15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDespre oameni si mituri

Despre oameni si mituri

Medicul Ernesto Rafael Guevara de la Serna, revolutionar de origine argentiniana si unul dintre liderii regimului comunist cubanez, a murit in octombrie 1967 la 39 de ani, ucis de un pluton de executie bolivian. Dar, de mai bine de patru decenii, mitul Che Guevara bantuie lumea.

Pentru America Latina, El Che ("amicul", in argou) a fost si continua sa fie un fel de sfant, un Iisus-Mesia. Pentru un filosof ca Jean-Paul Sartre, el reprezenta "cel mai complet om al timpurilor noastre". "Time Magazine" l-a desemnat drept unul dintre cei mai influenti 100 de oameni ai seco­lului XX, iar pentru multi tineri idealisti, el ramane iconul "revolutiei permanente", simbol al rebeliunii si al emanciparii. In mai 1968, la Paris, posterul lui Guevara, reproducand faimoasa fotografie facuta de cubanezul Alberto Korda, era afisat pe zidurile tuturor universitatilor aflate in greva, iar studentii insurgenti ridicau baricade purtand berete à la Guerrillero Heroico. Si chiar dupa caderea Cortinei de Fier, demolarea unor legende ale revolutiei marxist-leniniste si demascarea crimelor facute de regimul comunist in Cuba, mitul lui Che ramane aproape intact. Mit dublat si sustinut si de brandul Che, imaginea faimosului revolutionar marxist vanzand excelent brelocuri, cani, bandane, sepci de baseball, portofele, sacose, postere, blugi, genti couture si, mai ales, tricouri purtate de la adolescent si pana la vedete ca Madonna, Carlos Santana, Mike Tyson sau Johnny Depp. Ca sa nu mai vorbim de Angelina Jolie, ce-si afiseaza ostentativ tatuaje cu Che.

 

De fapt, fascinatia lumii filmului pentru omul si mitul Che Guevara s-a concretizat in cateva zeci de titluri de lung si scurtmetraj, de fictiune sau documentare in care au fost amestecate – fie ca regizori, fie ca scenaristi, fie ca producatori, fie ca interpreti – nume ca Albert Camus (a, exista un scurtmetraj ce-l are printre scenaristi, pe celebrul scriitor si filosof existentialist!), Alan Parker, Walter Salles, Robert Redford, Fracisco Rabal, Omar Sharif, Antonio Banderas, Gael Garcia Bernal.

 

"Sa-l interpretez pe Che a reprezentat un proces foarte special si foarte diferit de celelalte roluri ale mele", recunoaste Benicio Del Toro, actorul principal si producatorul filmului "Che", un proiect care l-a urmarit de aproape 10 ani si unde se intalneste din nou cu regizorul Steven Soderbergh, cel care prin filmul "Trafic" i-a adus un Oscar pentru rol secundar.

 

Filmul rezultat are patru ore si jumatate si, actualmente, pe ecranele noastre ruleaza "Che: Part One", unde ni se prezinta ascensiunea lui Guevara: intalnirea cu Fidel Castro si lupta pentru preluarea puterii in Cuba, deci transformarea lui din medic in revolutionar. Totul alternat cu imagini din vizita lui Che in SUA in 1964, discursul la ONU si un interviu acordat unei reviste americane. Pentru Soderbergh, filmul a fost si o provocare stilistica, prin folosirea in intarsiile New York 1964 a stilului document de epoca in alb/negru, in timp ce momentele Revolutiei cubaneze sunt filmate gen reportaj (Soderbergh este, ca si la "Trafic", si operatorul filmului sub pseudonimul Peter Andrews, prenumele tatalui sau), camera urmarind in detaliu, cu obstinatie, eforturile psihice si fizice necesare acestei campanii, asa cum le-a descris Guevara in jurnalul lui. Dupa afirmatia regizorului: "In prima parte am vrut sa arat procesele prin care un barbat dotat cu o vointa de fier isi va descoperi capacitatea de a inspira si de a conduce alti barbati". Rezultatul: "Che – Argentinianul" e un un film hagiografic despre un Guevara vazut ca un amestec de Iisus si Alexandru Macedon. In partea a doua, Soderbergh spune ca vrea sa arate cum, dupa cucerirea puterii, acesta a ajuns intr-o "fundatura ideologica". Deocamdata suntem in fata unei statui. La sfarsitul lui august vom vedea daca in "Che – Guerilla" Steven Soderbergh are curajul sa o demoleze.

Che – Argentinianul    
Che: Part One

Drama, coprod., 2008, 2h 14min.
Regia: Steven Soderbergh. Cu: Benicio Del Toro, Julia Ormond, Othello Rensoli, Ramon Fernandez.
Bucuresti (Hollywood Multiplex, Movieplex, Starplex).

Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă