10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăGDPR8 lucruri pe care trebuie sa le stii despre un certificat energetic...

8 lucruri pe care trebuie sa le stii despre un certificat energetic (P)

Certificatul de performanta energetica, mai cunoscut sub numele de certificat energetic, este un document extrem de important pe care orice proprietar trebuie sa il aiba la indemana. Acesta este realizat de catre un auditor energetic atestat si ofera informatii concludente despre gradul de eficienta pe care il are o cladire atunci cand vine vorba despre consumul de energie.

Desi acest document reprezinta o cerinta a Uniunii Europene inca din 2007, in Romania a devenit un document obligatoriu abia din 2013. Ceea ce putini romani stiu, este ca acest certificat este obligatoriu pentru toti cei care doresc sa comercializeze o locuinta. Daca esti in situatia de a avea nevoie de un certificat energetic, iata 8 lucruri pe care trebuie sa le cunosti:

1) Un certificat energetic nu este acelasi lucru cu un audit energetic

Deseori, certificatul energetic este confundat cu un auditul energetic. Desi ambele variante sunt obtinute cu ajutorul unui auditor energetic, diferenta dintre ele este foarte mare. Certificatul este un document prin care se atesta apartenenta unei cladiri de o anumita clasa de eficienta energetic, in timp ce auditul este un studiu mai complex, prin care se gasesc solutii fiabile pentru imbunatatirea eficientei.

2) Obtinerea unui certificat energetic este ieftina si rapida

Pretul unui certificat energetic incepe de la 130 de lei si creste in functie de suprafata ce urmeaza a fi certificata. Un apartament cu 5 camere, spre exemplu, necesita o investitie de 180 de lei. In ceea ce priveste timpul necesar pentru obtinerea unui astfel de document, de regula nu dureaza mai mult de 24 de ore.

3) Un certificat energetic poate sa fie eliberat doar de catre auditori energetici atestati de catre MDRAP

Atat auditorii de gradul I cat si cei de gradul II pot sa elibereze astfel de certificate, insa este mai recomandat sa se apeleze la auditorii de gradul I, deoarece acestia ofera mult mai multe oportunitati, inclusiv elaborarea unui audit energetic.

4) Spatiile publice trebuie sa aiba certificatul energetic la vedere

In cazul in care administrezi un spatiu public, indiferent ca este un spital, o cladire de invatamant, un magazin sau o cladire de birouri, aceasta trebuie sa afiseze in mod vizibil certificatul energetic. In caz contrar, amenzile pot ajunge la 2500 de lei.

5) Valabilitatea unui certificat energetic este de 10 ani

Odata obtinut, certificatul energetic este valabil timp de 10 ani, atata timp cat asupra cladirii nu sunt efectuate modificari majore.

6) Certificatul energetic nu este obligatoriu pentru absolut toate cladirile

Exista si exceptii de la regula. Cladirile sau monumentele protejate, cu valoare arhitecturala deosebita, lacasurile de cult sau cele independente, ce nu depasesc 50 de metri patrati, nu au nevoie de elaborarea unui certificat energetic.

7) Un certificat energetic ofera o serie de informatii importante

Pe langa clasa de eficienta energetica din care face parte cladirea, in certificatul energtic se gasesc si informatii legate de consumul de energie, masurat in kWh/m2/an. Toate aceste informatii ajuta proprietarul sa gaseasca solutii cat mai eficiente pentru imbunatatirea eficientei si pentru scaderea cheltuielilor legate de energie.

8) Eficienta energetica este decisa de o multime de factori

In general, blocurile de locuinte din Romania au o eficienta energetica C sau D. Pentru imbunatatirea acestei eficiente, trebuie sa se tina cont de mai multi factori, chiar si cel mai mic detaliu avand importanta. Spre exemplu, intr-un audit energetic se iau in considerare elemente precum numarul de camere, anul in care a fost construit blocul sau regimul de inaltime al cladirii. De asemenea, orientarea are o importanta uriasa, la fel ca si tipul tamplariei sau dimensiunile suprafetelor vitrate. Structura peretilor exteriori are si ea o importanta foarte mare, precum si tipul corpurilor de incalzit folosite sau chiar vechimea coloanelor de alimentare cu agent termic.

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă