11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialOraşele Austriei: Uitaţi de Viena şi descoperiţi cele mai atractive oraşe austriece

Oraşele Austriei: Uitaţi de Viena şi descoperiţi cele mai atractive oraşe austriece

Vibrante şi în acelaşi timp liniştite, moderne, însă cu un parfum vechi şi şarmant, cosmpolite şi tradiţionale deopotriva, oraşele Austriei sunt o destinaţie perfectă pentru oricine, la orice vârstă. Dacă Viena este o destinaţie mai cunoscută şi mai populară, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre celelalte oraşe ale Austriei, adevărate centre cultural-istorice, bogate în arhitectură şi pline de viaţă.

Dacă sunteţi amatori de plimbări lungi pe străduţe înguste şi întortocheate, pe jos sau cu trăsura, şi vă place şi arhitectură barocă, atunci trebuie să vizitaţi Salzburg. Artă contemporană şi o cafea bună la Linz, fosta Capitală Europeană a Culturii în 2009, iar pentru amatorii de sporturi de iarnă, de energie şi de un amestec fascinant de urban şi natural, Innsbruck este destinaţia perfectă. În fine, Graz, cel de-al doilea oraş ca mărime din Austria, vă aşteaptă cu o atmosferă degajată şi relaxată, în care studenţii reprezintă aproape un sfert din populaţia oraşului.

Arhitectură şi Mozart la Salzburg

Castelul de sare sau Salzburg, unul dintre cele mai atrăgătoare oraşe ale Austriei este faimos nu doar prin faptul că este locul de naştere al celebrului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart şi că aici s-a filmat celebra pelicula Sunetul Muzicii, ci şi datorită clădirilor, monumentelor şi în general a arhitecturii superbe, dominată în marte parte de stilul baroc. Ca o dovadă a unicităţii şi valorii arhitecturale, centrul vechi din Salzburg a fost introdus în anul 1997 în patrimoniul mondial al UNESCO. Cu străduţe întortocheate şi înguste, cafenele boeme pe malul râului Salzach şi Alpii pe fundal, Salzburg oferă turistului o experienţă completă, de la plimbări romantice la muzee de primă clasă.

·       Dacă ajungeţi la Salzburg nu trebuie să rataţi o vizita la impozanta fortăreaţă, Festung Hohensalzburg, care tronează în mijlocul oraşului. Are 900 de ani vechime şi este printre cele mai mari şi bine conservate fortăreţe din Europa.

·       Peşterile de gheaţă Eisriesenwelt sunt un alt obiectiv de neratat. Cu 30 km pătraţi şi 42 km de pasaje, peşterile sunt un adevărat imperiu al gheţii, aşadar luaţi-vă nişte haine groase dacă vreţi să intraţi. Temperaturile coboară sub zero grade Celsius.

·       Nu puteţi spune că aţi fost la Salzburg dacă nu aţi vizitat casa memoriala a lui Mozart, acolo unde acesta a locuit până la vârsta de 17 ani. Printre lucrurile inedite din muzeu se numără mica vioară la care cânta Mozart când era mic, nasturi de la haina sa şi fire din părul acestuia.

Innsbruck, raiul sporturilor de iarnă

Despre capitala Tirolului, Innsbruck, se poate spune că este un adevărat oraş al contrastelor. De la alei medievale şi palate Habsburgice şi până la creaţii arhitectonice futuriste, precum cele ale faimosului Zaha Hadid, Innsbruck este un oraş plin de viaţă, dominat la orice pas de impunătorii Alpi şi de o populaţie numeroasă de studenţi în căutare de distracţii şi aventură. Dacă sunteţi amatori ai sporturilor de iarnă, trageţi o fugă la Nordpark pentru senzaţii tari pe pârtiile de ski sau la Igls dacă vă place să vă daţi cu sania.  Innsbruck a găzduit de două ori Jocurile Olimpice de iarnă, în 1964 şi 1976.

·       Alte atracţii includ castelul Schloss Ambrass, cea mai impresionantă construcţie din oraş, preluată în 1564 de arhiducele Ferdinand al II-lea, în acelaşi an când a venit la cârma Tirolului.

·       Biserica în stil gotic Hofkirche adăposteşte sarcofagul (gol ce-i drept) al împăratului Maximilian I. Atent sculptat în marmură, sarcofagul este unul dintre cele mai reuşite exemple de arhitectură germană renascentistă.

·       Desigur, nu puteţi rata o atracţie sportivă precum pista de sărituri ski de la Bergisel Schanze. Dacă aveţi noroc puteţi vedea cum se antrenează sportivii.

Linz, fostă Capitală Europeană a Culturii

Linz este un oraş cu personalitate care nu se înscrie în trendul celorlalte oraşe ale Austriei, bogate în istorie şi arhitectură. Aici cultura urbană, contemporană şi noile tehnologii ale secolului 21 şi-au pus amprenta. Fostul oraş industrial s-a reinventat practic odată cu statutul de Capitală Europeană a Culturii pe care l-a primit în 2009. De atunci, călătorii pasionaţi de artă contemporană şi cultură urbană găsesc în Linz un oraş atrăgător şi de neratat.

·       Dacă lucrările lui Andy Warhol sau Gustav Klimt sunt pe gustul dumneavoastră atunci trebuie să vizitaţi Lentos Kunstmuseum, operă arhitectonică din sticlă şi oţel a arhitecţilor elveţieni Weber şi Hofer.

·       De cealaltă parte a Dunării se află Ars Electronica Center, locul unde practic totul este posibil. Scufundări în adâncurile Dunării, un zbor deasupra oraşului, toate acestea fac parte din atracţiile acestui adevărat templu al tehnologiilor moderne.

·       Nu rataţi o plimbare cu tramvaiul pe linia ferată îngustă Pöstlingbergbahn care leagă centrul oraşului de cartierul Pöstlingberg, aflat în vârful unui deal din nordul oraşului.  Linia a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai abruptă cale ferată montană din lume.

Graz, un oraş plin de viaţă

Graz, cel de-al doilea oraş ca mărime după Viena, este probabil unul dintre cele mai degajate, relaxate, dar şi energice oraşe ale Austriei, şi asta datorită numărului foarte mari de tineri care studiază aici. Peste un sfert din populaţia urbei este alcătuită din studenţi, ceea ce face din Graz un oraş cu o viaţă de noapte intensă şi cu o scenă culturală aflată în plină expansiune. Din punct de vedere arhitectural Graz este o combinaţie perfectă între clădiri renascentiste, palate baroce şi clădiri moderne. La fel ca în cazul oraşului Salzburg, centrul istoric din Graz face parte din patrimoniul mondial al UNESCO.  

·       Dacă ajungeţi în acest oraş luaţi funicularul până la Schlossberg, locul unde trona cândva fortăreaţa din Graz, aici se află un teatru în aer liber, dar şi un muzeu al închisorii de pe vremuri

·       Sunteţi în vacanţă cu cei mici? Nu rataţi primul muzeu din Graz dedicat copiilor, FriDa & FreD

·       Uhrturm este emblema oraşului, un turn cu ceas. Legenda spune că autorităţile i-au plătit lui Napoleon aproape 3000 de florini pentru a nu ataca turnul în timpul invaziei franceze din 1809

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă