Unele dintre cele mai frecvent consumate alimente conțin cantități necunoscute de zahăr, care, consumate în exces, duc la creștere în greutate, la diabet sau chiar la cancer. Publicația Daily Mail a arătat câte cuburi de zahăr conțin atât alimentele considerate nesănătoase, cât și cele sănătoase.
Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea câte cuburi de zahăr conțin cele mai consumate alimente
Citește și: Care sunt noile recomandări OMS legate de consumul de zahăr la adulți și copii
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul zilnic de cel mult zece cuburi de zahăr provenit din alimente procesate, băuturi, miere de albine și siropuri. Totuși, organizația recomandă consumul a doar cinci cuburi de zahăr pentru mai multe beneficii asupra sănătății.
În mod surprinzător, un borcan de 500 de grame cu sos pentru paste bolognese conține mai mult de șase cuburi de zahăr, la fel ca un baton de ciocolată Mars.
Dintre fructe, mango conține o cantitate foarte mare de zahăr, de nouă cuburi în fiecare fruct. Zaharurile din fructe nu sunt atât de dăunătoare organismului cum sunt cele din alimentele procesate. Totuși, cantitatea zilnică recomandată de zaharuri din fructe nu depășește 18 cuburi de zahăr pe zi.
Citește și: Top 10 MITURI despre alimentele nesănătoase
Un raport publicat de OMS arată că oamenii din Europa de Est consumă, în medie 20 de cuburi, sau 101 grame de zahăr pe zi.
Deși zahărul este esențial pentru buna funcționare a celulelor din organism, dacă este consumat în exces, poate duce la secreția unui nivel ridicat de insulină, ceea ce poate provoca apariția diabetului.
În plus, organismul transformă zahărul în exces în celule adipoase, formate în jurul organelor vitale, precum ficatul sau inima. Grăsimea din jurul acestor organe poate duce la boli grave.
Citește și: Cinci legume care aduc mai multe beneficii asupra sănătății dacă sunt gătite
De asemenea, există bănuieli că zahărul în exces poate crește riscul dezvoltării unor tipuri de cancer.
Profesorul MacGregor, specialist în medicină cardiovasculară, este de părere că zahărul ar trebui redus treptat în obișnuințele de consum.
„Există receptori de gust special pentru zahăr. Dacă reducem treptat cantitatea de zahăr, receptorii devin mai sensibili. Așa că, în timp, nu vom simți că nivelurile de zahăr au scăzut”, a spus specialistul.