7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialTop cele mai frumoase castele medievale din Europa

Top cele mai frumoase castele medievale din Europa

Deşi construite iniţial cu scop defensiv, în zilele noastre castelele medievale reprezintă un loc perfect pentru a petrece câteva zile de vacanţă dincolo de forfota şi rutina zilnică.

 

De la fortificaţii foarte solide până la palate minuţios decorate, castelele sunt o legătură cu istoria, cu legendele sau cu poveştile din jurul lor care au dăinuit sute, chiar mii de ani.

Castelul Praga, Cehia

Castelul Praga este unul dintre cele mai mari şi mai vechi din lume şi are în componenţa sa fiecare stil arhitectural al ultimului mileniu, de la gotic la roman sau baroc. De-a lungul istoriei, Castelul Praga a fost un centru politic şi spiritual al ţării care lupta pentru unificare. De la începutul construcţiei sale, în secolul al IX-lea şi până la finalizarea sa, în anii 1700, castelul a evoluat de la o simplă fortăreaţă la o locaţie importantă pentru negocieri politice. Castelul are o lungime de 570 metri şi o lăţime de 130 metri.

Castelul Neuschwanstein, Germania

Castelul, a cărui construcţie a fost începută în 1896, este unul dintre cele mai faimoase edificii bavareze din Europa. A fost proiectat de Christian Jank, care era mai degrabă un designer de scene de teatru decât arhitect. Acest lucru explică arhitectura, locaţia şi mărimea castelului, care, deşi spectaculoase sunt şi foarte ciudate. Situat pe un deal în sud-vestul Bavariei, castelul oferă o privelişte incredibilă a apei curgătoare Pollat River Gorge.

Castelul Sao Jorge, Portugalia

Situat pe o stâncă înaltă, veghind asupra oceanului, castelul portughez Sao Jorge, numit iniţial Castelul Lisabonei, a jucat un rol important în istoria ţării. Regele Joao I a desemnat fortăreaţa ca reşedinţă proprie, dar în timpul ocupaţiei spaniole locul s-a transformat într-o ruină. Pe rând, castelul a găzduit cazarme, o închisoare sau chiar o parte din Fortul de sclavi Elmina. Fortăreaţa a fost însă distrusă de un cutremur devastator în anul 1755. La începutul secolului XX, membri ai Guvernului portughez au redescoperit şi recondiţionat castelul, după care l-au proclamat ţinut istoric şi a fost supus unei renovări. Turnurile, porţile şi arcadele care s-au menţinut până astăzi reprezintă o privelişte magnifică pentru localnici şi cu atât mai mult pentru turişti.

Castelul Brodick, Scoţia

Localizat pe insula Arran din Scoţia, este unul dintre cele mai vechi castele din lume. Anul construirii lui ne duce pe vremea vikingilor, fiind proiectat ca protecţie împotriva acestora. Ducele de Hamilton a construit această fortăreaţă, care a fost extinsă timp de mai multe generaţii. În 1957, ultimul urmaş al acestuia a predat castelul în patrimoniul naţional şi acum poate fi vizitat. Pe lângă colecţia imensă de obiecte de artă, castelul găzduieşte cea mai mare grădină de rododendron, faimoasă în lumea întreagă.

Castelul Segovia, Spania

Castelul Segovia, situat într-un oraş vechi din Segovia, în centrul Spaniei, a luat fiinţă ca fort arab în secolul XII. În Evul Mediu, castelul a fost un punct-cheie în apărarea ţării. Aparent, acest fort a fost sursa de inspiraţie pentru multe castele desenate de Walt Disney.

Castelul Peleş, România

Situat pe valea pârâului Peleş, în locul numit Pietrele Arse, Castelul Peleş, cea mai cunoscută reşedinţă regală din România, a fost construit între 1873 şi 1883. Pentru construcţia castelului au fost aduşi meşteri din toată Europa. Regina Elisabeta a României descria astfel etapele lucrărilor: „Italienii erau zidari, românii construiau terase, ţiganii erau muncitori cu ziua. Albanezii şi grecii lucrau în piatră, nemţii şi maghiarii erau tâmplari. Turcii ardeau cărămidă. Inginerii erau polonezi, iar sculptorii în piatră erau cehi. Francezii desenau, englezii măsurau”.

Atât la sfârşitul secolului al XIX-lea, cât şi acum, Castelul Peleş este considerat unul dintre cele mai frumoase din Europa şi primul electrificat în întregime de pe continent.

Castelul are 170 de încăperi, dintre care doar 10 sunt accesibile turiştilor, şi adăposteşte mai multe colecţii valoroase de picturi, sculpturi, armuri, covoare, mobilă, tapiserii, statuete, obiecte de ceramică, elemente de veselă din aur, argint şi porţelan, vitralii.

Castelul Frankenstein, Germania

Această fortăreaţă a fost iniţial reşedinţa lordului Konrad Dippel von Frankenstein în anii 1500. Legenda spune că Von Frankenstein şi-a vândut sufletul pentru secretul vieţii eterne. Tot legenda spune că acesta a fost găsit mort în laboratorul său, înconjurat de material spongios şi multe părţi de corp uman furate din cimitirele din apropiere. Se pare că scriitoarea Mary Shelley, auzind această poveste în timpul unei vizite în Germania în 1814, s-a inspirat din ea pentru a scrie celebrul roman „Frankenstein.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă