13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCum mi-a prezis viitorul Ketut Liyer, vraciul făcut celebru de Julia Roberts

Cum mi-a prezis viitorul Ketut Liyer, vraciul făcut celebru de Julia Roberts

Aşa-numiţii ‘balian” sau vindecători sunt foarte importanţi pentru locuitorii insulei Bali. Înainte de a merge la doctor- pe care,oricum, s-ar putea să nu şi-l permită- un balinez consultă mai întâi vindecătorul local, atunci când are o problemă de sănătate. Unul dintre vraci, Ketut Liyer, a ajuns cunoscut în toată lumea după ce scriitoarea americană Elizabeth Gilbert l-a inclus în cartea sa autobiografică “Eat, pray, love”, ecranizată acum câţiva ani, cu Julia Roberts şi Javier Bardem in rolurile principale.

Este însă Ketut mai mult decât o maşină de făcut bani? Deşi fac parte dintr-o ţară majoritar musulmană (Indonezia), balinezii sunt hinduşi şi au propria cultură şi tradiţii, puternic definite, din care fac parte şi vindecătorii. Pe insulă sunt cunoscute trei tipuri de “balian”: Ushadas- despre care se spune că poseda cunoştinţe secrete, transmise din generaţie în generaţie, despre puterile vindecătoare ale plantelor şi despre bioenergie, Taksu- care sunt oameni normali până la o anumită vârstă, după care, în urma unui vis sau a unei experienţe deosebite, devin brusc vindecători şi, in cele din urma, Dasaran- cei care pot să citească în sufletul oamenilor. Ketut Liyer face parte din cea de-a treia categorie.

Eat, pray, love and… get rich

Întâmplarea a facut ca, în timp ce mă aflam în Bali, să-mi cadă ochii peste un articol din International Herald Tribune, despre planurile de viitor ale scriitoarei Elizabeth Gilbert care intenţiona să scrie o carte de ficţiune “fără mari pretenţii”. Articolul se numea “Eat, pray, love and… get rich” şi menţiona faptul că Elizabeth Gilbert s-a îmbogăţit după publicarea autobiografiei sale. Marturisesc că nu am citit respectiva “capodoperă” (cei care au făcut-o spun că este foarte slabă, dar ma abţin să mă pronunţ) care, în linii mari, descrie călătoriile unei femei dezamăgite în dragoste, având tot felul de întâlniri mistice-bla, bla- printre care şi cea cu un vindecător din Bali, aţi ghicit, Ketut Liyer, iar acesta îi va schimba viaţa.

Nu ştiu ce aliniere cosmică a avut loc în timpul întâlnirii dintre cei doi, după cum v-am spus, nu am citit opera, cert este că celor doi li s-au schimbat fundamental vieţile de atunci înainte, în sensul că amândoi au devenit…foarte bogaţi. Succesul cărţii- şi mai ales, filmul cu Julia Roberts- i-au adus scriitoarei Elizabeth Gilbert o grămadă de bani, fapt oarecum firesc, având în vedere gusturile literare ale unei bune părţi din această planetă, dar mai cel mai spectaculos este modul în care au evoluat averea şi poziţia socială a octogenarului Ketut Liyer, după ce puterile sale au devenit cunoscute în toată lumea.

Ketut vindecă (de bani) 30-40 de turişti pe zi

Fără prea mari speranţe, având în vedere că vorbeam despre o celebritate, l-am întrebat pe ghidul nostru din Bali, pe nume tot Ketut, dacă am putea să mergem la vindecătorul din “Eat, pray, love”. Ca o paranteză, Ketut este un nume foarte întâlnit în insulă şi nu însemnă altceva decât “Al patrulea”. In marea lor imaginaţie, ca nişte artişti adevăraţi, balinezii îşi botează copiii astfel: primul născut este numit “Primul”, următorul “Al doilea”, al treilea evident “Al treilea” şi al patrulea, aţi ghicit, “Al patrulea”.

După care numărătoarea se reia de la început. Ketut- ghidul ne-a spus că, sigur, îl cunoaşte pe Ketut-vraciul şi că poate să ne ducă la el în orice zi. Asta numai după ce ne va face, în prealabil, o programare. Ghidul ne-a mai spus că pentru întâlnirea cu vindecătorul va trebui să avem la noi, fiecare, câte 250.000 de rupii indoneziene, echivalentul a 25 de dolari ( suma este mare pentru Indonezia, fiind, spre exemplu, cam un sfert din salariul lunar al lui Ketut-ghidul).

În ziua programată, ghidul s-a prezentat la hotel dis- de- dimineaţă, spunându-ne că ne fixase o întâlnire cu Ketut Liyer pentru ora 10. Pe drumul spre Ubud, am căutat repede câteva informaţii în Lonely Planet despre vracii din Bali, de frică să nu facem vreo gafa care ar fi putut să-l jignească pe bătrân. Nu am găsit mare lucru, doar că în faţa unui vindecător trebuie să fim îmbrăcaţi decent. De mai mare ajutor ne-au fost însă informaţiile primite de la ghid. Acesta ne-a spus că după ce a apărut în cartea lui Gilbert, vindecătorul s-a îmbogăţit, şi-a făcut o casă mare într-un cartier bun din Ubud, are mai mulţi copii care trăiesc cu el, precum şi “o asistentă personală” şi că îl vizitează în fiecare zi cel puţin 30 de străini, în special americani (oare de ce nu mă mir?). … continuarea pe TravelZoom.ro.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...
Ultima oră
Pe aceeași temă