14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRecomandări de weekend

Recomandări de weekend

Cinema: „Fiul lui Saul“

În acest weekend intră pe marile ecrane din România pelicula care a luat Oscarul pentru film străin, „Fiul lui Saul“, în care apare şi un actor de la Teatrul Maghiar din Cluj, Levente Molnár.

Filmul este plasat în lagărul morții de la Auschwitz-Birkenau în 1944, iar un evreu maghiar prizonier, pe nume Saul (jucat de Géza Röhrig), este membru al Sonderkommando, un grup de prizonieri cărora li s-au dat privilegii umilitoare și iluzorii ca oameni de încredere, cu creșteri minore în rația alimentară, iar ei, în schimb, cară cadavrele din camerele de gazare în locul în care să fie arse, apoi duc cenușa departe să fie aruncată. Sarcina este realizată într-un ritm frenetic, mereu accelerat, pe măsură ce Aliații se apropie.

„Respect şi admir enorm capacitatea poporului evreu de a rezista prin cultură, educaţie, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de convieţuirea paşnică – şi mutual benefică – a diverselor comunităţi (evrei, germani, unguri, armeni, greci etc.). Îmi imaginez cum ar arăta România cu aceste comunităţi. Cred în puterea pe care o poate avea acest «pestriţ» de popoare, naţii, etnii şi îi duc dorul. Nu pot percepe şi înţelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte“, spunea Levente Molnár. 

Carte: „Adevăr sau provocare“

La Editura Trei a apărut de curând o carte dedicată adolescenţilor: „Adevăr sau provocare“ de Lauren Frankel, un roman remarcabil despre o fată aflată la vârsta critică a adolescenţei şi un părinte disperat să afle adevărul înainte de a fi prea târziu.

Callie e acuzată că se comportă agresiv cu colegii ei, dar Rebecca ştie că fata blândă pe care a crescut-o trebuie să fie nevinovată.

După ce este absolvită de vină, Callie începe să primească ameninţări de la cea care a acuzat-o şi, pe măsură ce acestea devin tot mai grave, Rebecca se simte obligată să intervină. Decizia ei o face să-şi amintească de prieteniile şi trădările din propria-i adolescenţă, şi de tragedia care a marcat-o. Acum însă Rebecca nu înţelege cu adevărat ce se întâmplă, iar Callie e în mare pericol.

Această poveste zguduitoare despre intensitatea trăirilor adolescentine şi despre identitatea complexă a unei fete ne dezvăluie cruzimea latentă a fiecăruia dintre noi şi felul în care impulsurile cele mai întunecate ne pot înstrăina de noi înşine. „Tulburătoare şi plină de suspans, cartea lui Lauren Frankel analizează cu acuitate constrângerile adolescenţei, cruzimea societăţii – şi cât de puţin ne cunoaştem copiii“, scrie revista People. 

Teatru: „Îmblânzirea scorpiei“

Teatrul de Comedie vă invită azi, la ora 19.00, la premiera oficială a musicalului  „Îmblânzirea scorpiei“ după William Shakespeare, direcția de scenă: Gelu Colceag. În rolurile principale îi veţi putea vedea pe  Dorina Chiriac şi Alexandru Bogdan

„Îmblânzirea scorpiei“ în viziunea lui Gelu Colceag dezvăluie o imagine nouă asupra unei povești arhicunoscute, aducând pe scenă o varietate de motive și de procedee menite să traducă, într-un limbaj contemporan, mesajul piesei originale, ocultat de marile prejudecăți ale secolelor trecute. Ritmul alert, muzica live și momentele coregrafice transformă spectacolul într-un show ingenios și modern. 

Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă