre principalii factori care perturbă somnul. Dar nu toate luminile sunt nefaste. Potrivit psihologului Michael Breus, specialist în tulburări de somn, o lumină de culoare roşie favorizează producţia de melatonină, hormonul somnului. Melatonina este un hormon produs natural şi numai în timpul nopţii, de către glanda pineală – o regiune a creierului. Această secreţie influenţează ritmul biologic în funcţie de luminozitate şi acţionează, deci, ca un somnifer natural asupra organismului.

Specialistul a ţinut să precizeze că şi lumina mai roz sau mai portocalie poate face la fe de bine. Contează doar spectrul culorii şi nu aspectul ei „fizic”.

Şi dacă ai deja probleme cu somnul, e bine să ştii ce culori trebuie să eviţi la veiozele din jur. Cea mai nocivă pentru somn este lumina albastră. Aceasta este emanată de soare, dar şi de surse artificiale, ca becurile cu leaduri sau ecranele aparatelor electronice. Această lumină este stimulantă. Datorită ei, devii mai productiv în timpul zilei. Dar seara, lumina albastră trimite un semnal greşit creierului: îl face să creadă că este încă zi. Astfel, senzaţia de somn întârzie să apară şi-ţi va fi mult mai greu să adormi după ce stingi lumina. Şi fii atent că reducerea intensităţii acestei lumini nu ajută, aşa că nu foloseşte la nimic să modifici luminozitatea telefonului tău inteligent. Lumina va fi tot albastră, indiferent de intensitate, iar rezultatul va fi tot o insomnie.

Neurologul american George Brainard susţinea, într-un articol publicat în New York Times, chiar că „lumina acţionează ca un drog”. Aşadar, ar fi bine să o tratezi ca atare şi s-o interzici atunci când vine seara. Există soluţii simple pentru asta şi nu e nevoie să ţii toată ziua aprins un bec roşu. Sunt acum în comerţ, lămpi cărora le poţi schimba culoarea după cum doreşti.

Iar pentru a-ţi ameliora calitatea somnului, toţi specialiştii recomandă închiderea oricăror ecrane luminoase cu măcar două-trei ore înainte de a merge la culcare. Nu-ţi mai citi ultimele noutăţi de pe reţelele de socializare sau emailurile, după ce te decizi să te bagi în pat. Şi ar ajuta să-ţi pui în dormitor câteva plante verzi. Acestea vor oxigena aerul şi vor contribui la un somn de calitate.

 

 

Cele mai citite

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....
Ultima oră
Pe aceeași temă