12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSistemele centralizate de termoficare şi eficienţa energetică: 2 mize majore pentru viitorul...

Sistemele centralizate de termoficare şi eficienţa energetică: 2 mize majore pentru viitorul României – Medien Conferences

Marţi, 22 noiembrie 2011, la Hotel InterContinental, Bucureşti, a avut loc conferinţa „Sistemele centralizate de termoficare şi eficienţa energetică: 2 mize majore pentru viitorul României”, eveniment ce a avut drept obiectiv analiza situaţiei actuale a sistemelor de termoficare din România, precum şi a metodelor de eficientizare a sistemului energetic.

Sistemele de încălzire centralizată rămân, în condiţii de exploatare corectă, o opţiune eficientă economic pentru aglomerările urbane. Însă, în anii următori va fi nevoie de investiţii transparente pentru dezoltarea termoficării, respectiv tarife suportabile pentru consumator şi reducerea pierderilor din reţea.

În perioada următoare, potrivit opiniilor specialiştilor exprimate în cadrul conferinţei desfaşurate marţi, “Sistemele centralizate de termoficare şi eficienţa energetică: doua mize majore pentru viitorul României” gestionarea performantă a reţelelor de încălzire rămâne o provocare, în condiţiile în care atât legislaţia naţională, cât şi cea europeană prevăd reducerea consumului prin eficientizarea şi diversificarea surselor de energie .

Printre specialiştii implicaţi în dezbaterea din cadrul evenimentului s- au numărat:, Prof. univ. dr. ing. Aureliu Leca, Şef Catedra UNESCO, Universitatea Politehnică, Bucureşti, Gilles Humbert, Director General, Dalkia România, Erik Holmqvist, TC Coordinator Municipal & Environmental Infrastructure Team, BERD, Emilia Cerna Mladin, Preşedinte, Asociaţia Auditorilor Energetici din România, Virgil Muşătescu, Preşedinte, Asociaţia pentru Politici Energetice din România, Şerban Danciu, Manager BPIE Task Force România, Mihai Mereuţă, Preşedinte, Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat, Florian Ioniţă, National Sales Director,Thermaflex. Ştefan Botezatu, Partener, Kinstellar, Liviu Cotora, CEO, INTEGRATOR

Evenimentul care a reunit oficiali din energie, reprezentanţi ai mediului de business din domeniul termoficării, membri de conducere ai unor organizatii profesionale si de dezvoltare-cercetare, a fost organizat de Medien Conferences, divizia de evenimente business a grupului Medien Holding, care editează şi cotidianul România Liberă.

Peste un milion şi jumătate de locuinţe în care traiesc cinci milioane de persoane (o pătrime din populaţia Romaniei) sunt alimentate prin intermediul sistemului centralizat de termoficare. Iar dacă în 1990 existau peste 150 de astfel de sisteme în Romania, astazi numărul lor a scăzut la mai puţin de 100. Mai mult, 90% din sistemele de termoficare urbană din ţară sunt în pragul falimentului.
Cu toate acestea, “o bună gestiune a centralelor în cogenerare şi asigurarea unor investiţii optimizate pot genera recuperarea bugetului acordat pentru subvenţii de autorităţile locale”, a precizat cu ocazia dezabaterilor din perioada conferintei, directorul general Dalkia Romania. Astfel prin economiile de energie s-ar putea asigura posibilităţi de investiţii în infrastructurile de producţie, distribuţie şi furnizare.

Potrivit datelor Autorităţii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) subvenţia medie totală anuală acoperită de autoriăţi ajunge la 1.700 milioane lei (aproape 400 milioane de euro). Dacă costul producerii unei gigacalorii este de 350 lei, tariful plătit de populaţie, prin acordarea subvenţie este de circa 185 lei.

In perioada imediat urmatoare, eficientizarea energetica presupune atat modernizarea actualei retele de termoficare (productie si distributie) cat si continuarea prin diverse programe nationale sau europene a lucrarilor de reabilitare a fondului de locuinte invechit si energofag, prin lucrari de anvelopare, contorizare si schimbare a instalatiilor.

Evenimentul s-a bucurat de susţinerea: TVR Info, RFI Romania, Wall- Street, Romania libera, Academia Catavencu, Calendar Evenimente, Ziare.com, Business- Edu, Focus Energetic 9 a.m., AIDA, Business Live, Ziarul de Business.

Pentru detalii, va rugam sa ne contactati la: andreea.paun@medienholding.ro, conferences@medienholding.ro, telefon 021.202.81.69 sau sa accesati www.mhconferences.ro

 

 

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă