Un artist prolific În lumea lui Lowendal

Expozitie la Muzeul Colecțiilor de Artă, "În lumea personajelor lui Lowendal

Share

Maria Capelos 0 comentarii

Actualizat: 28.10.2017 - 10:40

La 120 de ani de la nașterea pictorului George Lowendal, Muzeul Național de Artă al României și Fundația care îi poartă numele oferă publicului o expoziție ce-i creionează personalitatea artistică complexă.

Conform scurtei informări genealogice incluse în blazonul familiei, baronii Lowendal erau descendenți din Ulrik Frederick Gyldenlove, fiul regelui Frederic al III-lea al Danemarcei și Norvegiei. Mama lui George era fiica unui ofițer erou al Florei Ruse a Mării Negre. Născut la Sankt-Petersburg, George Lowendal (1897-1964), după ce urmează cursuri de belle arte, activează sporadic ca actor, balerin, pictor decorator și scenograf. Urmându-și mentorul – profesorul Aleksandrov - în Basarabia, George Lowendal își descoperă pasiunea pentru teatrul de animație, lucrând apoi ca pictor scenograf cu diverse companii teatrale. După primul război mondial poposește la București, pentru ca apoi să lucreze timp de 10 ani ca pictor scenograf la Cernăuți.

Un luptător împotriva urâtului

Expoziția organizată la Muzeul Colecțiilor de Artă relevă forţa creatoare a acestui artist prolific, a cărui operă acoperă genuri şi stiluri diferite, de la proiecte scenografice avangardiste la portrete cu vână expresionistă, de la peisaje influenţate de lecţia impresionismului şi postimpresionismului la pictură religioasă neobizantină.

Selecţia propusă prezintă circa 120 de lucrări aparţinând Fundaţiei Löwendal și ilustrează diversitatea activităţii lui George Löwendal. Imaginea oferită de pictura, schiţele scenografice şi de costum realizate la Cernăuţi este completată de afişe ce dezvăluie interesul artistului pentru grafica publicitară. Selecția mai cuprinde grafică de șevalet, schițe “proletcultiste”, afișe și reclame inaccesibile publicului în ultimul deceniu.

Expoziția are ca numitor comun o analiză a personajelor sale, de la chipuri de țărani, la personaje din lumea teatrului, “în creația sa totul stând sub semnul teatrului”, după cum spune una dintre curatoarele expoziției, profesoara Ruxandra Demetrescu.

Expoziția este deschisă la Muzeul Colecțiilor de Artă până pe 31 ianuarie 2018.

 

Citește totul despre:

Comentarii