11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialIstoricii îl ACUZĂ pe Muraru că a DISTRUS Institutul pentru Cercetare a...

Istoricii îl ACUZĂ pe Muraru că a DISTRUS Institutul pentru Cercetare a Crimelor Comunismului

Sindicatul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului a organizat un protest împotriva preşedintelui institutului, Andrei Muraru. Cercetătorii i-au reproşat lui Muraru că „a distrus institutul” din cauza măsurilor „abuzive şi birocratice” pe care le-a luat în timpul mandatului său.

Şase angajaţi şi foşti angajaţi ai IICCMER sunt nemulţumiţi de modul în care Andrei Muraru conduce institutul. „Într-un an de mandat, Andrei Muraru a reuşit ceea ce nici adversarii institutului nu au reuşit: să-l distrugă. Asta ca urmare a modului său conflictual de conducere, a lipsei de experienţă, a refuzului său constant de a dialoga cu cercetătorii şi de a accepta sugestiile acestora de remediere a disfuncţionalităţilor”, a declarat pentru România liberă preşedintele sindicatului IICCR, Dumitru Lăcătuşu. Aceasta susţine că, din pricina modului de lucru impus de Muraru, în ultimul an au plecat din institut jumătate dintre cercetători, printre care Mihail Bumbeş, Mihai Burcea, Dan Drăghia, Raluca Grosescu, Corina Palaşan, Mariu Stan şi Gabriel Marin.

Lăcătuşu îl acuză pe Muraru că a încercat să desfiinţeze sindicatul instituţiei. Cererea a fost respinsă însă în instanţă, dar Muraru a anunţat că instituţia va face recurs. „Este obligaţia mea legală de a cere în instanţă desfiinţarea sindicatului, câtă vreme acest sindicat a mai rămas cu 3 membri angajaţi ai IICCMER. Legea precizează clar că pentru a funcţiona un sindicat, acesta are nevoie de 15 angajaţi. Voi face recurs”, a declarat pentru România liberă Andrei Muraru. În replică, Lăcătuşu susţine că sindicatul are numărul legal de membri.

Preşedintele IICCMER a mai spus că nu este interesat de acest protest, câtă vreme majoritatea protestatarilor nu mai lucrează în cadrul instituţiei. El a mai precizat că acuzaţiile acestora sunt nefondate. „Toate aberaţiile pe care le-am auzit au fost respinse de Inspectoratul Teritorial de Muncă, care a făcut o anchetă în institut”, a conchis Muraru.

Foştii angajaţi îl acuză pe Muraru că a transformat institutul într-un „fief personal”. „Faptul că acei cercetători au plecat se vede în lipsa programelor de cercetare, în inexistenţa unei strategii de cercetare pe termen lung şi mediu. Înainte de a fi forţaţi să plece, toţi cei menţionaţi mai sus au fost chemaţi în comisii de cercetare disciplinară pe motive inexistente”, susţine preşedintele sindicatului, Dumitru Lăcătuşu.

 

Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă