30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăGDPRCum sa-ti dai seama ca esti inselat

Cum sa-ti dai seama ca esti inselat

A fi inselat/a este cea cosmarul oricarei femei si al oricarui barbat. Nu este vorba de ceea ce specialistii numesc "delir de gelozie", ci este vorba de o teama constanta in orice relatie, care, intr-adevar, in unele cazuri poate capata forme patologice de manifestare. Dar, in cazul persoanelor de sex feminin, expertii sustin ca aceasta teama este plauzibila si are un fundament reall si asta pentru ca, asa cum arata stasticile, intre 50% si 75% dintre barbati obisnuiesc sa-si insele partenerele de viata. Dincolo de explicatiile gasirii urmelor de ruj pe gulerul camasii, a unui sms codificat misterios in telefonul mobil sau a unui prezervativ in buzunarul de la haina, mai sunt si alte semne concrete ca mai exista si o a treia persoana in relatia dumneavoastra de cuplu. Amber Madison, experta in sexologie si autoarea best-seller-ului "Un ghid complet despre sex si sexualitate pentru femei" recomanda  sase indicii clare despre tradare:

1. Schimbarea comportamentului
Cel mai distinctiv semn ca cineva inseala este schimbarea comportamentului, indiferent de context. "Normalitatea inseamna gesturi si atitudini cu care v-ati obisnuit din partea celuilalt, iar schimbarea lor inseamna ca ceva se intampla fara ca sa stiti ce, iar daca aceste schimbari ating sfera comunicarii, a vietii sexuale si a activitatilor casnice si sociale, atunci este cazul sa incepeti sa va intrebati daca nu cumva a aparut si altcineva in viata de cuplu" – explica Barbara Feld, sexolog si terapeut pe probleme maritale.

2. Evitarea
Daca iubitul/iubita a devenit "greu de gasit", lipseste prea mult timp si nemotivat de acasa, gaseste pretexte pentru a nu petrece weekend-urile impreuna cu dumneavoastra, atunci inseamna ca va evita si isi dedica timpul liber unei alte persoane de sex opus. M. Gary Neuman, consilier pe probleme de cuplu si autorul cartii "Adevarul despre tradare", a descoperit ca 61% dintre barbatii care isi inseala partenerele incep prin a-si petrece din ce in ce mai mult timp in afara casei. El atrage atentia ca, oricand de solicitanta ar fi profesia, oricate ore suplimentare ar lucra, inclusiv in weekend, o persoana care isi iubeste "jumatatea", poate face efortul de a gasi putin timp liber in agenda pentru viata personala.  

3. Scaderea interesului pentru sex
Se spune ca orice indragostit "simte" cand este tradat. Si acest lucru se simte cel mai bine… in pat. Specialistii sustin ca, in cazul aparitiei unei a treia persoane in cuplu, partenerul care inseala devin tot mai putin interesat de viata sexuala sau incearca sa nu trezeasca suspiciuni facand sex "de rutina si de control". De aceea, in momentul in care observati schimbari neobisnuite in comportamentul sexual al persoanei cu care impartiti patul conjugal, acordati mai multa atentie acestui aspect al vietii in doi. "Calitatea, si nu cantitatea vietii sexuale este un indiciu-alerta in momentul in care unul dintre parteneri este inselat cu altcineva" – atrage atentia sexologul Barbara Feld.

4. Grad minim de implicare emotionala
O persoana care are o relatie extraconjugala, treptat, incepe sa manifeste un grad minimal de implicare emotionala. Uita de tandrete, lexicul saraceste in cuvinte dragastoase, iar romantismul se transforma in raceala afectiva. De asemenea, se enerveaza din orice, ia o atitudine posaca si nu-i mai convine nimic. Observati efortul pe care il face in a-si ascunde sentimentele? Dati-i jos masca si discutati deschis si punctual!

5. Tendinta catre secretomanie
Cum va simtiti cand partenerul/partenera obisnuieste sa primeasca apeluri telefonice, moment in care dispare de fiecare data ila baie saui n alta camera pentru a vorbi in secret? Este normal sa intrati la banuiala si in momentul in care obisnuieste sa-si lase mobilul in masina sau sa-l seteze pe silent. De asemenea, daca nu va mai permite accesul in prejma sa cand isi verifica emailul sau isi ascunde facturile, atunci este momentul sa va puneti intrebarea daca nu cumva are o aventura.

6. Comportament ezitant si imprevizibil
Ca sa citam un exemplu concret, multe femei se intreaba de ce iubitul sau sotul lor promite ca va fi la ora cutare in locul cutare si de fapt devine de negasit. Sau invoca diverse pretexte pentru a lipsi cat mai mult de acasa si de a se sustrage unor activitati casnice sau de alta natura. Desigur, tuturor ni se intampla uneori ca agenda sa fie data peste cap de o situatie neprevazuta, dar daca acest lucru devine un obicei, ar trebui sa incepeti sa verificati daca "scuzele" sunt intr-adevar reale sau minciunele legate cu ata alba.

Ce e de facut?
Daca partenerul sau partenera de viata intruneste toate cele sase semne ca v-ar insela, cea mai buna solutie este sa discutati deschis acest subiect. Abordarea problemei intr-o maniera directa si concreta este singura metoda de a lamuri situatia si poate de a va salva casnicia. Doar prin comunicare puteti sa va exprimati nemultumirea, indignarea si toate sentimentele negative care va afecteaza starea de spirit si, concomitent, comportamentul. Totodata, este recomandabil sa va adresati impreuna unui terapeut care sa va consilieze in probleme de cuplu. In niciun caz nu "inchideti ochii", sperand ca lucrurile sa revina la normal de la sine. Exista riscul ca criza de cuplu sa se agraveze, iar relatia sa se destrame. De asemenea, in cazul in care partenerul intruneste toate cele sase "indicii" ca v-ar trada, dar ati verificat si nu are pe altcineva, nu este bine sa "va culcati pe o ureche". Acestea sunt "simptome-semnal" ca isi doreste pe altcineva si este deja in cautarea unei alte persoane. De aceea, este bine sa lucrati la capitolul "preventie", pentru a va proteja prietenia/casnicia de boala tradarii si sa o mentineti in limite normale de fidelitate si respect reciproc.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Israelul și-ar fi amânat operațiunea de la Rafah (Gaza) pentru a se concentra asupra Iranului

Israelul și-ar fi "amânat" operațiunea militară din orașul Rafah, aflat în Fâșia Gaza, întrucât acum Israelul dorește să se concentreze asupra ripostei pe care...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă