11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăGDPRCum îţi poţi dresa singur câinele

Cum îţi poţi dresa singur câinele

După ce am scris un articol despre topul celor mai agresivi câini, în care rottweiler-ul se afla pe a doua poziţie, gândul de a asista la o sesiune de dresaj cu un câine din această rasă îmi dădea niscaiva fiori. Mi-am făcut însă curaj şi m-am întâlnit în parc cu dresorul Mircea Gaşpar şi rottweiler-ul Zareb. Primul lucru pe care l-am observat a fost degetul bandajat al dresorului, ceea ce nu m-a ajutat să trec peste emoţii. Am fost însă suprinsă cât de cuminte a fost câinele timp de o oră cât am discutat cu Gaşpar, cum asculta cu atenţie toate indicaţiile dresorului, căruia nu i-a fost frică să îl lase să se apropie chiar şi de copiii care se jucau pe iarbă.

 

Zareb, sau “păzitorul” în limba arabă, are trei ani şi îi plac foarte mult jocurile cu mingiuţe. Stăpânii l-au adus destul de târziu la dresaj, dar asta nu înseamnă că nu poate avea rezultate bune. Nu s-a stabilit până în prezent care este vârstă potrivită la care trebuie să înceapă dresajul câinilor. „Unii spun că dresajul trebuie să înceapă la şase luni, alţii la nouă şi alţii la un an. Important este ce fac stăpânii cu animalul până la această vârstă şi cum reuşesc să comunice cu el. Cu cât înaintează în vârstă este mai greu să îl dresezi pentru că, la fel ca şi oamenii, câinii deprind anumite obiceiuri pe care este greu să le elimini apoi din viaţa lor”, spune Gaşpar.

Există o formă de predresaj care se foloseşte atunci când câinele este mic (între două şi şase luni de zile) şi prin care animalul de companie este învăţat să socializeze atât cu alţi câini, cât şi cu oamenii. „Persoanele care au câini şi stau la curte tind să creadă că nu mai este nevoie să meargă cu patrupedul în parc deoarece acesta poate să alerge prin curte. Astfel, câinele nu socializează cu alte animale şi va deveni agresiv sau speriat atunci când este scos din mediul cu care s-a obisnuit”, spune dresorul.

Pot să îmi dresez singur câinele?

„Îţi poţi dresa singur câinele, depinde doar de cât motivat eşti să faci lucrul acesta”, spune Gaşpar. Există numeroase cărţi, DVD-uri şi site-uri pe internet care te ajută să îţi dresezi câinele.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci după ce ţi-ai cumpărat un animal de companie este să mergi la un cabinet veterinar cu el pentru a-l vaccina. În perioada următoare, câinele nu va avea voie să iasă din casă, de aceea este important să îl înveţi să îşi facă nevoile doar într-un anumit loc. O modalitate uşoară de a face acest lucru este să cumperi scutece care emană diverse mirosuri de feromon care atrag câinele să îşi facă nevoile în zona îngrădită special. După ce mai creşte, este bine să ieşi cu câinele de trei ori pe zi, sau măcar dimineaţa şi seara. Plimbarea de seară are un rol important pentru că îl ajută pe patruped să se relaxeze.

Dresajul trebuie realizat în fiecare zi, câte 20 de minute, în care trebuie să exersezi diferite comenzi cu animalul tău. Începe cu ordine simple precum „Şezi”, „Culcat” şi apoi învaţă-l mersul la pas mai repede sau mai încet. Trebuie să motivezi câinele să îţi asculte comenzile cu mingiuţe, jucării care chiţăie, mâncare sau orice altceva care observi că îi face plăcere. În plus, de fiecare dată când îţi ascultă comenzile trebuie să îl încurajezi şi să îi arăţi cât de bucuros te face atunci când este cuminte.

Alege cu atenţie intervalul orar în care scoţi câinele în parc, deoarece, mai ales pe timpul verii, poate face insolaţie. Este bine, dacă poţi, să ai la tine mereu apă şi un prosop ca să poţi sa răcoreşti patrupedul.

Atitudinea şi limbajul non-verbal au un rol important în dresaj. „Tensiunea stăpânului se transmite câinelui. Simplu fapt că mergi cu lesa strânsă şi avertizezi animalul că nu are voie să facă diverse lucruri, frustrează cainele”, spune Gaşpar. De altfel, există mai multe tipuri de dresaj: verbal, prin semne, la fluier.

La început, ca să îţi controlezi mai bine câinele îţi poţi achiziţiona o zgardă electrică. Aceasta emite un mic implus electric care temperează câinii prea energici şi poate acţiona şi de la distanţă. „Nu este vorba de o metodă inumană de a cuminţi animalul deoarece implusul nu are o putere mare şi nu răneşte câinele”, explică Gaşpar.

Greşeli pe care trebuie să le eviţi în dresajul câinelui

Din lipsă de timp şi din comoditate, proprietarii de câini nu exersează suficient cu animalul lor sau dimpotrivă stresează câinele cu prea multe exerciţii. „Secretul este să faci câte două antrenamente scurte pe zi, de 10-15 minute, timp în care câinele este concentrat şi exersează foarte bine. Apoi oboseşte, devine stresat şi nu va mai răspunde la fel de bine la comenzi”, povesteşte Gaşpar.

Procesul de dresaj durează câteva luni în general, dar trebuie repetat pe tot parcursul vieţii câinelui, la fel cum animalul trebuie dus periodic la medicul veterinar pentru deparazitare şi control. „Daca proprietarul nu repetă măcar în joacă minimele exerciţii, câinele va uita”, îi avertizează dresorul pe stăpânii de animale.

Bătaia este exclusă în procesul de dresaj. Trebuie să facem diferenţă între bătaie şi corecţie. Este bine să avertizezi câinele când a greşit, dar nu să îl baţi deoarece astfel îl îndepărtezi de lângă tine.

Chiar dacă apelezi la un dresor profesionist, este bine să te implici în procesul de dresaj, deoarece este posibil ca animalul să asculte comenzile dresorului, dar să nu aibă acelaşi comportament faţă de tine. Asistă măcar la ultimele şedinţe de dresaj al patrupedului tău şi realizează chiar tu exerciţiile pe care câinele le făcea, de obicei, cu dresorul. „Stăpânii care cred că este suficient să îţi duci câinele la dresaj ca să rezolvi problema, pot avea surprize. Varianta care mie mi se pare cea mai potrivită este ca stăpânul să se implice pe tot parcursul procesului de dresaj”, spune Gaşpar.

Rase care execelează la dresaj

Procesul de dresaj nu depinde doar de cât de mult timp dedici acestei activităţi, dar şi de rasa câinelui. Rottweiler-ul, ciobănescul german sau cel belgian malinois, labradorul, golden retriever-ul sunt rase care excelează în procesul de dresaj. Dacă eşti o persoană foarte activă, poţi să alergi şi să faci mişcare cu un ciobănesc german care are o rezistenţă mare şi este rapid. Dacă, în schimb, îţi doreşti un câine pentru familie, labradorul sau golden retriever-ul sunt o alegere bună deoarece nu sunt deloc agresivi. Persoanele nevăzătoare se pot baza pe aceşti câini deoarece au simţul mirosului foarte bine dezvoltat şi îi pot ajuta foarte mult.

A doua oară când m-am întâlnit cu Gaşpar, am asistat la antrenamentul unui ciobănesc belgian malinois pe nume Tres. Stăpânii l-au luat pentru pază, de aceea sesiunea de dresaj a fost diferită de cea a rottweiler-ului Zareb. Tres nu a mai făcut trucuri şi nici nu a mai sărit peste obstacole ca Zareb. În schimb, ciobănescul belgian a executat cu mai multă rapiditate toate comenzile, a fost mai vigilent şi mai agresiv. O dată ce muşca din batonul de dresaj, dresorul putea să îl ridice în aer şi să îl învârtă fără ca animalul să îi dea drumul.

Există însă şi rase care chiar dacă poţi să lucrezi cu ele şi să ajungi la un anumit nivel de obedienţă, sunt foarte încăpăţânate şi pot scăpa de sub control. Rasele japoneze, asiatice, sau chinezeşti, cum este chow chow-ul, akita japonez, malamutul de Alaska, husky-ul siberian sunt câini puternici care de obicei participă la concursuri de tracţiune, dar nu ajung la performanţe în dresaj.

Este nevoie să dresezi câinii mici?

La a treia întâlnire cu dresorul am văzut la treabă un westie de aproape un an, foarte jucăuş. Concepţia generală că trebuie să dresezi doar câinii de talie înaltă sau cu rasele agresive este greşită. Câinii mici sunt de multe ori exuberanţi şi trebuie temperaţi prin dresaj. In parc, cătelusa Zoe s-a concentrat destul de greu sa execute comenzile dresorului, fiind mai atrasa de alti câini, sau dorind sa se joace cu persoanele care o admirau. „Câinii mici sunt simpatici şi haioşi şi de aceea, te pot manipula foarte uşor”, spune Gaşpar.

Stăpâna o va duce pe Zoe la o expozitie de câini in toamnă şi de aceea a apelat la serviciile de dresaj ale lui Mircea Gaspar. Costul dresajul profesionist variază între 200 şi 400 de euro pe lună. Stăpânii au posibilitatea de a lăsa câinele în această perioadă la dresor sau de a chema specialistul acasă şi de a se implica în educarea prietenului necuvântător.

Cum să îţi înveţi câinele să bată cupa

Stabilizează câinele în poziţia şezut şi stabileşte contact vizual cu el astfel încât să te urmărească cu atenţie. Încearcă apoi să îl destabilizezi din poziţie într-o parte sau alta şi vei vedea că animalul va încerca să te oprească cu laba. Prinde-i laba în mână ta şi spune-i: Bate cupa! După mai multe repetiţii câinele va învăţa să se bucure cu tine la meciuri şi să daţi noroc.

Dresajul – un microb

Mircea Gaşpar a crescut cu animale de când era mic, dar la vârstă de 18 ani şi-a cumpărat primul câine cu pedigree, un setter englez pentru care a plătit 3500 de lei. Mulţi bani într-o perioadă când salariul mediu era doar 1500 de lei. În România, existau puţine informaţii despre dresaj, dar Gaşpar s-a înscris în Asociaţia Chinologică Română şi a participat la mai multe cursuri de pregătire cu setter-ul său englez care i-a adus multe premii. „Pentru mine dresajul câini a fost că un microb şi în acelaşi timp cea mai bună terapie. La -10 grade iarna şi la plus 40 de grade vara, mă bucur mereu să pot petrece timp în natură şi să lucrez cu animalele”, mărturiseşte Gaşpar.

De-a lungul timpului a avut mai multe degete bandajate, un Akita i-a mâncat telefonul mobil, iar un alt câine i-a ros picioarele de la masa din bucătărie. Sunt doar câteva experienţe pe care şi le-a asumat şi nu se vede făcând altă meserie. În prezent, nu mai are un câine personal, dar în apartamentul său este mereu un alt câine cu care stă seara alături şi se uită la televizor. „Eu sunt precum un cizmar sau un croitor care nu are pantofi sau pantaloni pentru el, dar face pentru ceilalţi”, spune dresorul.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă